Blog

Κατασκευή πασχαλινών λαμπάδων

λαμπάδες χειροποίητες diy

Ο καιρός ανοίγει, το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό οι ετοιμασίες που το συνοδεύουν, με τα αγαπημένα έθιμα μικρών και μεγάλων να κάνουν ιδιαίτερα γιορτινές τις ανοιξιάτικες αυτές μέρες. Πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, λαμπάδες, κόκκινα αυγά, σοκολατένιες λιχουδιές σε σχήμα λαγού ή αυγού, γεμίζουν ομορφιά το σπίτι μας και χαρίζουν χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.

Λαμπάδες χειροποίητες


Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε πασχαλινές λαμπάδες που μπορούν να καλύψουν την κάθε επιθυμία μας. Μιας κι όλοι αγαπάμε  τις δημιουργικές ασχολίες, μας δίνεται η δυνατότητα με προσιτά υλικά να κατασκευάσουμε και να διακοσμήσουμε εμείς τις λαμπάδες που θέλουμε να δωρίσουμε στους αγαπημένους μας.

Yλικά που θα χρειαστούμε την κατασκευή λαμπάδων πασχαλινών

Υλικά για λαμπάδες

 Για να φτιάξουμε μια ολοκληρωμένη πασχαλινή λαμπάδα, θα χρειαστεί να έχουμε βασικά υλικά για λαμπάδες DIY και εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στην κατασκευή τους. Για όσους έχουν απασχοληθεί ξανά δημιουργικά, γνωρίζουν πως η λίστα αυτή μπορεί να γίνει ακόμα πιο μεγάλη και ειδικά όταν θέλουμε να φτιάξουμε λαμπάδες με περίτεχνα σχέδια, πρωτότυπα θέματα και ιδιαίτερες προτιμήσεις.

  1.  Ένα πιστόλι σιλικόνης: και μαζί με τις ράβδους σιλικόνης που χρειάζεται είναι εύχρηστο στην χρήση και για κάποιον που το χρησιμοποιεί για πρώτη φορά, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι επαγγελματικό.
  2.  Όσοι έχουν ασχοληθεί με τις κατασκευές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ξυλόκολλα, για άλλα κολλήματα που θα χρειαστεί να γίνουν, ή μια απλή κόλλα εμπορίου θα βοηθήσει το ίδιο.
  3. Θα συνιστούσαμε ένα διαφανές βερνίκι νυχιών, καθώς με αυτό θα προσθέσουμε έξτρα λάμψη σε σημεία, με χρυσόσκονη που θα βάλουμε πάνω του την ώρα που στεγνώνει.
  4. Θα χρειαστεί ένα πινελάκι για το άπλωμα της χρυσόσκονης και ένα ψαλίδι χειροτεχνίας.
  5. Τα κεριά που θα γίνουν οι πασχαλινές λαμπάδες. Στρογγυλά ή τετράγωνα, λευκά κατά κύριο λόγο ή αν υπάρχει προτίμηση σε κάποιον ιδιαίτερο χρωματισμό.
  6. Οι κορδέλες είναι ένα από τα πρώτα κύρια διακοσμητικά. Τα διάφορα πλάτη, τα πολλά χρώματα και οι ποιότητες των υλικών θα απογειώσουν το θέμα της λαμπάδας που θα επιλέξουμε να φτιάξουμε.
  7. Κύρια Διακοσμητικά: ας σκεφτούμε αρχικά ποιοι θα είναι οι αποδέκτες των λαμπάδων, για να γίνουν πιο εύκολες και οι επιλογές μας. Η ηλικία, το φύλο, η σχέση που θέλουμε να αναδείξουμε (οικογενειακή, φιλική κτλ), οι ιδιαίτερες προτιμήσεις των αποδεκτών, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα χρειαστεί να εστιάσουμε.
  8. Μικρά διακοσμητικά: με γνώμονα την θεματική της πασχαλινής λαμπάδας, μπορούμε να προμηθευτούμε μικροαντικείμενα που θα την αναδείξουν (πούπουλα, πεταλουδίτσες κτλ.). Μπορούμε να κατασκευάσουμε και κάποια από αυτά με μικρά κομμάτια ύφασμα, ή χαρτόνι λευκό ή χρωματιστό (όπως αστεράκια, βαρκούλες κ.α.)

