Blog

Είναι το ήλιον για μπαλόνια επικίνδυνο αέριο;

Μπαλόνια με ήλιον

Η σύντομη απάντηση είναι: Όχι!

Το ήλιον είναι ένα βασικά ακίνδυνο αέριο, το οποίο έχει π.χ. την γνωστή ιδιότητα να σηκώνει τα μπαλόνια στα πάρτι στον αέρα. Όταν το εισπνέουμε, κάνει τη φωνή μας ψιλή, σαν να γινόμαστε χαρακτήρας κινούμενων σχεδίων. Αυτό είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό, για μικρούς και για μεγάλους. 

Αναφέρουμε «βασικά ακίνδυνο», επειδή πραγματικά υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι από τη χρήση του ηλίου, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν το χρησιμοποιήσει. Ιδιαίτερα δε, εφόσον το συγκεκριμένο αέριο χρησιμοποιείται σε πάρτι και σε χώρους όπου υπάρχουν παιδιά.

Γενικά, μπορεί κανείς εύκολα και νόμιμα να αγοράσει ήλιο, όπως σε φιάλες. Το ήλιον δεν είναι εκρηκτικό όπως άλλα αέρια, ούτε και αναφλέγεται, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα η αποθήκευση και η απόρριψή του.

Τι συμβαίνει αν κάποιος εισπνεύσει ήλιον;

Όταν εισπνέουμε το ήλιον, πχ. μέσα από ένα μπαλόνι, ουσιαστικά με την εισπνοή μας αυτή εισάγουμε στον οργανισμό μας μόνο καθαρό ήλιο και καθόλου οξυγόνο. Το οξυγόνο είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία του οργανισμού μας. Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα οξυγόνου, ουσιαστικά θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια μας. 

Η εισπνοή μιας μικρής ποσότητας αερίου από ένα μπαλόνι με ήλιον δεν θα μας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργήσει μία όμορφη κατάσταση με τη λεπτή φωνή που θα έχουμε για τα επόμενα λίγα δευτερόλεπτα. Σε μεγαλύτερες όμως ποσότητες, μπορεί το ήλιον να μας προκαλέσει ζαλάδα, αδιαθεσία, ακόμη και λιποθυμία.

Η λιποθυμία αυτή από μόνη της, παρότι σίγουρα θα μας τρομάξει, δεν είναι και πάλι τόσο επικίνδυνη. Υπάρχει παρόλα αυτά ενδεχομένως ο κίνδυνος να χτυπήσουμε κάπου χάνοντας τις αισθήσεις μας. 

Η χρήση ηλίου υπό πίεση

Είναι άλλο να εισπνεύσουν από ένα μπαλόνι με ήλιον και άλλο να το εισπνεύσουμε απευθείας από μία φιάλη που περιέχει το ευγενές αυτό αέριο. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για πολύ σημαντικό κίνδυνο για την υγεία μας, που μπορεί να προκαλέσει έως και το θάνατο.

Υπάρχουν δυστυχώς καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων μετά από εισπνοές που έγιναν από φιάλες που λειτουργούν υπό πίεση. Οι φιάλες αυτές χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε εκδηλώσεις και σε πάρτι για να φουσκώσουν τα μπαλόνια. Υπάρχουν αντίστοιχα και πιο μικρές φιάλες που μπορούμε να αγοράσουμε σε κάποιο eshop με μπαλόνια, όπως αντίστοιχα έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε και έτοιμα, φουσκωμένα μπαλόνια με ήλιον.

Όσο πιο καθαρό ήλιο εισπνεύσει κανείς τόσο περισσότερο θα παραμείνει χωρίς το απαραίτητο για την ζωή οξυγόνο. Η εισπνοή μιας μεγάλης ποσότητας ηλίου από τη φιάλη που αγοράσαμε σε ένα eshop με μπαλόνια μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μέσα σε λίγα λεπτά. Η εισπνοή αερίων υπό πίεση γενικότερα είναι πιθανό να προκαλέσει εμβολή από αέρα στον οργανισμό μας.

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία φυσαλίδες του αερίου φράσουν τα αγγεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπάσουν τα αγγεία και να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία. Υπάρχει τέλος και η περίπτωση να εισέλθει στους πνεύμονες μας με μεγάλη δύναμη το αέριο και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή που είναι εξίσου επικίνδυνη για τη ζωή μας.

