Blog

Απόκριες 2024

Απόκριες 2021

Ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα μικρών και μεγάλων είναι οι Απόκριες, μια γιορτή που επιτρέπει σε όλους μας να μεταμφιεστούμε, να διασκεδάσουμε και να αισθανθούμε σαν παιδιά ανεξαρτήτως της πραγματικής μας ηλικίας.

Πότε είναι οι Απόκριες;

Οι Απόκριες ή αλλιώς το Άνοιγμα του Τριωδίου, είναι κινητή γιορτή που ξεκινάει τρεις βδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα και στο διάστημα αυτό απέχουμε από το κρέας. Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζουμε τα ονομαζόμενα Κούλουμα πετώντας χαρταετό και τρώγοντας θαλασσινά και με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η περίοδος της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής, που την ακολουθεί έπειτα η έλευση του Πάσχα.

 Στο διάστημα των Αποκριών γιορτάζεται το έθιμο του Καρνάβαλου, με τις Κυριακές των τριών αυτών εβδομάδων να πραγματοποιούνται ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που συνδυάζουν το μασκάρεμα με το γλέντι.

Πότε πέφτουν οι Απόκριες το 2024;

 Για φέτος, 2024, έχουμε τις εξής ημερομηνίες:

  • Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς: 17 Μαρτίου 2024
  • Τσικνοπέμπτη: 7 Μαρτίου 2024
  • Καθαρά Δευτέρα: 18 Μαρτίου 2024

Γιατί ντυνόμαστε τις Απόκριες;

Γιατί ντυνόμαστε τις Απόκριες;

Η καταγωγή των Αποκριών προέρχεται από την Θράκη, όπου κατά την αρχαιότητα λάτρευαν τον θεό του κρασιού και του κεφιού, Διόνυσο. Οι τελετές που έκαναν συμβόλιζαν το τέλος του χειμώνα και της χειμέριας νάρκης, και την αρχή της άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης. Συνήθιζαν να τοποθετούν στεφάνια στο κεφάλι, να φοράνε δέρματα ζώων, να βάζουν μάσκες στο πρόσωπο και να χορεύουν και να τραγουδούν με «απρεπείς» τρόπους.

Οι διονυσιακές τελετές τον 2ο αιώνα αναμίχθηκαν με τα Σατουρνάλια που γιόρταζαν στην Ρώμη και στο διάστημα αυτό οι δούλοι μπορούσαν να διακωμωδούν τους αφέντες τους φορώντας τα ρούχα τους.

Τον 6ο αιώνα οι εορτασμοί του Διόνυσου συγχωνεύτηκαν με το έθιμο των Ανθεστηρίων της Αθήνας, με την τρίτη μέρα του να είναι αφιερωμένη στους νεκρούς. Με την έλευση του Χριστιανισμού, όλες αυτές οι παραδόσεις συγχωνεύτηκαν και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας με την μορφή των Αποκριών και με το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής που ονομάζεται Ψυχοσάββατο να είναι αφιερωμένο κι αυτό στους νεκρούς.

Αποκριάτικα Έθιμα

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας τα έθιμα της Αποκριάς έχουν το δικό τους ιδιαίτερο ύφος και χρώμα, καθώς υπάρχει ποικιλία των μεταμφιέσεων ανά τόπο (Κουδουνάτοι, Γενίτσαροι, Κουκούγεροι, Γέροι και Κορέλες, Βλάχικος Γάμος κ.α.), με βασικό συνήθως γνώρισμα την αστεία ελευθεροστομία των καρναβαλιστών, που συμμετέχουν σε μια πληθώρα εκδηλώσεων με αναπαραστάσεις γαμήλιας πομπής, νεκρανάστασης, παρωδίες με δίκες, θεατρικές παραστάσεις ή άλλα ιδιαίτερα δρώμενα (γαϊτανάκι, αλογάκι, καμήλα, ρόπαλα). Μερικά χαρακτηριστικά από τα τοπικά έθιμα είναι τα παρακάτω:

Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που χορεύουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας˙ ένας κρατά έναν στύλο όπου κρέμονται 12 χρωματιστές κορδέλες που τις κρατάνε ισάριθμοι χορευτές. Στο τέλος του χορού, όλες οι κορδέλες έχουν τυλιχτεί γύρω από τον στύλο.

