Blog

Πάσχα 2024

Πάσχα 2021

Το Πάσχα πλησιάζει και για ακόμα μια φορά θα διαφέρει ως προς τους τρόπους εορτασμού του, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές , όχι όμως ως προς το περιεχόμενό του. Η ατμόσφαιρα της πανδημίας είναι διάχυτη παντού και τα μέτρα για την ασφάλειά μας σ’ αυτό το πλαίσιο θα οδηγήσουν σ’ ένα Πάσχα πιο οικογενειακό, ενδεχομένως πιο μοναχικό. Ας σημάνει όμως αυτό το Πάσχα την επούλωση των πληγών όλης της ανθρωπότητας και την πνευματική Ανάσταση που όλοι έχουμε ανάγκη λόγω των συνθηκών που επικρατούν. 

Το χριστιανικό Πάσχα ή κοινώς “Πασχαλιά” ή ελληνοπρεπώς “Λαμπρή” αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Το Πάσχα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ορθόδοξη εκκλησία και κατά το Γρηγοριανό στη Ρωμαιοκαθολική. Εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού, η οποία εκτιμάται ότι έγινε το 33 μ.Χ.

Πώς όμως προέκυψε η ονομασία “Πάσχα”;

Η Σταύρωση

 Αρχικά το Πάσχα ήταν η μεγαλύτερη εβραϊκή γιορτή που σήμανε την απελευθέρωση των Ισραηλιτών από την αιγυπτιακή αιχμαλωσία. Η ονομασία του προέρχεται από το εβραϊκό Πεσάχ που σημαίνει διάβαση, προς ανάμνηση της διάβασης του περιούσιου λαού από τη σκλαβιά στην ελευθερία. Το γεγονός της απελευθέρωσης αυτής συνέβη με μια σειρά προνοιακών παρεμβάσεων, από τις οποίες η σημαντικότερη εκδηλώνεται τη νύχτα κατά την οποία θα εξολοθρεύονταν τα πρωτότοκα των ανθρώπων και των ζώων των Αιγυπτίων, ενώ τα σπίτια των Εβραίων θα προστατεύονταν αφού οι πόρτες τους είχαν σημαδευτεί με το αίμα των αρνιών που είχαν θυσιάσει. 

Το Πάσχα ήταν η προσπέραση του αγγέλου του Θεού πάνω από τα σπίτια των Ισραηλιτών ενώ έπληττε με θάνατο τα πρωτότοκα αγόρια των σπιτιών των Αιγυπτίων. 

Βέβαια, μετά το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού, το νόημα της γιορτής μετασχηματίστηκε και απέκτησε νέα σωτηριολογική διάσταση.

Το Χριστιανικό Πάσχα και γιατί το γιορτάζουμε;

Η Ανάσταση

Για τους Χριστιανούς η λέξη “Πάσχα” σημαίνει το πέρασμα του Χριστού από το θάνατο στη ζωή. Λέγεται και αλλιώς “Λαμπρή”, ονομασία που προήλθε από τους αναστάσιμους κανόνες της εκκλησίας, οι οποίοι ονομάζουν “Λαμπροφόρο” την ημέρα του Πάσχα. 

Το Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες, από την Κυριακή των Βαΐων ως την Κυριακή του Θωμά. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο. Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. 

Πότε πέφτει φέτος το Πάσχα;

Το Πάσχα είναι κινητή Εορτή και φέτος θα γιορταστεί την Κυριακή 5 Μαϊου 2024

Γιατί το Πάσχα είναι κινητή γιορτή;

Στην πραγματικότητα το Πάσχα καθορίζεται από το εβραϊκό ημερολόγιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη Βίβλο ο θάνατος, η ταφή και η ανάσταση του Χριστού συνέβησαν μετά την εβραϊκή γιορτή του Πάσχα και οι πιστοί ήθελαν να το γιορτάζουν έτσι. 

Ωστόσο, αυτό είναι λίγο δύσκολο γιατί το εβραϊκό ημερολόγιο βασίζεται σε σεληνιακούς κύκλους ενώ το χριστιανικό στον ήλιο. Ένα ηλιακό έτος έχει περίπου 365 μέρες και ένα σεληνιακό έτος έχει περίπου 354 μέρες. Επομένως, αυτή η σύζευξη θα μπορούσε να είναι κάπως περίπλοκη. 