Νιώθω ζάλη μετά την εισπνοή ηλίου, κινδυνεύω;

Εάν απλά εισπνεύσατε το ήλιον από κάποιο μικρό μπαλόνι και αισθάνεστε μία ζαλάδα ή έχετε ήπιο πονοκέφαλο, πιθανότατα είστε εντάξει και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Καθίστε λίγο και αναπνεύστε κανονικά και σε λίγο χρόνο θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

Εφόσον τα συμπτώματα σας είναι πιο σοβαρά ή εάν χάσετε τις αισθήσεις σας, καλό είναι να μεταφερθείτε άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο ή να σας δει άμεσα γιατρός. Και πάλι ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, αλλά καλό είναι πάντα να βάζουμε την ασφάλεια πάνω απ’ όλα και να μη ριψοκινδυνεύουμε τη ζωή και την υγεία μας.

Εάν αντίθετα εισπνεύσετε ήλιον από κάποια φιάλη υπό πίεση, τα συμπτώματα σας μπορούν να είναι πολύ πιο σοβαρά. Σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε κάποιο σύμπτωμα, δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε. Όμως εάν έχετε πιο σοβαρά συμπτώματα μέσα στα επόμενα λεπτά, φροντίστε να δείτε κάποιον γιατρό για η κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Εφόσον αντιμετωπίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, φροντίστε να καλέσετε άμεσα το ΕΚΑΒ και να μεταβείτε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο:

  • χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • προβλήματα αναπνοής
  • ακανόνιστο καρδιακό παλμό
  • θολή όραση
  • πόνο στο στήθος
  • αδυναμία ή παράλυσης στα άκρα
  • κυανά χείλη ή δέρμα
  • αιμόπτυση
  • επιληπτική κρίση
  • απώλεια συνείδησης

Πώς φουσκώνουμε μπαλόνια με ήλιο

Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να έχουμε την ευκολία να φουσκώνουμε τα μπαλόνια εύκολα και γρήγορα στο σπίτι μας. Οι φιάλες ατομικής χρήσης με ήλιον μας δίνουν αυτή την δυνατότητα και μάλιστα με σίγουρο και ασφαλές αποτέλεσμα. Επειδή πολύ από εμάς όμως δεν έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει ή ίσως το βρίσκουμε δύσκολο να τις χρησιμοποιήσουμε  γι’αυτό το λόγο εμείς σας ετοιμάσαμε ένα βίντεο με οδηγίες για το πώς να φουσκώσετε τα μπαλόνια σας με ήλιο. Η διαδικασία είναι απλή και περιγράφεται στο ακόλουθο επεξηγηματικό βιντεάκι.

Σίγουρα δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νομίζατε σωστά? Τώρα τα μπαλόνια μας είναι έτοιμα να χαρίσουν στιγμές χαράς και διασκέδασης απογειώνοντας το πάρτι και την διάθεση των καλεσμένων σας.

Tips για να κρατήσει το πάρτι ακόμα περισσότερο: Φουσκώστε τα μπαλόνια σας μία ώρα πριν το πάρτι για να παρατείνετε την διάρκεια επήρειας του ηλίου στα μπαλόνια σας με αποτέλεσμα να αιωρούνται για παραπάνω ώρα. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά στη συσκευασία της φιάλης για να είστε σίγουροι για την ώρα αιωρήσεις καθώς το υλικό που είναι φτιαγμένο τα μπαλόνια (foil η λάτεξ) έχει διαφορετική απόδοση όταν φουσκώνεται με ήλιον και πιο συγκεκριμένα ας δούμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Τα foil μπαλόνια σε αντίθεση με τα λάτεξ δεν είναι πορώδη, οπότε ο αέρας δεν διαρρέει εύκολα από αυτά με την προϋπόθεση πάντα να είναι σφραγισμένα σωστά. Αν τηρήσουμε αυτές τις οδηγίες μπορούμε να χαρούμε τα foil μπαλόνια μας έως και 2 εβδομάδες μετά το πάρτι μας. Για τα λάτεξ ο μέσος όρος διάρκειας είναι συνήθως 6 με 8 ώρες!

Κοινοποιήση