Οι πινιάτες αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο κάθε πάρτυ. Από το Μεξικό έχουν διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, παρότι η αρχική τους προέλευση είναι ουσιαστικά από την Κίνα. Λίγη σημασία, ωστόσο, έχουν όλα αυτά. Σημασία έχει πως ακόμα και στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και πραγματικά τα παιδιά τις λατρεύουν.
Παρότι μπορείτε να αγοράσετε μία πινιάτα σε πλήθος από καταστήματα με είδη πάρτυ και παιχνίδια, γιατί να μην κατασκευάσετε τη δική σας με απλά και φθηνά υλικά; Με τον τρόπο αυτό σας προσφέρεται η δυνατότητα να φτιάξετε μία πινιάτα με ότι σχήμα και σχέδιο θέλετε εσείς ή το παιδί σας και παράλληλα να μην ξοδευτείτε ιδιαίτερα, αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα φθηνά διακοσμητικά και καθημερινά υλικά τα οποία έχετε σίγουρα διαθέσιμα στο σπίτι. Ας δούμε σε 10 βήματα πώς να δημιουργήσετε τη δική σας πινιάτα:
Βήμα 1ο: Δημιουργήστε το σχήμα της πινιάτας
Ο «σκελετός» για την πινιάτα είναι ένα μπαλόνι το οποίο θα φουσκώσετε και θα δέσετε στην άκρη του. Όσο πιο μεγάλο είναι το μπαλόνι, τόσο μεγαλύτερη θα γίνει αντίστοιχα και η πινιάτα που θα φτιάξετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν το επιθυμείτε και παραπάνω από ένα μπαλόνι. Εάν για παράδειγμα θέλετε να δημιουργήσετε μία πινιάτα σε σχήμα ζώου, τότε φουσκώνετε ένα μπαλόνι για το σώμα και άλλο ένα μπαλόνι για το κεφάλι. Πιο κατάλληλα για πόδια είναι οι κύλινδροι από το χαρτί τουαλέτας. Μπορείτε να τους προσθέσετε λίγο αργότερα, στο 5ο βήμα, αφού έχετε πρώτα καλύψει με χαρτί και σχηματίσει το βασικό σχήμα του ζώου ή οποιουδήποτε άλλου σχεδίου επιθυμείτε να φτιάξω. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και σκληρό χαρτόνι για κάποιο άλλο τμήμα της πινιάτας.
Βήμα 2ο: Δημιουργήστε την κόλλα
Θα δημιουργήσετε μόνοι σας αλευρόκολλα για να κάνετε την κάλυψη της πινιάτας. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο. Αναμιγνύετε ένα τέταρτο της κούπας απλό αλεύρι σε μία κούπα κρύο νερό και ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να διαλυθεί και να μην υπάρχουν πλέον σχηματισμένοι σβώλοι. Στη συνέχεια, βράστε περίπου 1 λίτρο νερό. Προσθέστε το καυτό νερό στο μείγμα και συνεχίστε να ανακατεύετε ή μάλλον καλύτερα ρίξετε το μείγμα μέσα στο βραστό νερό. Συνεχίστε να ανακατεύετε το νερό με το αλεύρι για τουλάχιστον δύο λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε μείγμα σας να κρυώσει καλά. Έχετε ήδη δημιουργήσει στο σημείο αυτό την κόλλα που θα χρησιμοποιήσετε για την πινιάτα σας. Εάν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή την διαδικασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη κόλλα του εμπορίου. Η πιο κατάλληλη για την διαδικασία αυτή είναι η λευκή κόλλα (atlacoll).
Βήμα 3ο: Κόψτε εφημερίδες σε λωρίδες
Θα πρέπει να κόψετε πολλά κομμάτια από εφημερίδες σε λεπτές λωρίδες. Αρκούν περίπου 4 με 5 εκατοστά για το μήκος. Θα χρειαστείτε αρκετό χαρτί γι’ αυτό υπολογίστε ότι ίσως χρειαστεί και μία ολόκληρη εφημερίδα ή ακόμη και δύο, εάν θέλετε να απλώσετε περισσότερες από 1-2 στρώσεις επάνω στο μπαλόνι. Ουσιαστικά 3-4 στρώσεις αποτελούν τον ιδανικό αριθμό. Δεν θέλετε η πινιάτα να είναι πολύ λεπτή και να σπάει αμέσως, ούτε πολύ χοντρή και να μην σπάει με τίποτα.