Το Πάσχα αλλάζει κάθε χρόνο επειδή υπολογίζεται από την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία, την ημέρα της άνοιξης δηλαδή που η μέρα με τη νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια.  Έτσι το Πάσχα γιορτάζεται πάντα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της 20ης Μαρτίου. Η πασχαλινή πανσέληνος μπορεί να διαφέρει μέχρι και δυο ημέρες από την ημέρα της πραγματικής πανσελήνου. 

Το Πάσχα ως μια από τις σημαντικότερες γιορτές περιλαμβάνει πολλά έθιμα, τα οποία οι πιστοί ακολουθούν με ευλάβεια, χαρά και ανυπομονησία. Το πιο γνωστό και ίσως το πιο αγαπημένο έθιμο των ημερών αποτελεί η πασχαλινή λαμπάδα, καθώς πέρα από το συμβολισμό της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια από τις πιο ευχάριστες παιδικές μας αναμνήσεις. Κάθε Πάσχα οι νονοί και οι νονές ετοιμάζουν ξεχωριστές εκπλήξεις για τα βαφτιστήρια τους προσφέροντας λαμπάδες μοναδικές σύμφωνα με τις επιθυμίες των μικρών αγαπημένων τους. 

Πώς ξεκίνησε το έθιμο της λαμπάδας;

Το Έθιμο της Λαμπάδας

Το έθιμο της λαμπάδας που ανάβουμε το βράδυ της Ανάστασης χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, την εποχή που οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το μεγάλο Σάββατο ή την Κυριακή του Πάσχα. Η λαμπάδα ουσιαστικά αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, το οποίο επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου. Ένα άλλο σύμβολο της πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν “νίκησε” το θάνατο και το σκοτάδι μέσω της Ανάστασής του. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, η χριστιανική Εκκλησία διατήρησε το συμβολισμό που αφορούσε στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεσή της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται. 

Ξεχωριστό συμβολισμό έχει ακόμα και το χρώμα της λαμπάδας, καθώς είθισται τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο να κρατάμε καφέ λαμπάδες που υποδηλώνουν το πένθος για το θάνατο του Χριστού και λευκές λαμπάδες κατά την Ανάσταση που υποδηλώνουν τη χαρά και τον εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού. Το άγιο φως που ανάβουμε τις λαμπάδες μας αποτελεί το φως της γνώσης και της αγάπης. Και ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη μας χαρά να φτάσουμε στο σπίτι μας με αναμμένο το κερί και επίσης την ανακούφιση ότι κάποιος δεν έβαλε φωτιά στα μαλλιά ή τα ρούχα μας.

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή σχέδια στις λαμπάδες ανά ηλικία;  

Ο νονός ή η νονά έχει να διαλέξει ανάμεσα σε πολλές λαμπάδες για να βρει την καλύτερη για το βαφτιστήρι του. Συνήθως τα βαφτιστήρια έχουν εκφράσει τις προτιμήσεις τους ανάλογα με τους αγαπημένους τους παιδικούς ήρωες, το είδος μουσικής, τα χόμπι ή την αγαπημένη τους ομάδα. 

Υπάρχει τεράστια ποικιλία λαμπάδων στην αγορά η οποία δύναται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας. Τα πιο δημοφιλή σχέδια στις μικρότερες ηλικίες είναι οι ήρωες των παιδικών καρτούν. 

Οι αγαπημένοι όλων είναι ο κλασικός Μίκι με την αγαπημένη του Μίνι, ήρωες που αποτελούν ιδανική επιλογή και για μικρούς αλλά και μεγάλους. Έπειτα, οι σουπερήρωες, σούπερμαν, σπάιντερμαν, μπάτμαν είναι ιδιαιτερα δημοφιλείς και έτοιμοι με τις υπερδυνάμεις τους να κάνουν τα πάντα για να νικήσουν το κακό. Έτσι, μικροί και μεγάλοι με μια λαμπάδα σπάιντερμαν ή σούπερμαν γίνονται και αυτοί σουπερήρωες έτοιμοι να προστατεύσουν όποιον το έχει ανάγκη και να προωθήσουν το συλλογικό καλό.

