Το Blog μας

Αρχική » Blog » Γιορτή της Μητέρας

Γιορτή της Μητέρας 2023

δώραιδέες / 04/05/2023

Γιορτή της Μητέρας

Μητέρα, μανούλα, μαμά, λέξεις που μπορούν να χωρέσουν τόση αγάπη! Η μητέρα μας φροντίζει από την πρώτη μας ανάσα, χαίρεται με την χαρά μας, μοιράζεται τις αγωνίες μας, απαλύνει κάθε στεναχώρια. Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα, μια αφορμή για να εκφράσουμε την αγάπη και το σεβασμό μας στη γυναίκα που μας έδωσε τη ζωή. Η σύγχρονη μητέρα αποτελεί το στήριγμα κάθε οικογένειας καταβάλλοντας καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες αφού είναι υποχρεωμένη να μοιράζεται ανάμεσα στην οικογένεια, την καριέρα, το σπίτι. Η Γιορτή της Μητέρας αποτελεί μια υπέροχη ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε τα όσα έχει κάνει για εμάς και να «κακομάθουμε» την πιο σημαντική γυναίκα της ζωής μας με δώρα και όμορφες στιγμές. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την Γιορτή της Μητέρας, όπως και ιδέες για δώρα και ευχές!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου,  sτις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι μια μέρα για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως να δείξουν την εκτίμησή τους προς τις μητέρες.  Η Ημέρα της Μητέρας είναι ετήσια δημόσια αργία σε κάποιες χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, η Γεωργία, η Σαμόα και η Ταϊλάνδη. Σε πολλούς πολιτισμούς αντίστοιχες γιορτές που τιμούν τη μητρότητα συνδέονται με την μητέρα φύση και την αναγέννηση που φέρνει η άνοιξη.  

Γιορτή της Μητέρας

Η ιστορία των γιορτών της μητρότητας στον κόσμο

Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια γιορτή που στις μέρες μας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Πως όμως φτάσαμε στη γιορτή αυτή; Οι γιορτές της μητρότητας έχουν τις ρίζες τους  στην αρχαιότητα. Οι Φρύγες διοργάνωναν μεγάλες γιορτές για την Κυβέλη, την Μεγάλη Μητέρα των Θεών, όπως και οι Έλληνες για τη θεά Ρέα. Οι Ρωμαίοι συνέχισαν τις γιορτές αυτές τιμώντας την μητρότητα. Παρόμοιες αρχαίες γιορτές βρίσκουμε σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως για παράδειγμα το Durga-puja μια μεγάλη γιορτή που συνεχίζεται στην Ινδία έως και σήμερα και τιμά τη μητέρα θεά Durga. Μια σημαντική παράδοση που συνδέεται με τη Γιορτή της Μητέρας είχε αναπτυχθεί κατά το Μεσαίωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αλλά μέρη της Ευρώπης, όπου την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής  οι πιστοί επέστρεφαν στη «μητέρα εκκλησία» τους, την κύρια εκκλησία κοντά στο σπίτι τους. Αυτή καθιερώθηκε ως η Κυριακή της Μητέρας Βρετανία, μια γιορτή που φτάνει ως τις μέρες μας, αν και έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από την Ημέρα της Μητέρας. Στην Αιθιοπία οικογένειες συγκεντρώνονται κάθε φθινόπωρο για να τραγουδήσουν στην πολυήμερη γιορτή Antrosht που τιμά τη μητρότητα. Στην χώρα μας η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής όπου η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία που πηγαίνει τον Ιησού στο Ναό για ευλογία όταν σαραντίσει. Πρόκειται για μια συνήθεια που ακολουθείται από τις περισσότερες Ελληνίδες μητέρες ακόμα και σήμερα.

