balloon.gr

Η εταιρία θα παραμείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο. Είμαστε πάντα κοντά σας στις χαρούμενες στιγμές σας!

Halloween: Τι είναι – στολές – makeup και όλα όσα ήθελες να ξέρεις!

Πότε είναι Helloween;

Με το που κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες διακοσμητικές κολοκύθες, καταλαβαίνουμε ότι έχει μπει ο Οκτώβριος, ο μήνας που είναι συνυφασμένος με το Halloween (Χάλοουιν) που γιορτάζεται το βράδυ στις 31/10 με πολλές εορταστικές εκδηλώσεις σε αρκετές χώρες του κόσμου, όπως και στην δική μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στην Αμερική τα έθιμα του Χάλοουιν γιορτάζονται σε εθνικό επίπεδο, όπου μέσα από ασχολίες όπως οι μεταμφιέσεις και η διακόσμηση, κατάφερε η κουλτούρα του να ενσωματωθεί στα πολιτιστικά, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου. 

Τι είναι το Χάλοουιν

 Η καταγωγή του βρίσκεται στην αρχαία κέλτικη γιορτή του Samhain (Σόουιν), που σήμαινε το τέλος του καλοκαιριού. Οι Κέλτες, που ζούσαν στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, γιόρταζαν τον ερχομό του νέου χρόνου την 01/11, μέρα που σηματοδοτούσε το τέλος της συγκομιδής και την έναρξη του χειμώνα.

Γιόρταζαν το Σόουιν τη νύχτα τις 31 Οκτωβρίου, όπου πίστευαν ότι οι άνθρωποι εκείνο το βράδυ έρχονταν πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», καθώς τα φαντάσματα των νεκρών επέστρεφαν στη γη. Με την πάροδο των αιώνων, γεωπολιτικές και θρησκευτικές αλλαγές συντελέστηκαν, που επηρέασαν και τον εορτασμό του Σόουιν, με προσμίξεις εθίμων και την απομάκρυνση παγανιστικών χαρακτηριστικών της. Η παραδοσιακή νύχτα του Σόουιν, άρχισε να ονομάζεται All Hallow Even που σήμαινε «το βράδυ πριν από την γιορτή των Αγίων Πάντων», όπου στο τέλος έγινε Halloween.

Πως γιορτάζεται το Halloween

Μετά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μετανάστευσαν στην Αμερική εκατομμύρια Ιρλανδών που πήγαν για να γλυτώσουν από τον λοιμό και διέδωσαν την γιορτή του Χάλοουιν σε εθνικό επίπεδο. 

Με τα χρόνια εξαλείφθησαν οι δεισιδαιμονίες του εθίμου και πλέον όλοι οι συμβολισμοί που έχουν να κάνουν με τον θάνατο, τα φαντάσματα και την μαγεία απόκτησαν ένα παιγνιώδη χαρακτήρα που έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητά τους. 

Το Χάλοουιν μέσα στην Πανδημία

Οι δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που παρουσιάστηκε φέτος μπορεί να μείωσαν τις δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις, όμως η χαρά και η προσμονή των μικρών παιδιών είναι αμείωτη, όπως και η εφευρετικότητα των μεγάλων και έτσι δίνονται τοπικές οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) της Αμερικής και ανακοινώνουν κατευθυντήριες γραμμές προτείνοντας   εναλλακτικούς ή νέους τρόπους ασφαλούς εορτασμού. 

