Blog

Χριστούγεννα 2021: πρωτότυπες ιδέες στολισμού

Χριστουγεννιάτικα Δώρα

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγάλες γιορτές του δυτικού κόσμου, με τις παραδόσεις του να στολίζουν τις ψυχές μας κι εμείς με την σειρά μας να μετουσιώνουμε αυτά τα συναισθήματα γύρω μας. Η υπέροχη λαογραφία των γιορτών, που έχει ταξιδέψει όπου έχει ταξιδέψει ο άνθρωπος, έχει ανακατέψει έθιμα με τρόπους που μαγεύουν μικρούς και μεγάλους.

Αυτό το διαπολιτισμικό σμίξιμο εκφράζεται στις τελετουργίες των γιορτινών ημερών που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας. Και η ζεστασιά που νιώθουμε σε ένα σπιτικό, ξεκινάει από την προετοιμασία που κάνουμε για να τους υποδεχτούμε. Με στολίδια, με χρώματα και αρώματα, με ιδέες νέες, με ιδέες κλασικές ιδωμένες από την δική μας ματιά, στην διακόσμηση του σπιτιού βάζουμε κάτι από εμάς.

Ένα έθιμο των βόρειων, κυρίως, ευρωπαϊκών λαών, είναι το Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Σε ένα μεγάλο βάζο με αλεξανδρινά λουλούδια ή σε ένα κουτί με 30 θέσεις, τοποθετούμε αριθμημένα δωράκια για τα παιδιά, με μια εξίσου ωραία ιδέα να είναι, για την κάθε μέρα να αναγράφει μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα: στολισμός της εξώπορτας, κατασκευή χριστουγεννιάτικων καρτών, κατασκευή στεφανιών, κατασκευή φάτνης κ.α.

Ο στολισμός του δέντρου αλλά και των υπόλοιπων χώρων του σπιτιού, είναι στιγμές που σηματοδοτούν τα Χριστούγεννα και που μας γεμίζουν με όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις. Τα κάλαντα των Χριστουγέννων ή και τραγούδια κάθε είδους που εκφράζουν το γιορτινό κλίμα, είναι ένας όμορφος τρόπος να τις συνοδεύσουν.

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Χριστουγεννιάτικος στολισμός δέντρου

Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου αποτελεί ένα από τα διεθνή έθιμα των Χριστουγέννων. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδος, μιας και οι δεσμοί μας είναι μεγάλοι με την  θάλασσα, στόλιζαν καραβάκια, με τα τελευταία χρόνια να είναι επικρατέστερο το στόλισμα του δέντρου.

Δέντρα μεγάλα, δέντρα μικρά, που όταν τα βγάζουμε από την αποθήκη μας και απλώνουμε ξανά τα κλαδιά του, γεμίζουν και ομορφαίνουν τον χώρο μας μόνο με την παρουσία τους. Με φάτνες ξύλινες ή φωτιζόμενες ακουμπισμένες δίπλα τους.

 Υπάρχουν δέντρα σε διάφορους χρωματισμούς,  κυριαρχούν οι κλασικοί χρωματισμοί του άσπρου που θυμίζει χιονισμένο τοπίο και του φυσικού πράσινου και με οδηγό την φαντασία μπορούν να στολιστούν με κάθε περίτεχνο συνδυασμό στολιδιών. Οι προτάσεις που κυκλοφορούν αριθμούν μια πληθώρα επιλογών που ικανοποιούν όλα τα γούστα.

  • Γυάλινα διαφανή στολίδια με αγγέλους, αστέρια, κουκουνάρια κτλ.
  • Στολίδια – χριστουγεννιάτικα λουλούδια, όπως αλεξανδρινό, γκι, ιβίσκος και μανώλια σε χρωματισμούς πορκοκαλί – καφέ – χρυσού.
  • Στολίδια – ανοιξιάτικα λουλούδια σε φωτεινές χρωματικές συνθέσεις.
  • Στολίδια – ζαχαρωτά, μπαστουνάκια, ντόνατς, κεκάκια, σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του ροζ, κρεμασμένα σε δέντρο με ροζ απόχρωση και αυτό.
  • Χριστουγεννιάτικες κάρτες τοποθετημένες στο δέντρο στην θέση των στολιδιών.
  • Σε ρουστίκ ύφος με κορδέλες από λινάτσα και στολίδια σε παλ αποχρώσεις.
  • Μείγμα από μπλε – θαλασσί στολίδια σε ασημί δέντρο.
  • Vintage στολίδια και αντικείμενα σε έντονους χρωματισμούς σε δέντρο με χρυσά κλαδιά.
  • Γκρι δέντρο με χρωματιστά pom poms σε διάφορους έντονους χρωματισμούς.
  • Ξύλινα στολίδια με γιρλάντες σε παλ αποχρώσεις.