Οι Μπούλες είναι ένα από τα αρχαιότερα αποκριάτικα έθιμα που γίνεται στην Νάουσα Ημαθίας. Είναι ένα χορευτικό δρώμενο σαν θεατρικό που κρατάει όλη μέρα με ιδιαίτερους κανόνες και τελετουργικά. Συμμετέχουν μόνο άντρες όπου από νωρίς το πρωί της Κυριακής της Αποκριάς αρχίζουν το ντύσιμο της νύφης και του γαμπρού, με ακριβές φορεσιές και κοσμήματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την γιορτή. Μαζί με ένα μπουλούκι, όπως ονομάζεται, ανθρώπων και με μουσικά όργανα αναπαριστούν μια γαμήλια πομπή.

Το κάψιμο του Τζάρου στην Ξάνθη, όπου τοποθετούν ένα ανθρώπινο ομοίωμα πάνω σε πουρνάρια και το καίνε στην μέση μιας πλατείας. Έπειτα ακολουθεί ένα όμορφο θέαμα με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Το κάψιμο του Τζάρου

Στο Καρναβάλι της Πάτρας πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεων που διαρκούν περίπου δύο μήνες και φτάνουν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Το αποκορύφωμα του καρναβαλιού γίνεται το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς με την παρέλαση των αρμάτων και πληρωμάτων και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.

Δημοφιλείς αποκριάτικες στολές

Η ευχάριστη διάθεση και η διασκέδαση που προσφέρει η διαδικασία της μεταμφίεσης, ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι γνήσια και αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο. Ας δούμε για φέτος τι στολές επιλέγουν μικροί και μεγάλοι.

Δημοφιλείς αποκριάτικες στολές 1

Γίνε για μια μέρα ο ήρωας που πάντα ονειρευόσουν! Οι στολές με σούπερ ήρωες, αλλά και με όσους ήρωες έχουν δυνάμεις, όπως οι Νίτζα, είναι διαχρονικές επιλογές. Για τα αγόρια δημοφιλής στολές είναι ο Captain America, ο Superman, ο Spiderman κι ο Batman, ενώ για τα κορίτσια οι δυναμικές ηρωίδες Catwoman, Wonderwoman και Bat Girl.

Δημοφιλείς αποκριάτικες στολές 2

Για όσους αγαπάνε την περιπέτεια, τα πειρατικά χρώματα και σχέδια είναι η καλύτερη επιλογή. Οι πειρατές είναι μέσα στις πρώτες προτιμήσεις σε στολές για μικρούς αλλά και για μεγάλους. Κι ένα πειρατικό αποκριάτικο πάρτι, δίνει πολλές δυνατότητες για παιχνίδια όπως το κυνήγι του θησαυρού και διασκεδαστικές μάχες.

Αποκριάτικες στολές για παιδιά

Ποιοι ήρωες είναι αυτοί που ξετρελαίνουν τους μικρούς μας φίλους;  Μα φυσικά οι ήρωες της Disney! Οι αγαπημένοι χαρακτήρες των παιδιών, μαζί με μια διακόσμηση στα χρώματα των στολών και αντικείμενα ταιριαστά στην ιδιαιτερότητα του κάθε χαρακτήρα, μπορούν να μεταμορφώσουν μια απλή γιορτή σε μαγική. Μπορούν να διαλέξουν στολές ανάμεσα στις διάσημες πριγκίπισσες της Disney Έλσα και Άννα, την Σταχτοπούτα, ή την Ραπουνζέλ, που είναι πάντα πρώτες στις προτιμήσεις σε αποκριάτικες στολές για κορίτσια, ενώ για τους μικρούς μας φίλους ο Μίκυ, ο Ντόναλντ και το γλυκό λιονταράκι Σύμπα είναι επιλογές για σίγουρη επιτυχία.

