Blog

Ιδέες για δώρα Χριστουγέννων

Επιλογή χριστουγεννιάτικων δώρων και πως να το κάνεις παιχνιδάκι

Ιδέες για λίστα δώρων

Ο χρόνος ως γνωστόν κυλάει σαν νερο και κάπως έτσι για μια φορά ακόμα τα Χριστούγεννα σχεδόν μας χτυπάνε την πόρτα. Όπως λέει και το επίκαιρο γνωστο τραγούδι “It’s the most wonderful time of the year” (Είναι η πιο υπέροχη εποχή της χρονιάς) μιλώντας για τα Χριστούγεννα, ξέρουμε πως είναι όντως από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές όλου του χρόνου. Αν σκεφτούμε όμως την ερώτηση “Τι να αγοράσω για τα αγαπημένα μου άτομα;” ξαφνικά η διάθεση μας αλλάζει από ‘ζεστή σοκολάτα μπροστά στο στολισμένο δέντρο και το τζάκι’ σε ένα χαώδης ‘δεν προλαβαίνω, λίστες, τρέξιμο, πονοκέφαλος’… Όλοι ξέρουμε το ποσό άγχος μπορεί να μας φέρει η εύρεση σωστών δώρων για να κάνουμε ακόμα πιο ιδιαίτερη την κάθε γιορτή και η καλύτερη λύση είναι… απλά να οργανωθούμε. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο.

Ακολουθεί ένας απόλυτος οδηγός που θα μας διευκολύνει καθ’ όλη την διαδικασία εστιάζοντας στα σημαντικότερα κομμάτια, όπως είναι τα κριτήρια με τα οποία διαλέγουμε ένα δώρο Χριστουγέννων και διάφορες ιδέες από πρωτότυπα και μη δώρα. 

Πως να οργανωθείς σωστά

Χριστουγεννιάτικα δώρα: λίστα οργάνωσης

Το να οργανώσουμε είναι σχεδόν το πιο σημαντικό βήμα προς την επιτυχία μας σε οτιδήποτε. Βάζοντας λοιπόν σε μία σειρά όλα όσα πρέπει να κάνουμε για την επιτυχία στην επιλογή των χριστουγεννιάτικων δώρων, έχουμε μια λίστα με πέντε βήματα τα οποία θα δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά. 

  1. Ξεκινάμε νωρίς
  2. Κάνουμε λίστα πιθανών δώρων βάση κριτηρίων 
  3. Επιλέγουμε ένα μπάτζετ
  4. Ψωνίζουμε αφού κάνουμε έρευνα αγοράς 
  5. Επιλέγουμε κάρτα και περιτύλιγμα 

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε το σωστό δώρο

Ιδέες Χριστουγεννιάτικων δώρων: Κριτήρια

Διαλέγοντας δώρο για τα Χριστούγεννα όπως και κάθε άλλη φορά, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πολλά πράγματα για να βρούμε το ιδανικό. Δε μπορούμε να πάρουμε το ίδιο δώρο που θα παίρναμε στο αφεντικό μας και για την ανιψιά μας… Κάποια από τα κριτήρια που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το δώρο μας είναι: η ηλικία που έχει το άτομο που σκεφτόμαστε να χαρίσουμε ένα δώρο, είναι μικρό παιδί, έφηβος, ενήλικας ή μεσήλικας; Είναι κοντά στην ηλικία μας ή έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά σε ηλικία, συνεπώς και στο γούστο; Είναι άντρας ή γυναίκα; Ποια είναι η σχέση μας με αυτό το άτομο; Είναι πολύ στενή, επαγγελματική ή απλά φιλική; Είναι το παιδί μας, κάποιος άλλος συγγενής μας, ένας καλός φίλος μας, ή ο σύντροφος μας; Ξέρουμε τι του αρέσει και τι όχι; Έχουμε όριο στα οικονομικά μας; Θέλουμε ένα μεγάλο δώρο, ένα μικρό ή και παραπάνω από ένα μικρά δωράκια; 

Επιλέγοντας το χριστουγεννιάτικο δώρο θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας αν το άτομο για το οποίο ετοιμάζουμε το δώρο μας έχει ανάγκη κάτι και αν θέλει κάτι. Σε άτομα που έχουμε στον πολύ στενό μας κύκλο (πχ ο σύντροφος και το παιδί μας, ή ο κολλητός φίλος μας) γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τις ανάγκες του και ίσως ένα καλό δώρο πέρα από τα κλασικά, θα ήταν κάτι που βλέπουμε πως χρειάζεται ακόμα και αν το ίδιο δεν το αναγνωρίζει ακόμα. 