Ιδέες υπάρχουν πολλές, που είτε λόγω χώρου, είτε αν διαθέτουμε ετερόκλητα υλικά, με οδηγό την έμπνευση, μπορούμε να δημιουργήσουμε εναλλακτικές προτάσεις για χριστουγεννιάτικα δέντρα.

  • Ένα μικρό δεντράκι ασημί με ασημί μπάλες ή χρωματιστά πουλάκια πάνω στα κλαριά .
  • Ένα κοντάρι με βάση και στειλιάρια για κλαριά και κρεμαστά πολύχρωμα στολίδια και μικρά παιχνίδια.
  • Κούκλα βιτρίνας με χρυσή μπλούζα και μπάλες για κολιέ και φούστα κλαριά με μικρές χρωματιστές μπάλες, φιογκάκια και φτερά παγωνιού.
  • Μικρά κλαριά το ένα επάνω στο άλλο με τα πιο μικρά πιο πάνω, με άσπρες μπάλες κρεμασμένες πάνω τους και άσπρη γιρλάντα γύρω γύρω.
  • Ένα μίνιμαλ δέντρο με πηχάκια ενωμένα και περιτριγυρισμένο με γιρλάντα με στολίδια πάνω και στην βάση του κάτω ακουμπισμένα τα δώρα.
  • Κάθε είδους και μεγέθους κλαριά, φυσικά ή βαμμένα (σε μπρονζέ ή ασημί απόχρωση), μέσα σε γλάστρες, σε γυάλες, σε βάζα, με κρεμασμένα στολίδια ή και φωτάκια, βαλμένα σε γωνιές του σπιτιού.

Διακόσμηση Δώρων

Δώρα Χριστουγέννων – Όμορφα περιτυλίγματα

Ένα από τα μεγάλα έθιμα των γιορτινών αυτών ημερών, που το περιμένουν  εναγωνίως τα μικρά παιδιά, αλλά και τα πιο «μεγάλα», είναι η ανταλλαγή δώρων. Η εικόνα του Αι Βασίλη πάνω στο ιπτάμενο έλκηθρο γεμάτο δώρα που το οδηγούν τάρανδοι, είναι κοινή σε πολλές χώρες του κόσμου. Δώρα αγορασμένα, δώρα χειροποίητα, δώρα για Secret Santa, δώρα που η μεγαλύτερη αξία τους είναι η αγάπη που τα προσφέρεις. Ας δούμε μερικές ωραίες ιδέες για διακόσμηση των δώρων που θα περιτυλίξουμε:

