Blog

Οι απορίες σου για την Black Friday

Black Friday: Όλες οι Απορίες σου

H “Βlack Friday” πλησιάζει και ο κόσμος είναι έτοιμος να δημιουργήσει τις τεράστιες ουρές έξω από τα μαγαζιά για να ικανοποιήσει τις καταναλωτικές του ανάγκες σε μία μέρα εκπτώσεων. Συγκεκριμένα η κατάσταση αυτής της ημέρας είναι κυριολεκτικά το “όποιος πρόλαβε πρόλαβε”.

Τι είναι η “Black Friday”;

Τι είναι η “Black Friday”;

Η “Μαύρη Παρασκευή” που είναι ευρέως γνωστή ως “Black Friday” είναι ένα αμερικάνικο καταναλωτικό έθιμο που όσο περνάν τα χρόνια διαδίδεται σε όλο τον κόσμο.

Στις περισσότερες χώρες έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και κατά τη μέρα αυτή οι περισσότερες αλυσίδες καταστημάτων κάνουν μεγάλες εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 80%.

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να ξοδέψουν πολλά ευρώ στην προσπάθεια τους να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές. Είναι συχνό το φαινόμενο έξω από τα καταστήματα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές ακόμη και από το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να προλάβει ο κόσμος τα λιγοστά συνήθως κομμάτια.

Έτσι την ημέρα αυτή οι καταστηματάρχες στην Αμερική αλλά πλέον και σε όλο τον κόσμο πιάνουν δουλειά από πάρα πολύ νωρίς το πρωί, αλλάζουν την ωράριο αγοράς και δεν είναι λίγοι αυτοί που επεκτείνουν τις εκπτώσεις τους μέχρι και την Κυριακή. Στον θεσμό της “Black Friday” έχουν μπει οι μεγαλύτερες αλυσίδες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, ενώ σιγά σιγά συμμετέχουν και αλυσίδες ρούχων, επίπλων, καλλυντικών, φαρμακείων, οικιακού εξοπλισμού αλλά και σουπερμάρκετ. 

Γιατί λέγεται “Black Friday”;

Black Friday προσφορές: Οι απορίες σου

Στις ΗΠΑ η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών θεωρούταν ως η αρχή της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Το όνομα “Black Friday” με αναφορά στην συγκεκριμένη ημέρα αγοραστικού οίστρου, φαίνεται πως ξεκινά κάπου την δεκαετία του 1960, από την Αστυνομία στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν πως την ημέρα εκείνη γινόταν ένας πραγματικός χαμός από κόσμο που έβγαινε να πραγματοποιήσει αγορές, πράγμα που δυσκόλευε το έργο της αστυνομίας και όχι μόνο. Και για τους πωλητές, για παράδειγμα, το πανδαιμόνιο εκείνης της ημέρας ήταν δυσάρεστο.

Με τα χρόνια το όνομα “Black Friday” απέκτησε γενικευμένη χρήση χάνοντας την αρχική κακή σημασία.

Πώς ξεκίνησε η “Black Friday”;

Όπως γράψαμε, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, στις ΗΠΑ, ξεκινούσε η αγοραστική περίοδος των Χριστουγέννων, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Την πρώτη ημέρα γινόταν ένας κακός χαμός με αποτέλεσμα οι αστυνομία να μιλάει για “Black Friday”, καθώς η πολυκοσμία δυσκόλευε το έργο της. Κι άλλες κατηγορίες ανθρώπων όμως, όπως π.χ. οι πωλητές, είχαν μια δύσκολη ημέρα, με αποτέλεσμα ο όρος να βρίσκει αποδοχή και χρήση.

Κάποια στιγμή τα καταστήματα προσπάθησαν να αλλάξουν το κακόσημο όνομα “Black Friday” σε “Big Friday”, πράγμα που όμως δεν έπιασε. Ο όρος έμεινε κι απλά με τα χρόνια έχασε την αρχική κακή του σημασία.

Πότε είναι η “Black Friday”;

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό η “Black Friday” πέφτει την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, και έτσι το 2021 πρόκειται να λάβει χώρα την Παρασκευή στις 27 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η “Black Friday” έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 2016.

Η “Black Friday” είναι μία Αμερικάνικη γιορτή που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών και συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ 23 και 29 Νοεμβρίου. Μπορεί να μην αναγνωρίζεται ως μία κανονική, επίσημη αργία, όμως πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν ρεπό και βγαίνουν για τα ψώνια τους.