Οι κινηματογραφικοί ήρωες βρίσκονται στη κορυφή των αναζητήσεων κάθε χρόνο. Η στολή τον Χάρυ Πότερ, μυεί τα μικρά παιδιά στον όμορφο κόσμο των μάγων, ενώ φορώντας την στολή των πρωταγωνιστών του «Squid Game,» μπορούν να ζωντανέψουν την σειρά στο σπίτι τους.

Τα παιδιά τα ενθουσιάζει  να ντύνονται με τα αγαπημένα τους μυθικά ζώα, πραγματικά ή φανταστικά. Τα κορίτσια προτιμούν περισσότερο να φοράνε την στολή ενός πολύχρωμου μονοκέρου, ενώ τα αγόρια του αγαπημένου τους δεινόσαυρου.

Αποκριάτικες στολές: Αστροναύτης

Ανήκετε στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας; Είχατε από μικροί όνειρο να γίνεται αστροναύτες και να πετάξετε πάνω σε πύραυλο; Σας δίνετε η ευκαιρία να πάτε ανάμεσα στα αστέρια, καθώς οι στολές με θέμα το διάστημα είναι εξίσου δημοφιλείς σε παιδιά και ενήλικες, με μεγάλη επίσης ποικιλία στα είδη διακόσμησης.

Αποκριάτικες στολές: Ζόμπι

Τέλος δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αμφιέσεις των ζόμπι, γιατί κάθε τρομακτικό συναρπάζει, με στολές εμπνευσμένες από ταινίες όπως την κλασική «Η νύχτα των ζωντανών νεκρών», ή την πιο σύγχρονη «Walking Dead». Μαζί με την καλή διάθεση, τις τρομακτικές στολές και τα ιδιαίτερα αξεσουάρ που τις συνοδεύουν, η διασκέδαση είναι εγγυημένη.

Πρωτότυπες ιδέες για αποκριάτικες στολές

Πρωτότυπες αποκριάτικες στολές

Αν σας αρέσουν οι χειροποίητες κατασκευές, υπάρχουν πολλές και πρωτότυπες ιδέες, που με σύμμαχο την φαντασία σας, μπορείτε να δημιουργήσετε. 

 Ένα χάρτινο κουτί και πολλά μπαλόνια είναι τα μόνο υλικά που χρειάζεται για να συνθέσουμε έξυπνα ένα εντυπωσιακό αερόστατο. Ή μπορείτε να δέσετε λίγα πολύχρωμα μπαλόνια γύρω από τον μικρό σας μπόμπιρα και με αξεσουάρ ένα ζευγάρι μεγάλα γυαλιά και ένα παπιγιόν και θα έχετε έτοιμη την μικρή εκδοχή του Carl από την ταινία « Ψηλά στον ουρανό».

 Αν έχετε περισσότερο χρόνο και όρεξη με λίγα χαρτόνια, με κομμάτια από ύφασμα και διάφορα μικροαντικείμενα μπορείτε να φτιάξετε απλές στολές με δική σας έμπνευση ή με εύκολες οδηγίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.  Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μεταμορφώσετε ένα κοριτσάκι σε μελισσούλα, μόνο με ένα μαυροκίτρινο κοκκάλινο κολιέ, ένα μαυροκίτρινο φουρό και μια στεκούλα με κεραίες. Αντίστοιχα ένα αγοράκι μπορείτε να τον ντύσετε ληστή με ασπρόμαυρα ρούχα, ένα σκουφάκι, μια μάσκα για τα μάτια και έναν πάνινο σάκο που θα κρατάει.

Για μια πιο ρετρό εμφάνιση, σίγουρα θα μπορέσετε να αυτοσχεδιάσετε αν ρίξετε μια ματιά στη γκαρνταρόμπα σας θα μπορέσετε εύκολα να ντυθείτε 80’s girl φορώντας ένα μαύρο δερμάτινο κολάν και μια μπλούζα με ανοιχτούς ώμους. Ή για μια πιο σικ εμφάνιση, ντυθείτε Βασιλιάς της Ντίσκο με ένα κοστούμι και πρόσθετες ασημί λεπτομέρειες, όπως ένα παπιγιόν, γάντια, ένα ζευγάρι γυαλιά.