Κατασκευάζοντας τις πασχαλινές λαμπάδες

Λαμπάδες DIY
  1. Για λόγους ασφαλείας κυρίως , αλλά και για αισθητικούς, αφήνουμε ένα περιθώριο στο πάνω μέρος της λαμπάδας και ξεκινάμε την διακόσμηση από εκείνο το σημείο και κάτω.
  2. Το μπιστόλι σιλικόνης καλύτερα να μην χρησιμοποιηθεί απευθείας πάνω στην λαμπάδα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αλλοιωθεί το σχήμα της σε εκείνο το σημείο.
  3. Επιλέγουμε το θέμα της λαμπάδας και συνδυάζουμε χρωματικά κορδέλες, αλλά και τα ανάλογα διακοσμητικά.
  4. Ξεκινάμε από το ντύσιμο της λαμπάδας με κορδέλες, χρυσόσκονη ή άλλα διακοσμητικά που θα κολλήσουμε πάνω στο κερί. Μπορεί να γίνει και ντεκουπάζ για όσους γνωρίζουν και θα έχουν ήδη προμηθευτεί τα κατάλληλα υλικά για αυτό τον σκοπό.
  5. Έχουμε αποφασίσει τι σχέδιο θέλουμε να φτιάξουμε πάνω στο κερί και ξέρουμε που θέλουμε να τοποθετήσουμε τις κορδέλες ή και την χρυσόσκονη. Ανάλογα την επιφάνεια, βάζουμε απλή κόλλα ή διάφανο βερνίκι και τοποθετούμε πάνω τους όσο είναι νωπά την χρυσόσκονη και με ένα πινέλο αφαιρούμε την επιπλέον ποσότητα που έχει πέσει. Όταν στεγνώσει κολλάμε τις κορδέλες με ξυλόκολλα ή απλή κόλλα. Δένουμε τα διακοσμητικά σε όσα είναι εφικτό, κάνουμε κόμπους και φιόγκους για να αναδείξουμε το σχέδιό μας.
  6. Με το μπιστόλι σιλικόνης κολλάμε διακοσμητικά πάνω στις κορδέλες.
  7. Ιδέες για χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
  8. Η ώρα της δημιουργίας έφτασε, ας δούμε μερικές όμορφες ιδέες για πασχαλινές λαμπάδες, πλούσιες σε κορδέλες και διακοσμητικά από πούπουλα, πεταλουδίτσες, καρδούλες, λουλουδάκια και πολλά άλλα.

Για παιδιά

Είναι αγόρι ή κορίτσι; Ποια είναι η ηλικία του; Έχει κάποιον αγαπημένο ήρωα / ηρωίδα; Υπάρχουν πολλές επιλογές σε φιγούρες που ικανοποιούν όλες αυτές τις ερωτήσεις. Επιλέγουμε τον χρωματικό συνδυασμό σε κορδέλες και μικρά διακοσμητικά για να τονίσουμε ότι χρειάζεται.

  1. Η ζούγκλα είναι ένα θέμα με πολλές όμορφες επιλογές για τις μικρές κυρίως ηλικίες, με καδράκια όπως ιπποποταμάκια, λιονταράκια, ελεφαντάκια, καμηλοπαρδάλεις. Αν τους αρέσουν τα ζωάκια της υπαίθρου, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σε αυτά σε χρωματιστά καδράκια που απεικονίζουν ελαφάκια, λαγουδάκια, ζέβρες, κύκνους, πιγκουίνους.
  2. Οι αγαπημένοι παιδικοί ήρωες είναι σίγουρο ότι θα χαροποιήσουν τα αγοράκια και τα κοριτσάκια! Οι κλασικοί ήρωες Σούπερμαν και Spiderman ταιριάζουν με κόκκινες και μπλε κορδέλες, ενώ ο Μίκυ και η Μίνι Μάους με κόκκινες και ροζ. Λάμα, μονόκεροι, γοργόνες, πριγκίπισσες θα ευχαριστήσουν τα μικρά κορίτσια ενώ τα αγόρια θα ξετρελαθούν με τους Gormiti, PJ Masks, Paw Patrols.
  3. Έχουν κάποιο αγαπημένο χόμπι ή ασχολία; Ευκαιρία να στολίσουμε με αυτό την λαμπάδα τους: Μπαλαρίνα, Tik Tok, αερόστατα, διαστημόπλοια, δεινόσαυροι, αεροπλάνα, ονειροπαγίδα, είναι μερικές όμορφες ιδέες που θα αρέσουν και στα μικρά παιδιά, αλλά στους και στους εφήβους.
  4. Για το πρώτο Πάσχα των μωρών, υπάρχουν απίθανα σχέδια για λαμπάδες και για τα παιδιά, αλλά και για τους νονούς, για να κρατήσουμε όμορφα αναμνηστικά.
  5. Για τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά υπάρχει η κλασική δυνατότητα να παραγγείλουμε σε καδράκι το όνομα του παραλήπτη της λαμπάδας. Υπάρχουν όμως και τόσα σχέδια που θα ευχαριστούσαν τους μεγάλους: βανάκι Boho, τριαντάφυλλο, παγωτά, πασχαλινά θέματα, αθλητικές ομάδες, αλλά και γιατί όχι, να τους φτιάξουμε λαμπάδες με τον δικούς τους αγαπημένους τους ήρωες!
  6. Και για τα ζευγάρια έχουμε επιλογές με χιούμορ, με «μισά» κομμάτια πάνω στις λαμπάδες τους: «Τι έχεις;» «Τίποτα!», «Είσαι έτοιμη;» «Σε 5 λεπτά!!» και τα μπρελόκ «MR Right» «ΜRs Always Right», είναι σίγουρο ότι θα τους διασκεδάσουν.

Ό,τι και αν αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε, η φαντασία και η έμπνευσή μας θα μας βοηθήσουν στο έργο μας να φτιάξουμε όμορφες πασχαλινές λαμπάδες, που αυτές με την σειρά τους θα δημιουργήσουν όμορφες στιγμές για να θυμόμαστε με τους αγαπημένους μας. Καλό Πάσχα!

Σχετικά άρθρα

Κοινοποιήση