Blog

Ιδέες για Χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές

Ιδέες για Χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές

Η γιορτή των Χριστουγέννων, αγαπημένη μικρών και μεγάλων, πλησιάζει και μαζί της και η διάθεση για στολισμό. Ήδη έχουν ξεκινήσει και ανοίγουν ντουλάπια και σεντούκια που από μέσα τους βγαίνουν στολίδια, όπου με μερικά ακόμα που θα αποκτήσουμε και άλλα που θα κατασκευάσουμε, θα ζεστάνουμε και θα ομορφύνουμε το σπιτικό μας. Με την ανάλογη διάθεση και με χριστουγεννιάτικη μουσική να μας συνοδεύει, ας δούμε μερικούς τρόπους που μπορούμε να φέρουμε την χριστουγεννιάτικη μαγεία για άλλη μια χρονιά γύρω μας.

 Ιδέες για Χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές

Χριστουγεννιάτικοι χρωματισμοί 

Τα έντονα χρώματα ταιριάζουν σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα και ο σωστός συνδυασμός τους θα την αναδείξει. Πράσινο και κόκκινο, με χρυσαφιές ή ασημί λάμψεις είναι ο κλασικός χριστουγεννιάτικος χρωματικός συνδυασμός που είναι πάντα επίκαιρος. Σε μοντέρνους χώρους η διακόσμηση που προτείνεται είναι μονοχρωματική, σε αποχρώσεις του ροζ, του μπλε, του χρυσού – καφέ. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα μπαλόνια στις αποχρώσεις που διαλέξατε, για μια γιορτινή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μικρό ή μεγάλο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ο πρωταγωνιστής των γιορτών. Σε πράσινα, ροζ, ασημί ή άσπρα δέντρα ταιριάζουν διακοσμητικά με χρωματικές αντιθέσεις. Διαλέξτε το στυλ που σας αρέσει και αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. Οι μπάλες και όλα τα κρεμαστά, μπορούν να είναι από όποιο υλικό επιθυμείτε,  όπως γυαλί και ξύλο, ή κατευθείαν από την φύση, όπως κουκουνάρια και ρόδια και στο τέλος μπορείτε να γαρνίρετε πολλές κορδέλες και φιόγκους. 

Χριστουγεννιάτικα δώρα

Χριστουγεννιάτικα δωράκια

Μαζί με την φάτνη, για όσους την προτιμούν, το κάτω μέρος του δέντρου είναι η θέση των δώρων. Μαζί με την αγάπη σας, τα δώρα που θα προσφέρετε, το περιτύλιγμά τους μπορεί να έχει μια ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη διάθεση. Στο εμπόριο κυκλοφορεί χαρτί με άσπρες και κόκκινες ρίγες ή σακουλάκια στις ίδιες αποχρώσεις διακοσμημένα με αστεράκια. Μπορείτε να κρεμάσετε χριστουγεννιάτικα vintage καρτελάκια με θέματα όπως τρενάκια ή καρυοθραύστες. 

Μια άλλη όμορφη ιδέα είναι να βάλετε τα δώρα σε σάκους, όπως του Άγιου Βασίλη, ή να προσφέρετε έτοιμα χριστουγεννιάτικα κουτιά γεμισμένα με κάρτες, μπαλόνια, σοκολάτες. Επίσης, μπορείτε να γεμίσετε χριστουγεννιάτικες κούπες με καραμέλες και αρωματικά και μετά να τις τυλίξετε με διάφανο τούλι διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα σχέδια, δεμένο με λεπτές κορδέλες σε κόκκινες ή και πράσινες αποχρώσεις. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για διάφορα χριστουγεννιάτικα δωράκια.

Αν πάλι έχετε προμηθευτεί δώρα για Secret Santa, μπορείτε να τα διακοσμήσετε με χριστουγεννιάτικα περιτυλίγματα και κορδέλες και να τα τοποθετήσετε κάτω από το δέντρο. Λειτουργούν ως όμορφα διακοσμητικά στοιχεία μέχρι να τα προσφέρεις στους παραλήπτες!

