Blog

Η Ιστορία του “bachelor πάρτυ”

Bachelor Party: Ιστορία

Διανύουμε την πιο ζεστή και συγχρόνως, σκανδαλιάρικη εποχή του χρόνου, το αγαπημένο σε όλους καλοκαίρι. Είναι ευρέως γνωστό, πως η συγκεκριμένη εποχή είναι κατάλληλη για να σφραγίσουν τα ζευγάρια τον έρωτα τους, κάνοντας επιτέλους τo μεγάλο βήμα στη σχέση τους. Οι γάμοι την συγκεκριμένη περίοδο παίρνουν φωτιά αναγάγοντας το καλοκαίρι στην αγαπημένη εποχή της νύφης, πριν, όμως, συμβούν έχει προηγηθεί το θρυλικό μπάτσελορ του γαμπρού.

Τις τελευταίες ώρες, που ο γαμπρός μπορεί να “εκμεταλλευτεί” το free pass και μαζί με την παρέα του να νιώσει ελεύθερο πουλί, δημιουργούνται αναμνήσεις  που θα ακούνε τα παιδιά και τα εγγόνια του και ευελπιστούμε ποτέ η σύζυγος του. Το μπάτσελορ θεωρείται από πολλούς το πιο πικάντικο πάρτυ το οποίο θα ζήσει ποτέ ένας άνδρας με τους κολλητούς του και έχει αποτελέσει πάρα πολλές φορές σημείο συζήτησης, έμπνευση για ταινίες (αν δεν έχεις δει το Hangover  αυτή είναι η ευκαιρία σου) και αιτία για ομηρικούς καυγάδες μεταξύ νεονύμφων. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ που έχει τις ρίζες του το συγκεκριμένο έθιμο;

Το “μπάτσελορ” στην… Αρχαία Ελλάδα

Leonidas: Tonight, we dine in Hell

Όπως πολλά σύγχρονα πράγματα, η έννοια συναντάται πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα. Τα μπάτσελορ πάρτυ, πιστεύεται, ότι χρονολογούνται, ήδη, από τον 5ο αιώνα π.Χ, με τους αρχαίους Σπαρτιάτες να γιορτάζουν την τελευταία νύχτα του μελλοντικού γαμπρού ως ελεύθερου,, με ένα λουκούλειο γεύμα, αυστηρώς κατάλληλο για άνδρες. Ναι, καλά ακούσατε!!Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, για άλλη μια φορά, πρωτοπορούν και προάγουν πολιτισμό. 

Αν και την εποχή του βασιλιά Λεωνίδα τα συγκεκριμένα πάρτυ δεν είχαν ακριβώς την ονομασία που έχουν σήμερα, η ουσία παρέμεινε η ίδια χιλιάδες χρόνια τώρα. Το όνομα μπάτσελορ δόθηκε στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις αιώνες μετά και αυτή τη φορά δεν έχουν τα προνόμια οι πρόγονοί μας αν και μπορούμε να πούμε πως τα  ένσημα για την αρχή των ομηρικών καυγάδων τα κρατάμε από τότε.

Ο όρος “bachelor”

The Herbert Barnum Seeley Bachelor
Σκίτσο από έντυπο εποχής που αναφερόταν στο διάσημο πάρτυ του λόρδου Herbert Barnum Seeley.

Ο όρος μπάτσελορ δόθηκε πρώτη φορά από τον Geoffrey Chaucer τον 15 αιώνα, μέσα από το “The Canterbury Tales” και χαρακτήριζε τους άνδρες της εποχής εργένηδες κατά αυτό τον ορό: “bachelor”. Εδώ, να βάλουμε μια άνω τελεία και να αναφέρουμε πως το 1896 έγινε, ίσως, η πρώτη αναφορά σε πάρτυ, που, όμως, δεν ήταν όσο αθώο το είχαν συνηθίσει μέχρι τότε, καθώς η καταγγελία στην αστυνομία ανέφερε την ύπαρξη γυμνής χορεύτριας στο αρχοντικό του λόρδου Herbert Barnum Seeley. Αυτή η καταγγελία τάραξε τα νερά της ευυπόληπτης οικογένειάς του και του κόστισε το καθαρό ως τότε όνομα, μα και την γυναίκα του. Έμελε ,όμως, να του προσάψει και έναν ακόμα χαρακτηρισμό, του πρώτου άνδρα που διεξήγαγε, επιτυχώς, ένα μπάτσελορ πάρτυ με άρωμα από την σημερινή εποχή. 