Το Trick-or-Treat (φάρσα ή κέρασμα) είναι μία από τι πιο σημαντικές παραδόσεις του Χάλοουιν. Η προέλευσή της πιθανότατα χρονολογείται από την γιορτή της Ημέρας των Ψυχών στην Αγγλία, όπου οι φτωχοί πολίτες ζητούσαν φαγητό και οι οικογένειες τους έδιναν γλυκά που ονομάζονταν «κέικ ψυχής» («soul cakes»), σε αντάλλαγμα την υπόσχεσή τους να προσευχηθούν για τους νεκρούς συγγενείς της οικογένειας. Στην Αμερική στις αρχές του 1900 έγινε το πρώτο trick or treat, και πλέον στις μέρες μας η παράδοση έχει μετεξελιχθεί με μικρά παιδιά να μεταμφιέζονται με τρομαχτικές φορεσιές, να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, να ρωτάνε «φάρσα ή κέρασμα» και να μαζεύουν γλυκά.

Τι είναι το Ηalloween

Με τις παρούσες συνθήκες οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις όπως παρελάσεις και πάρτυ μεταμφιεσμένων δεν συνιστώνται και το trick or treat, όπου πραγματοποιείται, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα: τα παιδιά κάνουν μόνο τις απαραίτητες επισκέψεις σε σπίτια και στην αμφίεση τους έχει προστεθεί ένα νέο αξεσουάρ, η μάσκα προστασίας, που είναι διακοσμημένη με κάποιο τρομακτικό θέμα, όπως δόντια δράκουλα ή μύτη κακιάς μάγισσας. Σε άλλες περιοχές της Αμερικής τροποποιείται η παραδοσιακή γιορτή με την διοργάνωση drive trick or treat σε πάρκα αναψυχής.

Παιχνίδια στο σπίτι 

Φέτος, έχουν δημιουργηθεί νέες ευφάνταστες προτάσεις για δραστηριότητες στο σπίτι και με σύμμαχο την τεχνολογία στα παιχνίδια αυτά.

Παιχνίδια Halloween
 • Τα μικρά παιδιά μπορούν να παίξουν το παιχνίδι του καθαριστή του Χάλοουιν, ψάχνοντας να βρουν αντικείμενα θαμμένα στον κήπο ή κρυμμένα γύρω από το σπίτι τους. Στο διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί μία λίστα αντικειμένων που μπορούν να την κατεβάσουν να την έχουν οδηγό.
 • Για τους μικρούς μας φίλους, προτείνονται επίσης διαγωνισμοί μεταμφίεσης, με την συνάντησή τους να πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας του Zoom. 
 • Κάποιες γειτονιές πραγματοποιούν μικρές γιορτές με τα παιδιά μεταμφιεσμένα έξω από τα σπίτια τους και τοποθετημένα σε ασφαλή σημεία στο δρόμο, τσάντες με δώρα για εκείνα.
 • Το κανάλι του Netflix, έχει δημιουργήσει μια δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει να παρακολουθείς ταινία στο διαδίκτυο ταυτόχρονα με τους φίλους σου.
 • Ένας νέος διασκεδαστικός τρόπος για να μαζέψουν τα παιδιά γλυκά και δωράκια, είναι με μια piñata με εορταστικό σχέδιο και εκείνα μεταμφιεσμένα να την χτυπάνε με τα παραδοσιακά ραβδιά.
Παιχνίδια Halloween στο σπίτι

Το έθιμο της Κολοκύθας

Το Χάλοουιν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις διακοσμητικές σκαλιστές κολοκύθες – φαναράκια που ονομάζονται  «jack o lanterns».

Το έθιμο της κολοκύθας προέρχεται από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του τσιγκούνη Τζακ, ενός τεμπέλη αλλά έξυπνου σιδηρουργού, που κατάφερε τον Σατανά να σκαρφαλώσει σε μια μηλιά και ύστερα τοποθέτησε σταυρούς γύρω από τον κορμό, έτσι ώστε να μην μπορεί να κατεβεί.

Halloween infographic

Ο Τζακ τον άφησε να φύγει μόνο αφού συμφώνησε να μην του πάρει την ψυχή. Πολλά χρόνια μετά που ο Τζακ πεθαίνει, δεν πάει στον παράδεισο γιατί η ψυχή του ήταν πολύ αμαρτωλή, αλλά ούτε και στην κόλαση, γιατί ο Σατανάς του είχε υποσχεθεί κάποτε να μην του την πάρει. Ο Τζακ του είπε πως δεν μπορούσε να φύγει γιατί ήταν σκοτεινά και ο Σατανάς του πέταξε ένα αναμμένο κάρβουνο για να φωτίσει τον δρόμο του. Ο Τζακ τότε χάραξε ένα από τα ραπανάκια που είχε μαζί του, που ήταν το αγαπημένο του φαγητό, έβαλε το κάρβουνο μέσα και άρχισε να περιπλανιέται ασταμάτητα στη Γη για να βρει μέρος να αναπαύσει την ψυχή του.

Στην Αμερική που ήρθε το έθιμο σκαλίζουν κολοκύθες, βάζουν μέσα κεριά και τα τοποθετούν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ. Ανάλογα την εξωτερική διαρρύθμιση του σπιτιού, δημιουργούν περίτεχνους στολισμούς σε βεράντες ή κήπους με κεντρικό στοιχείο κολοκύθες σκαλιστές, ζωγραφιστές ή με κολλημένα σχέδια.

Ιδέες για διακόσμηση κολοκύθας.

 • Ξυλόφουρνος: βαμμένη μαύρη, μπροστά με ζωγραφιστά κάγκελα και πορτοκαλί φωτιά, κολλημένα ροδάκια από κάτω και ένας πλαστικός σωλήνας στο πάνω μέρος.
 • Βάζο: βαμμένη με μεταλλικό χρώμα, την αδειάζουμε και τοποθετούμε μέσα της ένα ποτήρι με νερό και λουλούδια της αρεσκείας μας.
 • Μάγισσα: την βάφουμε με ένα απαλό πράσινο χρώμα, με πορτοκαλιά μάτια και στόμα, κολλάμε μύτη ένα καρότο, μαλλιά από κλαδιά και καπέλο μάγισσας.

Με ανάλογο τρόπο μπορούν να φτιαχτούν πολλά σχέδια, όπως μάτια, casper το φαντασματάκι, παζλ, γλειφιτζούρι, κουκουβάγια, skeleton, ανοιχτό στόμα, zombie κ.α.

Διακόσμηση σπιτιού 

Η διακόσμηση παίζει σημαντικό ρόλο στην γιορτή του Χάλοουιν γιατί δημιουργεί το κατάλληλο  spooky κλίμα. Διακοσμούν τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό χώρο των σπιτιών τους με έτοιμα διακοσμητικά αλλά και με χειροτεχνίες. Με απλά αντικείμενα και έξυπνες ιδέες, όπως οι παρακάτω, δημιουργούνται εύκολα και γρήγορα διακοσμητικά, τρομακτικά και αστεία μαζί. 

Να και μερικές ιδέες για εσωτερική διακόσμηση.

 • Φαναράκια από πεπιεσμένο άσπρο χαρτί με ζωγραφισμένα κρανία / μαύρο χαρτόνι με πρόσωπα από μαύρες γάτες, κολάζ με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. 
 • Στεφάνι κεντήματος με πιασμένο ιστό αράχνης και κολλημένες πάνω του ψεύτικες αράχνες.
 • Μπουκάλι βαμμένο σε εορταστικά χρώματα Χάλοουιν και τοποθετημένο στο στόμιο μαύρο κερί, το οποίο αφού τα έχουν ανάψει, το λιωμένο κερί έχει πέσει άτακτα πάνω στο μπουκάλι.
 • Μπαλόνια ηλίου τυλιγμένα με μαύρο τούλι.
 • Ένα μικρό καζάνι κολλημένο πάνω σε ένα στεφάνι από ξυλαράκια και ντυμένο γύρω γύρω με φλόγες από χαρτί, στο οποίο μέσα ρίχνουμε ξηρό πάγο για εφέ καπνού.
 • Βγάζουμε τις φωτογραφίες από κάδρα και τοποθετούμε στην θέση τους χάρτινες τρομαχτικές φιγούρες, όπως του Φρανγκεστάιν ή του Δράκουλα.
 • Πορτοκαλιά μπαλόνια με ζωγραφισμένα πρόσωπα – τρομαχτικές κολοκύθες.