Vintage αντικείμενα

Vintage χριστουγεννιάτικα αντικείμενα

Αν έχετε vintage αντικείμενα, τα Χριστούγεννα είναι μια ωραία αφορμή να τα αναδείξετε. Όλα ταιριάζουν, από ένα παλιό ραδιόφωνο, μια παλιά φωτογραφική μηχανή, ένα πικάπ, μια ζυγαριά, μια γραφομηχανή, παιχνίδια περασμένων εποχών. Βάλτε τα σε περίοπτη θέση και στολίστε τα γύρω τους με μινιατούρες χριστουγεννιάτικες, χριστουγεννιάτικα λουλούδια και κορδέλες.

Αν έχετε παλιά κηροπήγια μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο τραπέζι ή στο τζάκι, όπως επίσης και παλιά vintage κουτιά γεμισμένα με κουκουνάρια και χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Χριστουγεννιάτικες γωνιές

Δημιουργήστε χριστουγεννιάτικες γωνιές στο σπίτι σας που θα δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα και μια αίσθηση θαλπωρής. Μπορεί να είναι μια πολυθρόνα που σας αρέσει να κάθεστε ή ένας καναπές, δίπλα σε ένα τζάκι ή στο δέντρο. Χρησιμοποιήστε ριχτάρια ή μαξιλάρια σε χριστουγεννιάτικα σχέδια και χρώματα, φωτάκια κρεμασμένα γύρω, αρωματικά κεριά και βάζα με χριστουγεννιάτικα λουλούδια. Στο τζάκι μπορείτε να κρεμάσετε μια μεγαλοπρεπή γιρλάντα με φώτα και κάλτσες για τα δώρα. 

Σε βάζα δαπέδου μπορείτε να βάλετε χριστουγεννιάτικα κλαδιά με κρεμαστά στολίδια πάνω τους και λουλούδια σε κόκκινες και χρυσό-καφέ αποχρώσεις. Αν σας αρέσουν τα φυτά είναι η καλύτερη εποχή για να στολίσετε την γλάστρα σας με το αλεξανδρινό. 

Αν έχετε χριστουγεννιάτικες μινιατούρες μη διστάσετε να τις διακοσμήσετε όλες μαζί. Βρείτε ένα έπιπλο που θα τις χωράει, όπως ένα μπουφέ, τοποθετήστε κάτω ψεύτικο χιόνι και βάλτε τα μαζί με μικρά δεντράκια, καρουζέλ, και φωτίστε τα όλα μαζί με μικροσκοπικά φωτάκια.

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, με μικρές όμορφες πινελιές, μπορείτε να το βάλετε παντού στο σπίτι σας. Στο ταβάνι κρεμάστε γιρλάντες οροφής σε χρυσή ή σε ασημί απόχρωση, με διάφορα αντικείμενα πάνω τους που θυμίζουν Χριστούγεννα, όπως αστέρια, χιονονιφάδες, καρυοθραύστες, ταράνδους. Γιρλάντες με φωτάκια led φωτίζουν και ομορφαίνουν κάθε μέρος που θα μπουν. 

Χριστουγεννιάτικα αυτοκόλλητα για αντικείμενα και για παράθυρα θα προσθέσουν με την σειρά τους μια γιορτινή αύρα στο χώρο σας.

Στην κουζίνα χρησιμοποιείστε πετσέτες, πιάστρες, τραπεζομάντηλα με χριστουγεννιάτικα σχέδια και κρεμάστε χριστουγεννιάτικα στεφάνια με κόκκινες-άσπρες κορδέλες και κουκουνάρια. Κλικ εδώ για διάφορα είδη χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Λούτρινα κουκλάκια και μπαλόνια

Λούτρινα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι. Η χαρούμενη ατμόσφαιρα που προσφέρουν τα λούτρινα κουκλάκια και τα μπαλόνια είναι ευπρόσδεκτα κάθε στιγμή. Υπάρχουν λούτρινα σε πολλά σχέδια και μεγέθη που μπορείτε να πάρετε: Άγιοι Βασίληδες, τάρανδοι, χιονάνθρωποι που μπορείτε να τα ακουμπήσετε σε πολυθρόνες, κρεβάτια, έπιπλα, καρέκλες. 