Παρ’όλα αυτά μέχρι το 1922, η παράδοση ήθελε τους μέλλοντες συζύγους να περνούν την συγκεκριμένη νύχτα δίνοντας περισσότερο σημασία στην ουσία της μετάβασης από την εργένικη ζωή στο έγγαμο βίο. Σε αντίθεση με τα μπάτσελορ της νέας εποχής, τα οποία θα ζήλευε και ο γνωστός καρδιοκατακτητής Καζανόβα, ξεκίνησαν να διεξάγονται την δεκαετία του 60-70  όπου και άρχισαν να διαμορφώνουν την σημερινή τους αμαρτωλή φύση.

Τα μπάτσελορ πάρτυ ανά τον κόσμο

Το Bachelor Party ανά τον κόσμο

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα έθιμο σαν και αυτό δεν γινόταν να μην εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ονομασία μπορεί να διαφέρει ανά τόπο, αλλά η ουσία πάνω κάτω παραμένει η ίδια. 

Στον Καναδά ονομάζονται “stug parties” και οι φίλοι του γαμπρού διοργανώνουν εκδρομή έκπληξη σε κοντινές περιοχές, συνήθως, συμβολικές για την παρέα. Στη Γαλλία ονομάζονται “enterrement de vie de garçon” που μεταφράζεται ως “η ταφή της ζωής ως αγόρι”. Συναντάμε τις πρώτες καταγραφές για τα συγκεκριμένα δείπνα στην περιοχή της Λιον, η οποία ήταν διάσημη για το εστιατόριο “La Mere Brigouss”. Εκεί σέρβιραν, ειδικά για τη συγκεκριμένη νύχτα, το πιάτο “les tétons de Vénus” το οποίο ήταν ζυμαρικά φτιαγμένα να μοιάζουν με το στήθος της θεάς Αφροδίτης…Mmm yummy! 

Στη Γερμανία, οι ρίζες του εθίμου είναι αρκετά παλιές και θυμίζουν πολύ τη δική μας παράδοση, καθώς το ζευγάρι, με σκοπό να διώξει τα κακά πνεύματα και να φέρει τύχη στο γάμο του, σπάει σερβίτσια πορσελάνης. Αργότερα, η παράδοση διαφοροποιήθηκε ακολουθώντας το μοτίβο του σύγχρονου αμερικάνικου τρόπου και αποτελεί, αυστηρώς, ανδρική υπόθεση. 

Η Σουηδία αλλάζει τους κανόνες και γίνεται η χώρα, όπου οι γυναίκες είναι αυτές που διοργάνωσαν για πρώτη φορά το μπάτσελορ, γύρω στον 17ο αιώνα και το ονόμασαν “Möhippa”. Ακολούθησαν τα ανδρικά πάρτυ, τα οποία ονομάζονταν αρχικά “Svenafton”, που σημαίνει “Παραμονή του Sven”(το Sven στα Σουηδικά σημαίνει “νέος άνδρας”). Το έθιμο αυτό, δεν ήταν αρεστό από την εκκλησία, καθώς περιλάμβανε βαρύ ποτό, ενώ οι συμμετέχοντες εμφανίζονταν μεθυσμένοι στην δουλειά την επόμενη μέρα. Τον 19ο αιώνα, άλλαξε από την αστική τάξη και έγινε γνωστό ως “Svensexa” που σημαίνει πάρτυ αργά το βράδυ σε συνδυασμό με φαγητό και αλκοόλ και ξεκινούσε στις έξι η ώρα. 

