Blog

Baby Shower: Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις

Baby Shower

Ένα όμορφο baby shower είναι ο τέλειος τρόπος για να γιορτάσουν και να εκφράσουν τη χαρά τους η οικογένεια και οι φίλοι για ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα της ζωής, μια εγκυμοσύνη! Βοήθησε τη μέλλουσα μαμά στη ζωή σου να απολαύσει αυτή την ξεχωριστή στιγμή, κάνοντας της ένα αξέχαστο baby shower. Εάν δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις, εδώ σου έχουμε έναν κατατοπιστικό οδηγό για όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το baby shower, από το τι είναι μέχρι ιδέες για διακόσμηση, δώρα, παιχνίδια και φαγητό!

Baby Shower

Τι είναι το Baby Shower;

Το baby shower είναι ένα πάρτι στο οποίο συμμετέχουν φίλοι και συγγενείς για να γιορτάσουν την γέννηση ενός νέου μωρού και να γεμίσουν τη μέλλουσα μαμά με «βροχή» (shower) από αγάπη, δώρα και ευχές. Το σύγχρονο baby shower καθιερώθηκε στην Αμερική μεταξύ 1940-1950 που υπήρξε μια τεράστια άνοδος στις εγκυμοσύνες και τις γεννήσεις. Παρόμοια έθιμα, όμως, μπορούμε να βρούμε σε διάφορους πολιτισμούς και εποχές από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη Βικτωριανή Αγγλία. Ένα baby shower περιλαμβάνει συνήθως φαγητό, παιχνίδια και δώρα για τους νέους γονείς, για να διασφαλιστεί ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται πριν από τη γέννα.  Τα μωρά χρειάζονται πολλά πράγματα όταν φτάσουν και όλοι οι νέοι γονείς αγχώνονται στο αν έχουν αρκετά. Κάθε μέλλουσα μανούλα έχει στρες και αυτή η γιορτή είναι ένας τρόπος να διασκεδάσει λίγο πριν μπει στην αγχωτική διαδικασία της γέννας. Και βέβαια το baby shower δεν γίνεται μόνο για το πρωτότοκο παιδί. Μπορείς να γιορτάσεις κάθε παιδί αφού το baby shower είναι μια γιορτή ζωής! 

Baby Shower: Τί είναι

Ποιός διοργανώνει το Baby Shower;

Το baby shower μπορεί να το διοργανώσει όποιος είναι κοντά στη μαμά όπως μια συγγενής, η καλύτερη φίλη, η κουμπάρα, μια συνάδελφος κ.λ.π. ή η παρέα από τις πιο κοντινές της φίλες. Μερικές μέλλουσες μαμάδες σχεδιάζουν οι ίδιες  το δικό τους baby shower. Aν αυτό ισχύει για εσένα, φρόντισε να ζητήσεις από μια φίλη ή συγγενή να στείλει τις προσκλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δεν φαίνεται ότι κάνεις πάρτι στον εαυτό σου.

Ποιους να καλέσεις στο Baby Shower;

Γονείς, στενοί συγγενείς και μερικές φίλες αποτελούν την ιδανική λίστα καλεσμένων για ένα πραγματικά αξέχαστο baby shower. Παραδοσιακά στα baby showers καλούνται γυναίκες αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο συνηθισμένο και για τους άνδρες να συμπεριλαμβάνονται στη γιορτή. Έτσι μπορείς να καλέσεις και κάποια ζευγάρια που έχουν στενή σχέση με την οικογένεια που σε λίγο καιρό θα καλωσορίσει το νέο της μέλος. Το καλύτερο, πάντως, είναι να συμβουλευτείς τη μαμά για για το ποιους θέλει να παραβρεθούν στο baby shower της ώστε να διασκεδάσει την κάθε του στιγμή. 

Baby Shower: Καλεσμένοι

Πότε γίνεται το Baby Shower;

Ένα baby shower πραγματοποιείται συνήθως το τελευταίο τρίμηνο, περίπου 4-6 εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησης του μωρού. Αυτό δίνει στη μαμά χρόνο ανάλογα με τα δώρα που θα λάβει, να κανονίσει τα υπόλοιπα ψώνια της μέχρι να έρθει το μωρό. Επίσης είναι η ιδανική χρονική περίοδος για να έχει ενέργεια και να μην αισθάνεται κουρασμένη για να παραβρεθεί στη γιορτή.