Κυκλοφορούν χριστουγεννιάτικα μπαλόνια σε ευφάνταστα σχέδια για να στολίσουν τον χώρο σας: τεράστιες χριστουγεννιάτικες μπάλες,  χριστουγεννιάτικα δέντρα, ελάφια, γλειφιτζούρια, Άγιοι Βασίληδες, καρυοθραύστες, ξωτικά, χιονάνθρωποι, καμπάνες, αστέρια, αλεξανδρινά λουλούδια. Tip: κάντε δώρο ένα μπαλόνι που ηχογραφεί μήνυμά σας με ευχές. 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Χριστουγεννιάτικο πάρτυ

Την ημέρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, αλλά και καθόλα την διάρκεια των γιορτών μπορείτε να χρησιμοποιείτε στο τραπέζι σας είδη με χριστουγεννιάτικα σχέδια και χρώματα, όπως χαρτοπετσέτες κόκκινες ή με ευχές, δαχτυλίδια τάρανδοι για πετσέτες, οδοντογλυφίδες που στην άκρη τους έχουν αστέρια.

Αν θα κάνετε κάποιο πάρτι μπορείτε  να προμηθευτείτε χάρτινα πιάτα σε χριστουγεννιάτικα σχέδια, όπως αστέρι, ξύλινα σουβέρ, χριστουγεννιάτικα σουπλά, καλαμάκια χάρτινα κόκκινο-άσπρο. Αν πρόκειται για παιδικό πάρτι, στους μικρούς καλεσμένους μπορείτε να δώσετε να φορέσουν στέκες – τάρανδοι ή στεφανάκια με χρυσά αστέρια, να τους προσφέρετε χρυσές καραμούζες, και να τους δώσετε να σπάσουν μια χριστουγεννιάτικη πινιάτα γεμισμένη με λιχουδιές (δείτε εδώ για μια πλούσια συλλογή από πινιάτες).

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Παρακάτω είναι μερικές εύκολες ιδέες όπου μπορείτε να μετατρέψετε απλά αντικείμενα σε διακοσμητικά που θα αναδύουν χριστουγεννιάτικη θαλπωρή.

Αν πλέκετε μπορείτε να φτιάξετε μεγάλες χριστουγεννιάτικες κάλτσες για όλα τα μέλη της οικογένειας, να τις κρεμάσετε στο τζάκι ή στο δέντρο και να τις γεμίσετε με ζαχαρωτά.

Αν υπάρχουν στην φύση γύρω σας πεσμένα ξερά κλαριά μπορείτε να τα καθαρίσετε από φύλλα και να τα βάψετε με σπρέι χρυσό ή ασημί. Επάνω τους κρεμάστε χριστουγεννιάτικα στολίδια ή τυλίξτε γύρω τους χριστουγεννιάτικα φώτα. 

Αν έχετε γυάλινα μπουκάλια και μπογιά, την ρίχνετε μέσα και τα κρεμάτε ανάποδα να στεγνώσουν. Έπειτα μπορείτε να βάλετε μέσα στα μπουκάλια μικρά φωτάκια με μπαταρία και να τα χρησιμοποιήσετε είτε ως βάζα βάζοντας χριστουγεννιάτικα λουλούδια, είτε ως κηροπήγια τοποθετώντας ψηλά κεριά.  

Αν έχετε ξύλινη σκάλα μπορείτε να την τοποθετήσετε στην πρόσοψη και να τις κρεμάσετε χριστουγεννιάτικα λουλούδια, στολίδια, να τις δέσετε μπαλόνια ή να την τυλίξετε με σειρές από λαμπιόνια.  

Αν σας αρέσουν οι χειροτεχνίες μπορείτε εύκολα να φτιάξετε καρυοθραύστες. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε από ρολά χαρτιού το εσωτερικό κυλινδρικό χαρτόνι: ένα μεγάλο θα είναι το σώμα και δύο μικρότερα θα κολληθούν ψηλά αριστερά και δεξιά τους, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο ψηλά που θα ζωγραφιστεί το κεφάλι. Το μεγάλο ρολό θα το βάψετε μαύρο και τα μικρά λευκά. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες πως θα τα διακοσμήσετε. Θα κολλήσετε κόκκινο χαρτόνι που θα δίνει την αίσθηση του σακακιού και στις άκρες του κάτω και πάνω θα τοποθετήσετε χρυσά σιρίτια. Στρογγυλά κομμάτια χαρτί σε χρυσό χρώμα θα κολληθούν για κουμπιά και μπαμπάκι θα κολληθεί αριστερά και δεξιά στο κεφάλι. Το πρόσωπο μπορείτε να το ζωγραφίσετε ή να τυπώσετε χαρακτηριστικά πρόσωπα για να τα κολλήσετε στην κατασκευή σας.