λαμπάδες για αγόρια με σουπερήρωες

Στη συνέχεια, αξίζει να αναφερθούμε στους σύγχρονους παιδικούς ήρωες, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους πιτζαμοήρωες, τα αγαπημένα σκυλάκια paw patrol, οι gormiti και η ήρωες του fortnite οι οποίοι ξεπηδούν από τις οθόνες των βιντεοπαιχνιδιών.

Για τα κορίτσια κάθε ηλικίας ξεχωριστή θέση στις καρδιές τους καταλαμβάνει η Santoro, με πανέμορφα σχέδια, εντυπωσιάζοντας με τα διαφορετικά στυλ και τα λουλούδια στα μαλλιά, οι κουκλίτσες LOL και για τις πιο ρομαντικές λαμπάδες με μπαλαρίνες, πουέντ, ονειρεμένους μονόκερους με πολλή χρυσόσκονη και γκλίτερ. 

Για τους εφήβους δεν γίνεται να παραλειφθούν οι λαμπάδες TIK TΟΚ 

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή απήχηση σε άτομα όλων των ηλικιών οπότε αποτελεί και το νούμερο ένα TREND της εποχής, επομένως, εάν κάποιος νονός θέλει να κλέψει τις εντυπώσεις, μια τέτοια λαμπάδα αποτελεί πρωτότυπη και ιδανική επιλογή. 

Δημοφιλής επιλογή για ενήλικες και πολύ ερωτευμένους αποτελούν λαμπάδες για ζευγάρια όπου μπορεί να κάνεις δώρο στον αγαπημένο σου μια λαμπάδα με μια κοινή φωτογραφία σας ή με έξυπνα λογοπαίγνια χαραγμένα σε μπρελόκ. 

Ένα ακόμη trend της εποχής είναι το βαφτιστήρι να κάνει δώρο λαμπάδα στο νονό ή τη νονά κι έτσι πραγματοποιείται μια αμφίδρομη ανταλλαγή δώρων, λαμπάδες για το δάσκαλο ή τη δασκάλα που στις μέρες μας επιτελούν ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο, αυτό της διδασκαλίας από απόσταση. 

Ας μην ξεχνάμε τους αγαπημένους παππούδες και γιαγιάδες που βρίσκονται μακριά και έχουμε καιρό να τους δούμε λόγω της καραντίνας. Μια λαμπάδα για τον αγαπημένο παππού θα δείξει όλη την αγάπη, το νοιάξιμο και την ανυπομονησία να τους δούμε σύντομα και να τους σφίξουμε στην αγκαλιά μας. 

Οι επιλογές είναι απλά ανεξάντλητες και αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στην δική μας συλλογή από λαμπάδες, για να το διαπιστώσει. Και βέβαια, για όποιον έχει την δημιουργική ικανότητα, όμως πάνω από όλα την δημιουργική διάθεση, υπάρχει μια αφθονία από υλικά διαθέσιμα για να δοκιμάσει να φτιάξει την δική του προσωπική λαμπάδα, βασισμένη στην δική του αισθητική αντίληψη.

Το Πάσχα σήμερα

Πάντα το Πάσχα αποτελούσε μια ξεχωριστή γιορτή για όλους. Όχι μόνο για το έθιμο, την ιεροτελεστία, τον τακτικό εκκλησιασμό της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά κυρίως για το μήνυμα που πάντα έφερε. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους βρίσκει ένα νόημα στη διάβαση από το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ανάσταση. Το Πάσχα αποτελεί μια προσωπική Ανάσταση, είναι η μετάβαση από έναν τόπο βασάνων, σκλαβιάς στην απελευθέρωση, η ελπίδα ότι μετά τον πόνο έρχεται η ανακούφιση και το πένθος μετατρέπεται σε χαρά. 

Σήμερα, όλοι έχουν ανάγκη αυτήν την ελπίδα για απελευθέρωση, την ανάγκη για έναν τόπο πιο ευχάριστο και ανάλαφρο, για έναν τόπο ξέγνοιαστο που μοιάζει λίγο με τις παιδικές μας αναμνήσεις, τις πλημμυρισμένες με μυρωδιές από τα κουλουράκια, με εικόνες με κόκκινα χέρια από το βάψιμο των αυγών, με το φως των πυροτεχνημάτων την ημέρα της Ανάστασης. 

Πηγές:

Σχετικά άρθρα: