Blog

Γιορτή του Πατέρα: Ιστορία και Ιδέες

Ημέρα του πατέρα
Ημέρα του Πατέρα

Ακόμη και οι πιο ισχυροί υπερήρωες όλων των εποχών δεν συγκρίνονται με ένα και μοναδικό πρότυπο που έχουμε στην αληθινή μας ζωή. Κάθε μπαμπάς έχει το δικαίωμα για τον τίτλο του σούπερ ήρωα μόνο και μόνο επειδή έχει αναλάβει αυτό τον προνομιούχο αλλά και ταυτοχρόνως πολύ απαιτητικό ρόλο. Batman, Superman, Captain America.. όποια και αν είναι η υπερδύναμη τους, θολώνει μπροστά στην αγάπη του πατέρα. Πλησιάζει η μέρα προς τιμήν των μπαμπάδων και είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε! Ας δούμε πρώτα εν ολίγοις  πως ξεκίνησε η γιορτή.

Ο άντρας που ενέπνευσε την ημέρα

Ο William Jackson Smart
O Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ και η κόρη του Σονόρα σε άρθρο της εφημερίδας The River Press.

Αυτή η ξεχωριστή μέρα που όλα τα φώτα στρέφουν στους πατέρες όλου του κόσμου για πρώτη φορά έλαβε μέρος στις ΗΠΑ το 1910, ημέρα 19 Ιουνίου και ο ήρωας της περίστασης ονομαζόταν Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνος του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου. Αμέσως μετά τον πόλεμο ο δε Γουίλιαμ παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ, η οποία, δυστυχώς, τον άφησε χήρο 36 ετών να φροντίζει πέντε μικρά παιδιά. Σε δύο χρόνια γνώρισε την Έλεν, χήρα με τρία παιδιά από τον πρώτο της γάμο. Έζησαν μαζί είκοσι ευτυχισμένα χρόνια προτού ο Γουίλιαμ μείνει χήρος για δεύτερη κιόλας φορά με ακόμη έξι παιδιά: ένα κορίτσι, Σονόρα, 16 ετών και πέντε μικρότερα αγόρια. Έμεινε μόνος με δεκατέσσερα παιδιά στα 56 του

Ο Γουίλιαμ Σμαρτ δεν παντρεύτηκε ξανά αλλά αφοσίωσε όλη τη ζωή του στα δεκατέσσερα παιδιά, τα οποία μεγάλωνε στη μικρή του φάρμα.

Επίσημη Καθιέρωση Γιορτής

Η Sonora Smart Dodd που καθιέρωσε την Ημέρα του Πατέρα
Η Sonora Smart Dodd η γυναίκα που καθιέρωσε παγκοσμίως την ίδρυση της Ημέρας του Πατέρα.

Το 1909 για πρώτη φορά έγινε τελετή της Γιορτής της Μητέρας σε μια εκκλησία που έτυχε να βρίσκεται η Σονόρα. Της άρεσε η τελετή και σκέφτηκε πως αυτό τον τιμητικό εορτασμό αξίζει και ο πατέρας της, ο οποίος είχε αναλάβει και τον ρόλο της μαμάς. Δεσποινίδα πλέον, κατέθεσε αίτημα στους πρεσβυτέρους. Η ιδέα έγινε δεκτή και έλαβε χώρα στις 19 Ιουνίου 1910, την τρίτη Κυριακή. Τότε αποφάσισε να δώσει την μάχη της στο να κάνει τη Γιορτή του Πατέρα εθνική γιορτή και τα κατάφερε μετά από 62 χρόνια, έξι χρόνια πριν το δικό της θάνατο.

Πώς ήρθε στην Ελλάδα

Εξαπλώνοντας στον πλανήτη, η φήμη για τη γιορτή αυτή τράβηξε την προσοχή του Νίκου Σπιτάλα, ιδρυτή του συλλόγου ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. (Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια) και διαδοχικά εξελίχθηκε σε εθνική γιορτή. Σήμερα η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο αν και κάποιες χώρες η ημερομηνία της διαφέρει από την αρχική. Όμως στη χώρα μας έχει διατηρηθεί η τρίτη Κυριακή του μηνός Ιουνίου ως επίσημη Γιορτή του Πατέρα.