Οι φάρσες καλά κρατούν στην Αγγλία και στα “stug party”, όπως τα ονομάζουν. Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα από εφημερίδα του 1964, που ανέφερε, ότι ένας άνδρας ζήτησε από την πυροσβεστική να αφαιρέσουν αλυσίδες από τα πόδια του, ισχυριζόμενος πως οι φίλοι του τού τις πέρασαν στο μπάτσελορ πάρτυ την προηγούμενη νύχτα και πέταξαν το κλειδί.

 Στην Αμερική, το έθιμο έχει διατηρήσει τον πικάντικο χαρακτήρα του απο το 1960 και μετά. Έτσι, με αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει γίνει διάσημο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα μπάτσελορ πάρτυ σήμερα

Το Bachelor Party σήμερα

Τα μπάτσελορ πάρτυ δεν είναι πια απλά πάρτι ή δείπνα. Από την σεξουαλική επανάσταση και μετά, γυναίκες και άνδρες διοργανώνουν αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, με αυστηρώς, ακατάλληλο χαρακτήρα τις περισσότερες φορές. Αρκετοί είναι αυτοί, που μαζί με την παρέα τους, διοργανώνουν ολόκληρη εβδομάδα Μπάτσελορ και ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισμούς με σκοπό να αποχαιρετήσουν τον μέλλοντα γαμπρό και φίλο τους, όπως του αρμόζει.  Αμέτρητες ιστορίες για άφθονο αλκοόλ λέγονται, χρόνια τώρα, για σέξι χορούς υπό τους ήχους αισθησιακής μουσικής και για ξεκαρδιστικές στιγμές στη διάρκεια της συγκεκριμένης νύχτας , οι οποίες αναγάγουν τα μπάτσελορ στην κατηγορία των πιο ξέφρενων πάρτι στη ζωή ενός άνδρα. 

Δεν χρειάζεται να είναι… σκανδαλιάρικο

Παρέα Bachelor Party

Παρ’όλα αυτά δεν είναι όλοι οι γαμπροί σκανταλιάρηδες και δεν έχουν όλοι σκοπό να ακολουθήσουν τους γνωστούς άγραφους κανόνες που χαρακτηρίζουν το κλασικό μπάτσελορ. Υπάρχουν, πλέον, πολλές δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να επιλέξει ένας γαμπρός για να γιορτάσει το τέλος της εργένικης ζωής του.

Οι πιο περιπετειώδεις γαμπροί μπορούν να επιλέξουν να κάνουν ένα άθλημα συναρπαστικής δραστηριότητας στο γαμήλιο πάρτυ τους. Θα μπορούσαν να κάνουν snowboard, σκι, τζετ σκι, γκολφ, paintball ή ακόμα και να παίξουν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου στην αυλή τους. Η ομορφιά αυτών των δραστηριοτήτων είναι, ότι μπορούν να παρακινήσουν τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν, προσφέροντας άφθονη ψυχαγωγία και φυσικά, το σημαντικότερο να προσφέρουν την αίσθηση της ασφάλειας στο μυαλό της νύφης.

Όποιο στυλ και να διαλέξει η παρέα του γαμπρού για να αποχαιρετήσει την εργένικη ζωή του φίλου της, ένα είναι σίγουρο…δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ την συγκεκριμένη νύχτα!!Γι΄αυτό, συνήθως, έχει προηγηθεί προσεκτικό και στρατηγικό πλάνο με όλες τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα για να πάνε όλα, όπως τα έχει φανταστεί ο γαμπρός. 

Εμείς θα κλείσουμε προσφέροντας τον απόλυτο οδηγό για Bachelor & Bachelorette πάρτυ, για το πώς μπορείτε να οργανώσετε το τέλειο bachelor και bachelorette πάρτυ και με ένα ρητό τόσο παλιό όσο και τα εν λόγω πάρτυ.

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά!

Κοινοποιήση