Baby Shower: Πότε γίνεται

Που να κάνετε το Baby Shower

Η τοποθεσία του baby shower εξαρτάται από τη λίστα των καλεσμένων και την ατμόσφαιρα που θέλεις να δημιουργήσεις. Πάνω από όλα όμως εξαρτάται από το τι θέλει η μέλλουσα μαμά! Το κλασσικό baby shower γίνεται στο σπίτι μιας φίλης. Το καλύτερο είναι να μην  γίνεται στο σπίτι της μαμάς, ώστε να μην χρειάζεται να καθαρίζει πριν και μετά το πάρτυ.  Ανάλογα με την εποχή, τον καιρό και τα γούστα της μαμάς, όμως, μπορείς να παίξεις με διάφορες εναλλακτικές ιδέες όπως ένα πικ νικ στο πάρκο, ένα μπάμπεκιου για ζευγάρια, απογευματινό τσάι σε patisserie ή μια ημέρα φροντίδας σε ένα σπα που όλη η κοριτσοπαρέα θα εκτιμήσει!

Baby Shower: Πού να το κάνεις

Διακόσμηση του Baby Shower

Δεν υπάρχει πιο υπέροχη έμπνευση για διακόσμηση από τον ερχομό ενός νέου μωρού! Το κλειδί εδώ είναι να σκεφτείς ότι πιο χαριτωμένο και μωρουδίστικο βάζοντας και άφθονη δόση χιούμορ. Μπορείς να διαλέξεις θέματα κλασσικά ή πιο πρωτότυπα ανάλογα πάντα με τις προτιμήσεις και της μαμάς. Προτάσεις για θέματα baby shower:

Για να κάνεις τη διακόσμηση: Παίξε με μπαλόνια, μεταλιζέ κουρτίνες και σημαιάκια. Χρησιμοποίησε μωρουδίστικα αντικείμενα ως μέρος του ντεκόρ όπως πιπίλες, μπιμπερό, καλτσάκια, κουδουνίστρες. Διακόσμησε αντίστοιχα και τον μπουφέ και μην ξεχάσεις να βάλεις στο κέντρο του την τούρτα από πάνες. Δώσε μια πιο μοντέρνα και πολυτελή νότα στα κλασσικά θέματα, ροζ κοριτσάκι–  γαλάζιο αγοράκι, προσθέτοντας χρυσές λεπτομέρειες στον στολισμό. Στίσε το πιο εντυπωσιακό μέρος της διακόσμησης, πίσω από εκεί που θα καθίσει η μέλλουσα μαμά, για τα υπέροχα φωτογραφικά στιγμιότυπα της γιορτής που η μανούλα θα θυμάται για πάντα!

Baby Shower: Διακόσμηση

Δώρα για Baby Shower

Τι δώρο να πας σε ένα baby shower; Ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του. Φορμάκια, βρεφικά ρουχαλάκια, καλτσάκια και παπουτσάκια είναι οι πιο σίγουρες επιλογές, καθώς η νέα μαμά σίγουρα θα χρειαστεί πολλά. Μια άλλη επιλογή για δώρο είναι ένα καλάθι με όλα τα βασικά όπως κρεμούλες, τάλκ, πάνες, μπιμπερό, πιπίλες κλπ. Επίσης μπορείς να κάνεις δώρο προϊόντα μπάνιου ή βρεφικά παιχνίδια. Οι παιδικές κουβερτούλες και τα σεντονάκια θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα. Χάρισε προϊόντα φροντίδας για μετά την εγκυμοσύνη όπως κρέμες σώματος, προϊόντα περιποίησης προσώπου ή ακόμα και βιβλία, αρωματικά κεριά για να κάνεις χαρούμενη και τη μέλλουσα μανούλα!

Baby Shower: Δώρα

Διασκέδαση/ παιχνίδια 

Για να περάσουν αξέχαστα οι καλεσμένοι και η μέλλουσα μανούλα, μπορείς να οργανώσεις παιχνίδια και δραστηριότητες που θα έχουν ως θέμα τι άλλο; Τα μωρά! Μερικές ιδέες για παιχνίδια για άφθονη διασκέδαση και γέλια:

  • Άλλαξε την πάνα! Για αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείς μια κούκλα μωρό και μια πάνα. Οι παίκτες κλείνουν τα μάτια τους με ένα μαντήλι και προσπαθούν να κάνουν αλλαγή της πάνας στην κούκλα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να παίξετε και ντύσε το μωρό. Κερδίζει αυτός που θα κάνει την καλύτερη δουλειά!
  • Βάλε την πιπίλα! Τύπωσε ή ζωγράφισε το πρόσωπο ενός μωρού και κρέμασε το στον τοίχο. Ζωγράφισε πιπίλες σε χαρτί και πέρασε τους μια πινέζα στη μέση. Δέσε τα μάτια του διαγωνιζόμενου με ένα μαντήλι. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να μπορέσεις να καρφώσεις την πιπίλα στο στόμα του μωρού με κλειστά μάτια!
  • Καραόκε. Οργάνωσε ένα διαγωνισμό καραόκε όπου όλα τα τραγούδια θα έχουν μέσα τη λέξη μωρό! 
  • Πιάσε την πιπίλα! Βάλε πολλές πιπίλες σε ένα μεγάλο μπολ ή ένα δίσκο. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να «ψαρέψεις» όσο περισσότερες πιπίλες χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλαμάκι.
  • Γράψε στις πάνες. Οι φίλοι καλούνται να γράψουν πάνω στις πάνες μηνύματα. Έτσι όταν έρθει το μωρό και οι γονείς αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις πάνες, κάθε φορά θα διαβάζουν και ένα αστείο ή γλυκό μήνυμα!
Baby Shower: Παιχνίδι

Μπουφές 

Δημιούργησε έναν διασκεδαστικό μπουφέ με μωρουδίστικες λεπτομέρειες, χρώμα και φαντασία. Πρώτα από όλα, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τις προτιμήσεις της μαμάς σε γλυκά και φαγητά για αυτή την εποχή. Ετοίμασε κοτομπουκιές, spring rolls, χαρμπουργκεράκια, αλμυρές τάρτες, ρολά κοτόπουλου, καναπεδάκια, πιτσάκια, τυροπιτάκια. Σέρβιρε γλυκές λιχουδιές όπως ζαχαρωτά, cake pops, ρολά κανέλας, φρουτοσαλάτες, κρουασανάκια, muffins. Αν αισθάνεσαι πιο δημιουργική, μπορείς σε cupcakes και μπισκότα να κάνεις  χαριτωμένα σχέδια με γλάσσο ή ζαχαρόπαστα. Για σνακ βάλε σε σακουλάκια καραμελωμένο ποπ κόρν και κόλλησε από έξω αυτοκόλλητα. Για ποτό προτίμησε χυμούς, αναψυκτικά ή τσάι. 

Baby Shower: Μπουφές

Τούρτα από πάνες (diaper cake) 

Τα diaper cakes έχουν γίνει must τα τελευταία χρόνια στo baby shower ή στο gender reveal party. Αν τρελαίνεσαι για τα diaper cakes που βλέπεις στο Pinterest, είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξεις και εσύ! 

  • Πάρε ένα σταντ για ρολό κουζίνας
  • Τοποθέτησε στη βάση του πάνες δημιουργώντας ένα κυκλικό σχέδιο
  • Δέσε μια φαρδιά κορδέλα γύρω από τις πάνες για να τις συγκρατήσεις μεταξύ τους
  • Για να φτιάξεις δεύτερο όροφο στην «τούρτα», απλά τοποθέτησε πάνω από τις πάνες της βάσης άλλο ένα κυκλικό σχέδιο με πάνες και δέσε πάλι με κορδέλα. Για κάθε όροφο θα βάζεις λιγότερες πάνες από τον προηγούμενο. 
  • Στόλισε με μωρουδίστικα αντικείμενα όπως πιπίλες, καλτσάκια, παπουτσάκια, αρκουδάκια, αυτοκόλλητα και ότι άλλο θες!

Μια ακόμα ιδέα είναι αντί να φτιάξεις την τούρτα μόνη σου από πριν, να την κρατήσεις ως μια διασκεδαστική δραστηριότητα για το baby shower, όπου όλοι οι καλεσμένοι θα βοηθήσουν στην κατασκευή της!

Baby Shower: Τούρτα από Πάνες

Αναμνηστικά δώρα για τους καλεσμένους 

Για να αποχαιρετίσεις τους καλεσμένους στο baby shower, μπορείς να τους χαρίσεις δωράκια. Δημιούργησε με φαντασία χαριτωμένα αναμνηστικά όπως κουτάκια με γλυκά, γλαστράκια, μαγνητάκια για το ψυγείο, μπρελόκ, αρωματικά κεριά, βαζάκια με καραμέλες και μπισκότα. Στόλισε τις συσκευασίες με κορδέλες και αυτοκόλλητα στα χρώμα του baby shower και χάρισε τα για να τους ευχαριστήσεις με τον καλύτερο τρόπο που συμμετείχαν στο baby shower!

Πάνω από όλα μην ξεχνάς, ανεξάρτητα με το πως θα οργανώσεις το baby shower, βεβαιώσου ότι η μέλλουσα μαμά νιώθει ότι όλοι γύρω της την φροντίζουν και την αγαπούν!

Καλή διασκέδαση και με το καλό να έρθει ο πελαργός!

Baby Shower: Αναμνηστικά δώρα
Κοινοποιήση