Βήμα 4ο: Καλύψτε το μπαλόνι με τις εφημερίδες και την κόλλα
Ήρθε η ώρα να καλύψετε το μπαλόνι με τις λωρίδες από την εφημερίδα. Βουτάτε πρώτα την κάθε λωρίδα μέσα στην κόλλα. Μιλάμε για στιγμιαίο βούτημα, χωρίς να αφήσετε το χαρτί πολλή ώρα μέσα στην κόλλα. Στη συνέχεια τοποθετείτε τη λωρίδα με την κόλλα επάνω στο μπαλόνι. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε την περιττή κόλλα με τα δάχτυλά σας πριν τοποθετήσετε τη λωρίδα χαρτιού επάνω στο μπαλόνι. Δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη σειρά και τεχνική για την κάλυψη του μπαλονιού. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες τοποθετήσεις επάνω στο μπαλόνι μέχρι αυτό να καλυφθεί πλήρως.
Βήμα 5ο: Φτιάξτε ένα μικρό άνοιγμα
Αφήστε μόνο ένα μικρό άνοιγμα στο τέλος χωρίς να το σκεπάσετε. Από εκεί θα αφαιρέσετε αργότερα το μπαλόνι και θα προσθέσετε τα γλυκά και παιχνίδια μέσα στην πινιάτα. Αφήστε την πινιάτα να στεγνώσει για λίγες ώρες πριν προχωρήσετε στην κάλυψη με τη δεύτερη, την τρίτη στρώμα χαρτιού κ.ο.κ.
Βήμα 6ο: Τοποθετείστε τα πόδια ή τα υπόλοιπα τμήματα
Αφήστε την πινιάτα να στεγνώσει για αρκετές ώρες αφού έχετε απλώσει επάνω της τουλάχιστον δύο με τρεις στρώσεις χαρτιού. Εάν χρησιμοποιήσετε ρολά χαρτιού υγείας για τα πόδια ή για κάποιο άλλο μέρος της πινιάτας, τοποθετήστε τα μετά την πρώτη στρώση χαρτιού και αφού το χαρτί έχει στεγνώσει καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σελοτέιπ, είτε λίγη από την κόλλα που φτιάξατε για να κολλήσετε το ρολό πάνω στο μπαλόνι. Στη συνέχεια καλύπτετε τα ρολά με τις λωρίδες της εφημερίδας μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Φροντίστε να αφήνετε την κάθε στρώση να στεγνώσει και στη συνέχεια να προχωράτε στην επόμενη.
Βήμα 7ο: Βάψτε την πινιάτα σας με χρώματα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερομπογιές για να δημιουργήσετε την εξωτερική εικόνα της πινιάτας σας. Οι νερομπογιές χρειάζονται πιθανότατα παραπάνω από μία στρώση μπογιάς. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει μετά από κάθε στρώση να αφήνετε λίγο να στεγνώσει η μπογιά πριν συνεχίσετε και πάλι στο επόμενο πέρασμα. Ανάλογα με το πάχος της μπογιάς θα είναι και ο χρόνος που χρειάζεται προκειμένου τα χρώματα να στεγνώσουν.
Βήμα 8ο: Προσθέστε τις έξτρα λεπτομέρειες
Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και άλλα διακοσμητικά για να βάψετε την πινιάτα σας. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε γκοφρέ χαρτί και άλλα είδη χαρτιών και υλικών που θα βρείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο ή κατάστημα συσκευασιών και ειδών δώρων. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και θα βρείτε πλήθος από υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και μέσα στο σπίτι σας. Χρησιμοποιείστε απλή λευκή κόλλα για να προσθέσετε τα στολίδια και ότι άλλο θέλετε να κολλήσετε πάνω στην πινιάτα.