Πότε γιορτάζεται η Ημέρα του Πατέρα στον Κόσμο;

Οι χώρες που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο η γιορτή του πατέρα.

Ιδέες για την Ημέρα του Πατέρα

Σίγουρα το καλύτερο δώρο για κάθε μπαμπά είναι απλό: να περάσουμε μαζί του ποιοτικό χρόνο. Γιορτή του Πατέρα είναι πάντα Κυριακή και καλοκαίρι – ο καλύτερος συνδυασμός να απολαύσουμε τους εξωτερικούς χώρους. 

Το ιδανικό είναι να καταλήξουμε με περίσκεψη σε κάτι που πραγματικά αγαπά ο πατέρας, ας είναι ψάρεμα, ή ποδήλατο, ή οποιοδήποτε άλλο χόμπι, ή μια εξόρμηση, μια ταινία ή οτιδήποτε άλλο, και να βρούμε μια δημιουργική ιδέα για να του χαρίσουμε την ημέρα.

Καμιά φορά μια ανάμνηση, κάτι που κάναμε μαζί παλιότερα, μια φωτογραφία σε κορνίζα από μια όμορφη στιγμή που περάσαμε μαζί, μπορεί να του δώσει αληθινή χαρά. 

Κι ίσως μια κάρτα με δυο λόγια για κάτι που έκανε και μέχρι τώρα αμελήσαμε να του δείξουμε πόσο σημαντικό ήταν για εμάς, να φτάσει βαθιά μέσα του.

Τον μπαμπά μας τον ξέρουμε, κι αν καθίσουμε και σκεφτούμε λιγάκι, θα δούμε πως η σωστή κίνηση υπάρχει ήδη κάπου μέσα μας.

Οικονομικά μικροδωράκια

Number 1 Dad

Ό,τι κι αν αποφασίσουμε, μπορούμε να το συμπληρώσουμε με κάποιο οικονομικό δωράκι από τα πολλά που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα για τέτοιες περιστάσεις:

  • Θεματικό μπαλόνι με κάποιο, απλό μεν, αλλά γεμάτο νόημα μήνυμα όπως Superhero Dad, World’s Best Dad, Thank you for Everything, κλπ.
  • Ευχετήρια κάρτα, που μπορούμε να διαλέξουμε από τις πολλές έξυπνες κι όμορφες που υπάρχουν
  • Ένα ξύλινο καδράκι που ταιριάζει σε εσάς ανάμεσα σε τόσο ευρείες επιλογές που υπάρχουν σήμερα
  • ένα πράγμα που σίγουρα έχει ο μπαμπάς όταν βγαίνει από το σπίτι είναι τα κλειδιά του και το μπρελόκ που βρίσκεται επάνω – τι καλύτερο από το να εκτυπώσουμε και μια φωτογραφία μας μαζί του
  • Μια χιουμοριστική κούπα με μήνυμα που να του φτιάχνει διάθεση κάθε πρωί ή και πάλι με κάποια φωτογραφία

Είναι μικρά αντικείμενα που μπορούν να ομορφύνουν έτσι απλά την κάθε ημέρα.

Προσωπικά δωράκια

Ευχετήρια Κάρτα Μπαμπάς Σούπερηρωας

Σκεφτείτε επίσης τι μπορεί να χρειάζεται ο πατέρας σας, από αυτά που αγαπά και του αρέσουν. Ίσως, για παράδειγμα:

  • Ένα βιβλίο, εάν του αρέσει το διάβασμα.
  • Μία ολόσωμη ποδιά, εάν είναι άνθρωπος που του αρέσει να μαγειρεύει
  • Κάποιο ιδιαίτερο ρούχο, πάνω στο γούστο του, όπως ένα καλοκαιρινό μπλουζάκι
  • Ένα mousepad με φωτογραφία και αφιέρωση, αν ασχολείται με τους υπολογιστές

Κι ας μην είναι μόνο μια η μέρα

Όταν περάσει η γιορτή και επιστρέψουμε στην ρουτίνα της καθημερινότητας ας μη ξεχνάμε να τον θυμόμαστε, με ένα τηλέφωνο, μια επίσκεψη, με μια κοινή δραστηριότητα. Μια μέρα μπορεί να λείψει, και τώρα, είναι ανεκτίμητος.

Κοινοποιήση