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

Πώς καθιερώθηκε η σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας

Η Ημέρα της Μητέρας πήρε τη σύγχρονη μορφή της στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ξεκίνησε να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Στα χρόνια πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο , η Ann Reeves Jarvis από τη Δυτική Βιρτζίνια βοήθησε στην ίδρυση του «Mothers’ Day Work Clubs» οργανώσεις που είχαν σκοπό να διδάξουν στις ντόπιες γυναίκες πώς να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους. Αυτοί οι σύλλογοι έγιναν αργότερα μια ενωτική δύναμη σε μια περιοχή της χώρας που εξακολουθούσε να διχάζεται λόγω του Εμφυλίου Πολέμου. Το 1868 η Τζάρβις οργάνωσε την «Ημέρα Φιλίας των Μητέρων», στην οποία οι μητέρες συγκεντρώθηκαν με πρώην στρατιώτες της Ένωσης και της Συνομοσπονδίας για να προωθήσουν τη συμφιλίωση. Η επίσημη γιορτή της Μητέρας προέκυψε τη δεκαετία του 1900 ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Anna Jarvis, κόρης της Ann Reeves Jarvis. Μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1905, η Anna Jarvis σκέφτηκε την Ημέρα της Μητέρας ως έναν τρόπο να τιμήσει τις θυσίες που έκαναν οι μητέρες για τα παιδιά τους. Στις 12 Μαΐου 1907 πραγματοποίησε μνημόσυνο της μητέρας της στην εκκλησία στο Grafton της Δυτικής Βιρτζίνια και με αφορμή αυτό καθιερώθηκε η γιορτή. Μέχρι το 1912 πολλές πολιτείες, πόλεις και εκκλησίες είχαν υιοθετήσει την Ημέρα της Μητέρας ως ετήσια αργία και η Τζάρβις είχε ιδρύσει τη Διεθνή Ένωση για την Ημέρα της Μητέρας για να βοηθήσει στην προώθηση του σκοπού της. Η επιμονή της απέδωσε καρπούς το 1914 όταν ο Πρόεδρος Woodrow Wilson καθιέρωσε επίσημα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας. Από τότε η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ως μια ευκαιρία για να δείξουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας προς κάθε μητέρα.

Γιορτή της Μητέρας

Ευχές για τη Γιορτή της Μητέρας

Αν θέλετε να γράψετε στην μητέρα σας ένα μήνυμα, μια κάρτα ή απλά να της πείτε μερικά γλυκά λόγια εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο όμορφες ευχές

  • Ευχαριστώ τη γυναίκα που με έμαθε να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, που με στηρίζει και με πλημμυρίζει με αγάπη. Χαρούμενη Γιορτή της Μητέρας.
  • Σε ευχαριστώ που είσαι η άγκυρά μου σε αυτή τη φουρτουνιασμένη θάλασσα της ζωής . Σε αγαπώ και δεν ξέρω πού θα ήμουν χωρίς εσένα.
  • Μου έδωσες τον μεγαλύτερο θησαυρό που δεν θα σβήσει ποτέ στην καρδιά μου και αυτή είναι η αγάπη σου. Χρόνια πολλά μαμά! 
  • Καλή Ημέρα της Μητέρας! Με εμπνέεις και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς εσένα.
  • Ευχαριστώ που με έφερες σε αυτόν τον κόσμο και που έβλεπες πάντα το καλύτερο μέσα μου. Χαρούμενη Γιορτή της Μητέρας!
  • Νιώθω τόσο ευλογημένη που σε έχω μαμά μου. Ευχαριστώ που πάντα πιστεύεις σε μένα και κάνεις τόσα πολλά για μένα. Σ’αγαπώ!
  • Σε ευχαριστώ που μου έδειξες πώς να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Είμαι δυνατή γυναίκα γιατί με μεγάλωσε μια δυνατή γυναίκα.
  • Μόνο μια μητέρα τόσο τέλεια όσο εσύ… θα μπορούσε να έχει ένα τόσο τέλειο παιδί όσο εγώ. Χαρούμενη γιορτή της μητέρας!
  • Θέλω να σε ευχαριστήσω για την υπομονή σου, την ενθάρρυνσή σου, τη δύναμή σου, τη γενναιοδωρία σου και την ακλόνητη αγάπη σου. Χαρούμενη γιορτή της μητέρας!
  • Πάντα ήσουν ο άγγελος μου, ακόμα κι όταν ήμουν μικρός διαβολάκος για σένα. Χαρούμενη γιορτή της μαμάς!
  • Καλή Γιορτή της Μητέρας. Η δύναμη και η αγάπη σου με έχουν οδηγήσει σωστά κάθε στιγμή στο μονοπάτι της ζωής. Είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου!
Ημέρα της Μητέρας: Δώρο