Φυσικά, οι καταστηματάρχες και οι έμποροι περιμένουν πως και πως αυτή τη μέρα ώστε να σημειώσουν μεγάλες πωλήσεις και να ανεβάσουν τον τζίρο. Η “Black Friday” σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εορταστικής περιόδου, όμως δεν αποτελεί τακτικές εκπτώσεις παρά μια προωθητική ενέργεια για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους και περιοχής. Κανένα κατάστημα δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει μέρος όμως όπως φαίνεται όλοι οι λιανέμπορες συμμετέχουν οικειοθελώς. 

Πόσο διαρκεί η “Black Friday”;

Πόσο διαρκεί η “Black Friday”;

Το “Black Friday” δεν κρατάει μόνο μια ημέρα, αλλά και το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, μέχρι και τη Δευτέρα, η οποία έχει πάρει το όνομα “Cyber Monday”. Έτσι, διαρκεί άτυπα τέσσερις ημέρες. Παλαιότερα η έννοια της Black Friday είχε να κάνει με τους ανθρώπους που επισκέπτονταν τα φυσικά καταστήματα ώστε να απολαύσουν τα ψώνια τους ενώ η Δευτέρα είχε να κάνει μόνο με τις online αγορές. Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα άλλαξαν, μεταξύ άλλων και με την συνδρομή της πανδημίας, και έχουν ενισχυθεί οι online αγορές καθ’ όλο το τετραήμερο. 

Για το 2021, η “Black Friday” πέφτει στις 26 Νοεμβρίου, όμως πολλά είναι τα καταστήματα που αποφασίζουν να ξεκινήσουν τις προσφορές τους νωρίτερα. Εκτός από τα φυσικά καταστήματα, το διαδίκτυο πρόκειται να είναι γεμάτο με απίστευτες εκπτώσεις σε πάρα πολλά είδη. 

Πού θα βρω προσφορές “Black Friday”;

Γενικότερα, παντού. Τα φυσικά καταστήματα την ανακοινώνουν στις βιτρίνες και την πρόσοψη. Για ηλ. εμπόριο μπορείτε να κάνετε μια σχετική αναζήτηση στο Google, με τα συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να ψάχνετε.

Ενδεικτικά, εκπτώσεις “Black Friday” σε είδη στολισμού και είδη πάρτυ μπορείτε να βρείτε εδώ: προσφορές “Black Friday”

Πώς μπορώ να στολίσω το κατάστημά μου για την “Black Friday”;

Εάν έχετε ο ίδιος κατάστημα, μπορείτε να βρείτε προωθητικό διακοσμητικό υλικό “Black Friday” εδώ.

Καταλήγοντας

Τέλος, όλο αυτό το τρελό εκπτωτικό κλίμα δεν μπορεί να μην ακολουθούν και διάφορα ευτράπελα. Όσα ακούτε κάθε χρόνο για την τρέλα που συμβαίνει στις αγορές όλου του κόσμο είναι αληθινά. Τόσο οι τρελές πωλήσεις και τα κέρδη των μαγαζιών όσο και οι καυγάδες και οι ουρές στα μαγαζιά αποτελούν μία πραγματικότητα που δεν έχει μόνο θετική πλευρά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καταναλωτές πιάνονται στα χέρια για να προλάβουν την αγαπημένη τους τηλεόραση που βρήκαν σε μισή τιμή. Γυναίκες και άντρες περνούν ώρες στις ουρές των καταστημάτων για να αποκτήσουν κάποια από τα εκπτωτικά προϊόντα. Χιλιάδες καταναλωτές κατακλύζουν τα καταστήματα για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους μέσα σε μια γενικευμένη αγοραστική αναστάτωση.

Οι χώρες που συνηθίζουν να αλλάζουν χαρακτήρα και να δημιουργείται ένα χάος κατά τη “Black Friday” είναι η Αμερική και η Αγγλία, καθώς ο κόσμος κάνει κυριολεκτικά σαν τρελός και περιμένει στις ουρές από τις 4 τα ξημερώματα ώστε να μπορέσει να αγοράσει όσο περισσότερα προϊόντα γίνεται. 

Για αυτό λοιπόν, είναι καλό οι καταναλωτές να φροντίσουν να μην πέσουν θύματα της καταναλωτικής τρέλας και πριν την “Black Friday” ο καθένας να οριοθετήσει τις ανάγκες του και να κάνει μια έρευνα αγοράς για τα πράγματα που πραγματικά χρειάζεται.

Κοινοποιήση