Αποκριάτικο ντεκόρ και ιδέες για αποκριάτικα πάρτυ

Οι Αποκριές είναι συνώνυμο της διασκέδασης και όπως τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας, έτσι έχουμε προσαρμόσει τον τρόπο που κάνουμε τις γιορτές και τα πάρτυ μας.

Μπορούμε να επιλέξουμε να διοργανώσουμε διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, στα οποία η συμμετοχή θα γίνεται online. Διαγωνισμοί στολής, διαγωνισμοί χορού και άλλα διάφορα παιχνίδια δικής μας έμπνευσης ή με online ψυχαγωγούς.

Μαζί με τις στολές, μπορούμε να προμηθευτούμε διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα και είδη για το φαγητό, για να ετοιμάσουμε ένα υπέροχο σκηνικό που να ταιριάζει με το θέμα της αμφίεσής μας. Βασικό υλικό είναι τα μπαλόνια, όπου μαζί με σημαιάκια, κορδέλες, σερπαντίνες, μάσκες και καπέλα, θα συνθέσουμε ένα αξέχαστο αποκριάτικο κλίμα για υπέροχες αναμνήσεις που θα μείνουν αξέχαστες.

Για τις τρομακτικές στολές, μπορούμε να στολίσουμε το σπίτι με ιστούς αράχνης και να ετοιμάσουμε ένα πιο spooky μπουφέ. Για όσους ντυθούν σούπερ ήρωες,  για την διακόσμηση και τα είδη πάρτι συνήθως επικρατούν τα χρώματα κόκκινο και μπλε.

Είναι εύκολο να φτιάξουμε μια ζούγκλα στο σαλόνι μας. Οι στολές Ταρζάν και Τζέιν απογειώνουν την διάθεσή και τα πάρτυ με θέμα την ζούγκλα είναι αρκετά πρωτότυπα και εντυπωσιακά και οι μικροί θα αγαπήσουν μέσα σε όλα, τα μπαλόνια με φιγούρες αγρίων ζώων.

Αποκριάτικα φαγητά, μουσική και ώρα για πάρτυ

Αφού έχουμε έτοιμες τις ιδέες για τις στολές και τη διακόσμηση, ας δούμε τι φαγητά μπορούμε να ετοιμάσουμε για το πάρτυ μας.

Αποκριάτικα γλυκά

Φυσικά δεν μπορούν παρά να είναι οι αγαπημένες μας λιχουδιές, που είναι και πιο εύχρηστες για τις γιορτινές μέρες. Πίτσες, σφολιατοειδή,  finger foods, γλυκά, snacks είναι must επιλογές. Μπορούμε ακόμα να ετοιμάσουμε τις παραδοσιακές μπόμπες, κεφτεδάκια, σουβλάκια, κοτομπουκιές. Για ροφήματα θα έχουμε δροσερά αναψυκτικά και τους αγαπημένους χυμούς φρούτων των παιδιών.

Μια όμορφη ιδέα είναι η όψη των φαγητών να είναι εμπνευσμένη από το θέμα του πάρτυ ή να τοποθετήσουμε πάνω τους ασορτί διακοσμητικά, όπως οδοντογλυφίδες σημαιάκια.

Και τέλος, το πιο σημαντικό για ένα πάρτυ, η μουσική! Όταν σκεφτόμαστε το καρναβάλι, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι ξεσηκωτικοί ρυθμοί των τραγουδιών. Για αυτό και η μουσική που θα συνοδεύει το πάρτυ μας θα είναι το ίδιο ξεσηκωτική, με λάτιν κομμάτια όπως το Samba, το Lambada και το La vida es un Carnaval να μας ταξιδεύουν από το αγαπημένο Πατρινό Καρναβάλι έως το Ρίο της Βραζιλίας.

Ό,τι και αν αποφασίσουμε να ντυθούμε, το βασικότερο υλικό για να περάσουμε καλά, πέρα από τις στολές, τις μάσκες και τα κομφετί είναι η όρεξη για διασκέδαση, που φέτος περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη. Ας ξεφαντώσουμε λοιπόν ακόμα και αν βρισκόμαστε στο σαλόνι μας και βρεθούμε με τους φίλους μας online. Σημασία έχει να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που αγαπάμε είναι καλά!