Δωράκια για τη Γιορτή της Μητέρας

Η γιορτή της μητέρας είναι μια υπέροχη ευκαιρία να δείξτε στη μητέρα σας πόσο πολύ την αγαπάτε με το τέλειο δώρο. Πως όμως να διαλέξετε αυτό το «τέλειο δώρο» όταν ψωνίζετε για την πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή σας; Για φέτος επιλέξτε κάτι δημιουργικό, πρακτικό, συναισθηματικό ή διασκεδαστικό για να φέρετε το χαμόγελο στα χείλη της μαμάς σας. Μια σοκολάτα με ένα μήνυμα για τη γιορτή της μητέρας την θα γλυκάνει και θα συνοδεύσει ιδανικά ένα μπουκέτο λουλούδια. Κάντε την μητέρα σας να αισθανθεί υπέροχα και να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό της με δώρα περιποίησης όπως μια κρέμα σώματος, ένα άρωμα ή μια μάσκα ενυδάτωσης. Ένα διακοσμητικό χώρου ή ένα φωτιστικό με την φωτογραφία σας τυπωμένη επάνω είναι μια υπέροχη ιδέα δώρου που θα της θυμίζει την σχέση σας. Κάθε μητέρα εκτιμά τα πρακτικά δωράκια, όπως μια κούπα με φωτογραφία από όμορφες οικογενειακές στιγμές ή ένα μπρελόκ με ένα γλυκό μήνυμα. Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε για την μητέρα σας θυμηθείτε να το συνδυάσετε με μια υπέροχη κάρτα για τη γιορτή της μητέρας που έχει ένα μήνυμα από την καρδιά σας! 

Αποφθέγματα για την μητέρα

Η μητέρα πάντα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, λογοτέχνες και δημιουργούς. Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά αποφθέγματα για την μητέρα που είναι επίσης ιδανικά για την Ημέρα της Μητέρας ή οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να μοιραστείτε ένα όμορφο μήνυμα με τη μητέρα σας:

  • «Ο Θεός δεν μπορούσε να είναι παντού, και γι’ αυτό έκανε μητέρες».  Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
  • «Η αγάπη της μητέρας είναι ευδαιμονία, είναι ειρήνη, δεν χρειάζεται να αποκτηθεί, δεν χρειάζεται να την αξίζει . Αν είναι εκεί, είναι σαν ευλογία. Αν δεν είναι εκεί, είναι σαν να έχει φύγει όλη η ομορφιά από τη ζωή. ”  Έριχ Φρομ
  • «Η αγκαλιά μιας μητέρας είναι φτιαγμένη από τρυφερότητα και τα παιδιά κοιμούνται ήσυχα μέσα τους».  Βίκτωρ Ουγκώ
  • «Επειδή νιώθω ότι, στους ουρανούς από πάνω / Οι άγγελοι, που ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλον, / Μπορούν να βρουν, ανάμεσα στους φλογερούς τους όρους αγάπης / Κανένας τόσο αφοσιωμένος όσο αυτός της Μητέρας». Έντγκαρ Άλεν Πόε
  • «H μητρική αγάπη είναι το καύσιμο που ωθεί ένα συνηθισμένο άτομο, να καταφέρει το ακατόρθωτο». Μάριον Κ. Γκάρετι
  • «Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου». Οδυσσέας Ελύτης
  • «Τα παιδιά είναι η άγκυρα που κρατά στη ζωή τη μητέρα». Σοφοκλής
  •  «Ορισμένες φορές η δύναμη της μητρότητας είναι μεγαλύτερη και από τους νόμους της Φύσης». Barbara Kingslover
  • «Οι μητέρες είναι σαν κόλλα. Ακόμα κι όταν δεν μπορείτε να τις δείτε, εξακολουθούν να κρατούν την οικογένεια ενωμένη». Σούζαν Γκέιλ
  • «Η ευτυχία μιας μητέρας είναι σαν ένας φάρος, που φωτίζει το μέλλον αλλά αντανακλάται και στο παρελθόν με το πρόσχημα των αγαπημένων αναμνήσεων». Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Γιορτή της Μητέρας
Κοινοποιήση
Καλάθι