Και μερικές ιδέες για εξωτερική διακόσμηση.

 • Κολλημένα στην εξώπορτα δυο τεράστια ψεύτικα μάτια ή μια χάρτινη φιγούρα μάγισσας πάνω σε ιπτάμενη σκούπα.
 • Κολλημένα σε τζάμια παραθύρων από την μέσα μεριά να κοιτάνε προς τα έξω, χάρτινες τρομαχτικές φιγούρες.
 • Σκαλοπάτια με ζωγραφισμένα ή αυτοκόλλητα αιμάτινα αποτυπώματα.
 • Ψεύτικος ιστός αράχνης πάνω στα δέντρα και στα φυτά.
 • Στεφάνια με μαύρη κορδέλα και κολλημένες ψεύτικες νυχτερίδες.
 • Σκιάχτρο με κεφάλι από σκαλισμένη κολοκύθα.

Με λίγη ή πολλή φαντασία η λίστα είναι απλά ανεξάντλητη.

Διακόσμηση φαγητού 

Όταν έχει στολιστεί όλο το σπίτι με Χάλοουιν διάθεση, δεν γινόταν το φαγητό να μείνει έξω από το μακάβριο εορταστικό κλίμα και ειδικά όταν με τα εύπλαστα υλικά και τα πολλά χρώματα των φαγητών, μπορεί να δημιουργηθεί ότι μπορεί να φανταστεί ο νους.

Διακόσμηση φαγητού

Ιδέες για διακόσμηση φαγητού:

 • Για ποτό ενέσεις γεμισμένες με κόκκινο υγρό – κοκτέιλ, τοποθετημένες σε δοχείο με παγάκια σε σχήμα παλάμης.
 • Και με σοκολάτα και σαντιγί διακόσμηση γλυκών με ευφάνταστα σχέδια όπως φαντασματάκια και σκελετούς, πασαλειμμένα με σιρόπι φράουλας για αίμα.

Στολές και makeup Halloween 

Τατουάζ με την γκοθ βασίλισσα Μορτίσια Άνταμς, νύχια με σχέδια κολοκύθες και μαύρες γάτες, αλλά και στολές, αξεσουάρ και makeup – είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μεταμορφωθούμε σε όποιο τρομακτικό πλάσμα θέλουμε, «πραγματικό» ή φανταστικό: ζόμπι, σκελετοί, πρωταγωνιστές από την απαρχή των πρώτων τρομακτικών ταινιών στον κινηματογράφο, ήρωες της λογοτεχνίας τρόμου, των κόμικς και των καρτούν. Το πρόσωπο που θα διαλέξουμε τελικά να υποδυθούμε την βραδιά του Χάλοουιν μπορεί να μην έχει φοβιστικό χαρακτήρα, αλλά να του αποδώσουμε εμείς.

Μεικ απ για Halloween

Τα τελευταία χρόνια άντληση ιδεών για τις στολές της χρονιάς παίρνονται από πρόσωπα της ποπ κουλτούρας, πρόσωπα δηλαδή από την τηλεόραση ή στιγμών που έκαναν αίσθηση την συγκεκριμένη χρονιά.

Το 2020 το «Tiger King» ήταν μια πολυσυζητημένη true crime σειρά στο Netflix στην Αμερική τον καιρό της πανδημίας. Οι χαρακτηριστικές μορφές του Joe Exotic (με κύρια αξεσουάρ καπέλο και περούκα με μακριά μαλλιά) και της Carole Baskin (με στεφάνι για τα μαλλιά και ένα.. ποδήλατο) είναι τα νέα πρόσωπα της χρονιάς που αντλούν έμπνευση για στολές για όλη την οικογένεια, καθώς μπορούν να ντυθούν και τα παιδιά. Επίσης μεταμορφώνονται κα σε τίγρεις που είναι οι αφανής ήρωες της εκπομπής, οι οποίες αποτελούν και υπέροχη έμπνευση για makeup προσώπου.