Βήμα 9ο: Γεμίστε την πινιάτα με γλυκά και δώρα
Ήρθε η ώρα να τρυπήσετε το μπαλόνι και να το αφαιρέσετε μέσα από την τρύπα που αφήσατε στην πινιάτα. Τοποθετήστε κάθε είδους σοκολάτες, γλυκίσματα και μικρά δώρα και παιχνίδια. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ και να εφοδιαστείτε πραγματικά με οτιδήποτε σαν μοιάσει ταιριαστό, ή και να παραγγείλετε από αυτήν την συλλογή από πραγματάκια για γέμισμα για πινιάτα.
Μπορείτε να γεμίσετε επίσης στο κεφάλι και τα υπόλοιπα τμήματα της πινιάτας πέρα από τον βασικό κορμό με δώρα. Στη συνέχεια τοποθετήστε το κεφάλι επάνω στην τρύπα ώστε να την καλύψετε. Ενώστε τα δύο κομμάτια με χαρτοταινία. Μπορείτε να τοποθετήσετε κάποιο διακοσμητικό χαρτί γύρω από το κεφάλι για να κρύψετε το σημείο της σύνδεσης και την ταινία.
Βήμα 10ο: Τοποθετήστε το σχοινί στην κορυφή της πινιάτας
Τώρα πλέον είναι η στιγμή να κρεμάσετε την πινιάτα. Με ένα μυτερό εργαλείο κάντε μερικές τρύπες στην κορυφή και περάστε από μέσα ένα σχοινί ή πετονιά. Θα πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσετε μία θηλιά, ώστε να μπορέσετε να κρεμάσετε την πινιάτα από κάποιο σημείο ψηλά στην οροφή, σε κάποιο κλαδί δέντρου κλπ.
Βήμα 11ο: Βρείτε ένα ξύλο με το οποίο θα χτυπά κανείς την πινιάτα.
Φροντίστε να είναι ελαφρύ γιατί πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν παιδιά. Ένα κομμάτι από σκουπόξυλο αρκεί ή αν θέλετε κάτι πιο ταιριαστό, ένα ρόπαλο όπως αυτό εδώ.
Πώς παίζεται η πινιάτα
Πλέον έχετε ολοκληρώσει την πινιάτα και όλα είναι έτοιμα για να την κρεμάσετε και να προσφέρετε χαρά στα παιδιά. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να δέσετε τα μάτια του πρώτου παιδιού με ένα μαντήλι και να του δώσετε το ξύλο. Συμφωνήστε με τα παιδιά πόσες φορές θα επιτρέπεται σε καθένα από αυτά να χτυπήσει την πινιάτα (πχ. δύο ή τρεις φορές). Το κάθε παιδί εναλλάσσεται μέχρι τελικά η πινιάτα να σπάσει. Στη συνέχεια μπορεί το κάθε παιδί να μαζέψει όσα γλυκά και παιχνίδια μπορεί να κρατήσει και να βάλει στις τσέπες του.
Πινιάτες υπάρχουν και έτοιμες χειροποίητες και άμεσα διαθέσιμες προς αγορά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο χρόνος για να φτιάξετε μια πινιάτα μόνοι σας, μπορείτε να βρείτε κάτι που σας αρέσει και να παραγγείλετε από αυτήν εδώ την συλλογή από όμορφες χειροποίητες πινιάτες.
Να είστε σίγουροι πως το παιχνίδι με την πινιάτα θα αποτελέσει πιθανότατα το πιο διασκεδαστικό στοιχείο του πάρτυ. Την πινιάτα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε αποκριάτικα πάρτυ, αλλά και σε πάρτυ γενεθλίων ή ονομαστικής εορτής. Ανάλογα με την περίσταση μπορείτε φυσικά να δημιουργήσατε κάποιο ξεχωριστό σχέδιο για την πινιάτα σας. Ακόμη για τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι που να ταιριάζει με την εορταστική ατμόσφαιρα, εφόσον περιμένετε να συγκεντρωθούν πολλά παιδάκια. Από τη στιγμή που θα φτιάξετε την πρώτη πινιάτα θα δείτε πόσο εύκολη είναι η διαδικασία. Καλές δημιουργίες και καλή διασκέδαση!
Κι αν σας ενδιαφέρει να μάθετε από πού μας ήρθε η πινιάτα, διαβάστε αυτό το πολύ κατατοπιστικό άρθρο: Η Ιστορία της Πινιάτας