  • Καρτελάκια με εκτυπωμένο ή γραμμένο στο χέρι (ή κολλημένα γράμματα από scramble) το όνομα, και κολλημένο ή ζωγραφιστό ένα χριστουγεννιάτικο σχέδιο.
  • Αποξηραμένη φέτα φρούτου (πορτοκάλι ή μήλο) και πιασμένο με κορδέλα. Στο κόμπο μπορούμε να βάλουμε κι ένα κλαράκι από έλατο ή γκι.
  • Σύρμα που το κάνουμε στρογγυλό και κολλάμε πάνω του φτερά ή κλαδάκια και το κρεμάμε στην κορδέλα περιτυλίγματος.
  • Μπαστουνάκια καραμέλας πιασμένα με χριστουγεννιάτικη κορδέλα.
  • Περιτυλίγματα με έντονα μοτίβα και κολλημένα πάνω του μπάλες, κάλτσες, αστεράκια, χιονονιφάδες κ.α.
  •  Υφασμάτινο πουγκί και στο σπάγκο περασμένο καμπανάκι ή μπάλα χριστουγεννιάτικη.
  • Απλό καφέ περιτύλιγμα και κολλάμε πάνω του μικρά χαρτονένια σχεδιάκια που θα ετοιμάσουμε μόνοι μας για να σχηματίσουμε ζώα, τάρανδους ή αρκούδες. Τάρανδος: κέρατα καφέ, με πιο ανοιχτό καφέ τα αφτάκια, κόκκινο για μύτη και άσπρο τα μάτια. Ζωγραφίζουμε μαύρες τελίτσες πάνω στο άσπρο χαρτόνι και στο κάτω μέρος ένα στόμα. Αρκούδα: καφέ για τα αφτιά με κολλημένο πιο μικρό άσπρο χαρτόνι για το εσωτερικό του αφτιού, δυο μακρόστενα για τα πόδια κολλημένα στο κάτω μέρος, άσπρο για την μουσούδα και ζωγραφιστά τα μάτια και την μουσούδα.

Διακόσμηση στο τζάκι & γωνιές του σπιτιού

Χριστουγεννιάτικος στολισμός τζακιού

Το τζάκι τις γιορτινές αυτές μέρες είναι συνυφασμένο με τον Αγ. Βασίλη που κατεβαίνει από την καμινάδα για να αφήσει τα δώρα στις κάλτσες που υπάρχουν κρεμασμένες εκεί. Όσα σπίτια έχουν, μπορούν να το διακοσμήσουν με παρόμοιο τρόπο που έχουν στολίσει το δέντρο ή σε παρόμοιους χρωματισμούς.

  • Τοποθετούμε στο γείσο χριστουγεννιάτικες φιγούρες σε καφέ αποχρώσεις και για μια πιο ρουστίκ διάθεση βάζουμε και κουκουνάρια, κλαριά, στεφάνια, κεριά.
  • Τοποθετούμε χριστουγεννιάτικες μπάλες, αστέρια, γιρλάντες και φωτάκια.
  • Βάζουμε στολίδια – λουλούδια με έμφαση στο κόκκινο χρώμα και ανάμεσα τους μπάλες χριστουγεννιάτικες.
  • Συνθέσεις με διάφορα στολίδια και γιρλάντες, σε άσπρο – ροζ – χρυσό.
  • Πιατέλες με αντικείμενα που θυμίζουν νεκρή φύση: ξυλάκια κανέλας, κουκουνάρια, αποξηραμένες φλούδες πορτοκάλι, ρόδια.

Στόλισμα εξώπορτας και εξωτερική διακόσμηση

Χριστουγεννιάτικος στολισμός πόρτας

Η πνοή των Χριστουγέννων, μπορεί να υποδεχτεί τους καλεσμένους μας από την εξωπορτα και τους εξωτερικούς χώρους με απλούς και όμορφους τρόπους.

  • Με γιρλάντες γύρω στην κάσα της πόρτας σε ότι συνδυασμό χρωμάτων επιθυμούμε και κρεμασμένα πάνω της στολίδια παρόμοιων χρωματισμών.
  • Με κασπώ αριστερά και δεξιά της εισόδου σε πράσινο χρώμα, με κόκκινα στολίδια πάνω στην πρασινάδα τους και μια μεγάλη ασπροκόκκινη κορδέλα γύρω τους που να καταλήγει σε φιόγκο.
  • Κρεμασμένα στην είσοδο κάθε λογής στεφάνια με σχέδια και χρώματα ίδια με την γιρλάντα της πόρτας. Ή στεφάνια μόνο με μπάλες ή μόνο με χριστουγεννιάτικα λουλούδια.

Αν υπάρχει χώρος στην είσοδο, όπως κάποιο μπαλκονάκι, μπορούμε να τοποθετήσουμε φουσκωτούς Αγ. Βασίληδες, ή ότι άλλες χριστουγεννιάτικες μεγάλες φιγούρες ή αντικείμενα έχουμε, όπως έλκηθρα, καλικάντζαρους, σάκους με δώρα. Πιασμένα γύρω γύρω, γρλάντες κρεμασμένες με φωτάκια ανάμεσά τους και κρεμαστά ή τοποθετημένα ψάθινα γεμισμένα με στολίδια.