Το  «Birds of Prey» είναι άλλη μια τηλεοπτική σειρά της χρονιάς με υπερήρωρες που παίρνουν ιδέες για στολές. Είναι εύκολο να ντυθούν Harley Quinn, καθώς χρειάζονται ετερόκλητα πολύχρωμα ρούχα όπως ένα ροζ τοπάκι, ένα τζιν σορτς, ένα δαντελωτό moto jacket και στα χέρια ένα σφυρί. 

Με την αναβίωση της κλασικής ταινίας της Wonder Woman, αναβίωσε και το ενδιαφέρον για το Halloween και μέσα από αυτή και για άλλες γυναικείες δυναμικές μορφές όπως η Νύφη από το «Kill Bill» ή η πριγκίπισσα Λέιλα από το «Star Wars».

Άλλα πρόσωπα της χρονιάς είναι οι μαζορέτες από το «Cheers», η Μαύρη Χήρα από την ταινία της Marvel που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβρη, η Daenerys Targaryen από το «Game of Thrones»  και για όλη την οικογένεια, οι ήρωες από την παιδική εκπομπή «Baby Sark».

 Και επειδή η τεχνολογία έχει εισχωρήσει ακόμα και στις στολές μια έξυπνη μεταμφίεση είναι το Φίλτρο του Instagram, φορώντας μια εκτύπωση της φωτογραφίας σου, που εννοείται ότι έχει τραβηχτεί με φίλτρο, στο μέγεθος και στο σχέδιο μεγάλου κινητού.

Το makeup προσώπου, που μπορεί να αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της μεταμφίεσης,  απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική και κυκλοφορούν για αυτό τον λόγο, αρκετά κατατοπιστικά βίντεο στο YouTube. Όμορφες ιδέες για φέτος λανσάρουν περσόνες του Instagram, όπως η Zay B (@itszaybaybay) και η cakedbykelsey (@cakedbykelsey).

Άλλοι τρόποι για να νιώσεις Χάλοουιν

Πέρα από τις δραστηριότητες του Χάλοουιν που περιλαμβάνουν το trick or treat, το σκάλισμα της κολοκύθας, τις μεταμφιέσεις και τις διακοσμήσεις, ένας άλλος τρόπος για να μπεις στο πνεύμα της γιορτής είναι να το νιώσεις μέσα από ιστορίες. Από την εποχή του Σόουιν αφηγόντουσαν τρομαχτικές ιστορίες και αν πιστεύει κάποιος ότι δεν μπορεί να τις πει, μπορεί να τις παρακολουθήσει ή να τις δει, αναλόγως ποια μορφή της τέχνης του ταιριάζει περισσότερο, ή να επιλέξει και τις δύο.

Υπάρχουν πολλοί τίτλοι για να επιλέξεις κανείς, αλλά για να αναφέρουμε μερικούς χαρακτηριστικούς, αυτές οι μέρες είναι ιδανικές για τα βιβλία «Δράκουλας» και «Το τέρας του Φρανγκεστάιν» και για τις ταινίες η «Μούμια» του 1932 και η Νύχτα με τις Μάσκες (Ηalloween) του 1978.

Κι αν χρειαστεί μουσική υπόκρουση για να μπούμε στην Χάλοουιν διάθεση, τραγούδια υπάρχουν πολλά και για όλα τα γούστα φαντάζομαι, από την Ella Fitzgerald και το «Ding-Dong! The Witch Is Dead» μέχρι τους AC/DC και το «Hells Bells».

Διάβασε επίσης:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Καλάθι αγορών
Scroll to Top