Όλα τα παραπάνω παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μας να δείξουμε στο άτομο αυτό πόσο σημαντικό είναι για εμάς με ένα χριστουγεννιάτικο δώρο που του ταιριάζει. 

Πως να εξοικονομήσουμε τα Χριστούγεννα

Είπαμε πως τα Χριστούγεννα είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, είναι όμως και η πιο πολυδάπανη. Λίγο το οικογενειακό τραπέζι που συνοδεύει τις γιορτές, λίγο κάποια καινούργια χριστουγεννιάτικα στολίδια που ποτέ δεν καταφέρνουμε να αποφύγουμε, λίγο τα δώρα για τους αγαπημένους μας… Υπάρχουν όμως κάποιοι τρόποι να εξοικονομήσουμε λίγα χρήματα και να μην λείπει τίποτα από την λίστα των Χριστουγέννων μας ούτε και φέτος. 

“Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” λέει και η γνωστή παροιμία και για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται σωστή. Με σκοπό να καταφέρουμε να είμαστε πιο οικονομικοί μπορούμε να σχεδιάσουμε τη λίστα με τα χριστουγεννιάτικα δώρα που σκεφτόμαστε να πάρουμε ακόμα και κάποιες εβδομάδες πριν, αντί να περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Με λίγη σωστή οργάνωση μπορούμε και να κάνουμε τα ψώνια μας κατά την περίοδο του Black Friday η οποία πολύ βολικά είναι κάθε χρόνο περίπου ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και πάρα πολλά καταστήματα ρίχνουν τις τιμές τους για λίγες μέρες. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε; 

Αν βάλουμε από την αρχή ένα μπάτζετ για τα ψώνια των δώρων μας μπορούμε επίσης να ξέρουμε πόσα περίπου έχουμε στη διάθεσή μας για το κάθε άτομο και το κάθε δώρο, καθώς και για τα παρελκόμενα όπως είναι η ευχετήρια κάρτα και η συσκευασία ή το χαρτί περιτυλίγματος. 

Από που να ψωνίσουμε

Αφού καταλήξουμε στο συγκεκριμένο δώρο (ή έστω είδος δώρου) που θα πάρουμε αρχίζουμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα αγοράς στα μέρη που θα μπορούσαμε να το βρούμε. Μπορούμε να επισκεφτούμε κάποια καταστήματα, το εμπορικό κέντρο, ή και να ψάξουμε στο διαδίκτυο σε eshop με χριστουγεννιάτικα είδη μέχρι να βρούμε αυτό ακριβώς που έχουμε στο μυαλό μας και να το συγκρίνουμε με άλλα πράγματα ή και άλλες τιμές πρωτού το αγοράσουμε.

Ιδέες για δώρα Χριστουγέννων

Συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα δώρα

Κάποια δωράκια που βλέπουμε συχνά τα Χριστούγεννα είναι διάφορα θεματικά και μικρά πραγματάκια που όσο πλησιάζουν οι γιορτές μπορούμε να βρούμε κυριολεκτικά παντού. Κούπες του καφέ, χριστουγεννιάτικα μπαλόνια, μαξιλάρια και μικρά διακοσμητικά χώρου που δείχνουν τον Άγιο Βασίλη ή χιονάνθρωπους και δωράκια, εγγυώνται το χαμόγελο του καθενός που θα τα λάμβανε για δώρο. Ακόμα και ένα ζεστό πουλόβερ, χνουδωτές πυτζάμες ή παντόφλες με χριστουγεννιάτικα γούρια και στολίδια, ταράνδους με κόκκινες μυτούλες και γιορτινά χρώματα θα μπορούσαν να είναι η απόλυτη λύση για σχεδόν όλους. 

Κάποια πιο πρωτότυπα δώρα 
Infographic Ιδέες για δώρα Χριστουγέννων
  1. Σπα και μασάζ 

Μια χαλαρωτική μέρα στο σπα είναι πάντα καλοδεχουμενη από όλους. Όλοι ξέρουν πως οι μέρες στη δουλειά πριν από τις γιορτές είναι πάντα πιο κουραστικες από ότι τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Χαρίστε στο αγαπημένο σας άτομο μια μέρα χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς είτε μαζί είτε όχι. 

  1. Μαθήματα μαγειρικής (ή οτιδήποτε άλλο ξέρετε πως τον ενδιαφέρει) 

Τα μαθήματα είναι ένα πρότυπο δώρο που δεν θα περίμενε κανείς. Χαρίστε στο άτομο που αγαπάτε την αρχή για ένα νέο χόμπι που ίσως του αρέσει, η που ήθελε να κάνει πάντα αλλά δεν έβρισκε το χρόνο. 