Για την διακόσμηση, χρησιμοποιήστε όποια χρωματική παλέτα και όποιον συνδυασμό χρωμάτων σας ευχαριστεί και ταιριάζει με τον χώρο σας (κόκκινο – άσπρο – πράσινο, ροζ – χρυσό, ασημί – λευκό), που μαζί με μια ποικιλία στολιδιών που έχετε ή μπορείτε να δημιουργήσετε, θα μεταμορφώσετε κυριολεκτικά το σπίτι σας.

Το γιορτινό τραπέζι

Χριστουγεννιάτικος στολισμός τραπεζιού

Σύμφωνα με τις παραδόσεις μας τις γιορτινές αυτές μέρες ετοιμάζονται ιδιαίτερα φαγητά και γλυκά. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστόψωμο, βασιλόπιτα για την αλλαγή του χρόνου και γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα. Όποιο όμως φαγητό και να προτιμήσουμε για εκείνη την μέρα η διακόσμηση του τραπεζιού μας χρειάζεται να είναι ξεχωριστή.

  • Επιλέγουμε αρχικά τον χαρακτήρα των χρωμάτων και των αντικειμένων του τραπεζιού, αν θα το διακοσμήσουμε δηλαδή πιο μοντέρνο ή πιο κλασικό.
  • Το άσπρο τραπεζομάντηλο έχει πιο μεγαλοπρεπή εμφάνιση, ενώ αν προτιμάμε ένα μια  πιο ρουστίκ μπορούμε να βάλουμε από επάνω ένα καρό ύφασμα ή και μια ψιλή καρό κουβέρτα.
  • Διαλέγουμε για το κέντρο του τραπεζιού ένα βάζο γεμισμένο με μπάλες αντί για λουλούδια, ή κασπώ με λουλούδια ή ένα ψάθινο με κουκουνάρια, μπάλες και γκι.
  • Κατά μήκος του τραπεζιού βάζουμε κεριά: σε κηροπήγια, σε λαιμούς μπουκαλιών, μέσα σε γυάλινα δοχεία.
  • Στα κεριά ή στον γύρω χώρο τοποθετούμε αντικείμενα με χριστουγεννιάτικες πινελιές: διακοσμητικά, φιογκάκια, κλαδάκια, κουκουνάρια.
  • Η πετσέτα φαγητού, μαζί με τα μαχαιροπίρουνα, τυλιγμένα με χριστουγεννιάτικες κορδέλες και δεμένα με ξυλαράκια κανέλας και γκι.

Χριστουγεννιάτικα φωτάκια

Φωτάκια Χριστουγέννων - Στολισμός

Χριστούγεννα χωρίς χριστουγεννιάτικα φωτάκια δεν γίνεται. Γύρω από το δέντρο, σε παράθυρα, σε πόρτες, σε τοίχους, μέσα σε δοχεία, όπου και να τα τοποθετήσεις κάνουν μαγευτικό τον χώρο με τις φωταψίες τους. Κυκλοφορούν πολλά στο εμπόριο και αναλόγως τις χρήσεις τους, μπορούμε να δούμε τι ταιριάζει πιο πολύ στις ανάγκες μας.

  • Φωτοσωλήνες μονόχρωμοι ή χρωματιστοί για εξωτερικούς χώρους (κήπος, μπαλκόνι) και για εσωτερικούς (ως κρυφός φωτισμός).
  • Λαμπάκια σε σειρές, άσπρα ή πολύχρωμα κυρίως για το δέντρο.
  • Κουρτίνες ή δίχτυ τόσο για το δέντρο, όσο και για εξωτερικούς χώρους.
  • Φωτάκια σωλήνες με σχέδιο σταγόνες που δίνουν  την ψευδαίσθηση της βροχής.
  • Φιγούρες (Αγ. Βασίλης, έλκηθρο κτλ) φωτεινές ή φωτοσωλήνας «Χρόνια πολλά» για εξωτερικούς χώρους.
  • Προβολέας – προτζέκτορας με λέιζερ, διακοσμητικός φωτισμός για εξωτερικούς χώρους.
Κοινοποιήση