  1. Εκδρομή

Δεν είναι απαραίτητο να είναι μακριά, ακόμα και μια ολοήμερη εκδρομή κάπου κοντά είναι ένας καλός τρόπος να ξεφύγουμε από το στρες της καθημερινότητας. Αν έχετε την ευκαιρία γιατί όχι και πιο μακριά και για παραπάνω από μια μέρες; 

  1. Συνδρομή

Ένα ακόμα γενναιόδωρο δώρο για αγαπημένο μας άτομο είναι η συνδρομή για κάποιο διάστημα σε συγκεκριμένο πρόγραμμα που του αρέσει. Θα μπορούσε να είναι συνδρομή γυμναστηρίου, εβδομαδιαίου ή μηνιαίου περιοδικού που παρακολουθεί, ή ακόμα και κάποιας διαδικτυακής εφαρμογής όπως είναι το Netflix, το Ertflix κτλ.

Ευχετήρια κάρτα και συσκευασία 

Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Τα δώρα των Χριστουγέννων συνήθως βρίσκονται κάτω από το στολισμένο μας δέντρο το πρωί των Χριστουγέννων (ή πρωτοχρονιάς για κάποιους) και τα ανοίγουμε αφού πρώτα διαβάσουμε την χριστουγεννιάτικη καρτούλα τους. Μια όμορφη και γιορτινή κάρτα με μια ευχή για τις γιορτές είναι το πιο απλό ενθύμιο που υπάρχει, και είναι η αυλαία που ανοίγει το κυρίως έργο: το δώρο. Το δώρο φυσικά, θα μπορούσε να είναι ήδη από μόνο του συσκευασμένο όμορφα αλλά θα μπορούσε και να περιμένει από εμάς για να το τυλίξουμε με γιορτινό χαρτί περιτυλίγματος ή να το βάλουμε σε ένα όμορφο κουτί στο μέγεθος του και να το κλείσουμε με έναν φιόγκο κάνοντας το άνοιγμα του ακόμα πιο εντυπωσιακό. 

Δύο έξτρα ιδέες για την ανταλλαγή δώρων

 Ιδέες Χριστουγεννιάτικων δώρων: Ανταλλαγή

Για να κάνουμε την ανταλλαγή των δώρων ένα ακόμα πιο συναρπαστικό γεγονός όταν πρόκειται για πολλά άτομα μπορούμε να προτείνουμε τον Κρυφό Άγιο Βασίλη ή αλλιώς Secret Santa. Πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να είναι μια καλή ιδέα ανάμεσα σε συνεργάτες, συμμαθητές, αλλά ακόμα και μια πολύτεκνη οικογένεια. Παιχνίδι λοιπόν, που είναι για μεγαλύτερες ομάδες ατόμων (πάνω από τρια άτομα). Ο Κρυφός Άγιος Βασίλης καθιστά τον καθένα από την παρέα ως… Άγιο Βασίλη και το δώρο του πρέπει να είναι για κάποιον από τους υπόλοιπους, το οποίο όμως είναι κρυφό και αποφασίζεται με κλήρωση την μέρα της ανταλλαγής. Λαμβάνουμε υπόψη μας κάποια από τα κριτήρια (πχ ηλικίες) και αφήνουμε κάποια άλλα (πχ φύλο) φροντίζοντας να επιλέξουμε δώρο που να ταιριάζει για οποιοδήποτε άτομο από την παρέα μας. Χριστουγεννιάτικα δώρα που ταιριάζουν σε όλους για τον Κρυφό Άγιο Βασίλη θα μπορούσαν να είναι: χριστουγεννιάτικη σοκολάτα, ζεστό κασκόλ, βιβλίο, κορνίζα, χριστουγεννιάτικη γυάλινη μπάλα ή μία χιουμοριστική κούπα.

Άλλη μια ιδέα για την ανταλλαγή των δώρων σε μικρότερη παρέα ατόμων αυτή τη φορά (δύο συντρόφους ή φίλους) θα μπορούσε να είναι η Θεματική. Επιλέγοντας να κάνετε κάτι θεματικό μπορείτε να συμφωνήσετε στο τι ακριβώς θα διαλέξετε (πχ χριστουγεννιάτικες παντόφλες) αλλά και σε άλλα πράγματα όπως η τιμή, το χρώμα κλπ. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον άλλο “παίκτη” και να δηλώσουμε ή να ακούσουμε κάποια επιθυμία δώρου που έχουμε ανάγκη. Θέματα που μπορούμε να επιλέξουμε για την Θεματική ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων δώρων είναι: ρουχισμός (πχ ζακέτα), βιβλίο, ρολόι και άλλα πολλά.Διαβάστε εδώ για Ιδέες για Χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές

Κοινοποιήση