Blog

Πυροτεχνήματα – Ασφαλής Χρήση

Show Πυροτεχνημάτων Πρωτοχρονιάς

Βασικοί κανόνες ασφαλείας για τα πυροτεχνήματα

Show Πυροτεχνημάτων Πρωτοχρονιά

Πάσχα, γάμος, βάπτιση, εγκαίνια, πάρτι, απονομή. Είναι αρκετές οι περιστάσεις, που η χαρά μας θέλουμε να συνοδευτεί με την αντίστοιχη εκθαμβωτική λάμψη των πυροτεχνημάτων στον αέρα. Τα πυροτεχνήματα έχουν πάντα την «μαγική» ιδιότητα να μαγνητίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων στον ουρανό.

Τις περισσότερες φορές, επαγγελματίες αναλαμβάνουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για το event μας. Αυτά είναι και τα λεγόμενα επαγγελματικά πυροτεχνήματα, τα οποία χρήζουν ειδικής άδειας για την αγορά και την καύση τους. Ωστόσο, σε πολλά είδη βεγγαλικών επιτρέπεται η αγορά αλλά και η ρίψη τους από ιδιώτες, χωρίς κάποια άδεια. Μάλιστα, είναι πλέον τόσο εύκολο που απλά τα παραγγέλνεις από e-shop και σε μία μέρα βρίσκονται στην πόρτα σας. Η μόνη διαφοροποίησή τους από άλλα προϊόντα ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι ότι χρειάζεται να επιδείξει κανείς την αστυνομική του ταυτότητα στον courier, ώστε να παραλάβει το δέμα.

Είναι όμως τα πυροτεχνήματα ασφαλή;

Εάν τα πυροτεχνήματα είναι νόμιμα, φέρουν πιστοποίηση CE και ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες χρήσης τους δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Μένει μόνο να απολαύσετε το θέαμα!

Δυστυχώς όμως, κάποιοι κατασκευάζουν παράνομα ή αυτοσχέδια βεγγαλικά χωρίς τις νόμιμες προδιαγραφές ή αμελούν τις οδηγίες χρήσης που περιλαμβάνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες. Και κάπως έτσι στην Ελλάδα καταγράφονται ατυχήματα από βεγγαλικά κυρίως την περίοδο του Πάσχα.

Οπότε καλό θα ήταν πριν τα χρησιμοποιήσετε να γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Βασικοί κανόνες ασφαλείας για τη σωστή χρήση πυροτεχνημάτων

Επιτρεπόμενες ηλικίες

Η ασφάλεια φυσικά ξεκινάει από την αγορά των πυροτεχνημάτων. Όλα τα πυροτεχνήματα, μπορούν να αγοραστούν μόνο από άτομα άνω των 18 ετών. Ακόμα και σ’ αυτά που έχει καθιερωθεί να ονομάζονται «παιδικά πυροτεχνήματα», όπως είναι τα σκορδάκια, που μοιάζουν ακίνδυνα, απαγορεύεται να πωληθούν σε ανήλικο άτομο. Για την αγορά βεγγαλικών, είναι υποχρεωτική η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας από τον αγοραστή.

Παιδιά παρακολουθούν εκτόξευση πυροτεχνημάτων

Η μεγάλη πλειοψηφία από τα είδη πυροτεχνημάτων, επιτρέπει τη ρίψη τους από άτομα άνω των 18 ετών. Η κατώτατη επιτρεπτή ηλικία είναι τα 14 έτη και αφορά τη ρίψη βεγγαλικών της κατηγορίας «παιδικά πυροτεχνήματα» όπου απαιτείται η επίβλεψη ενήλικα.

Τα πυροτεχνήματα μπορούν να δώσουν λάμψη σε μια όμορφη στιγμή ή να δημιουργήσουν μια πραγματική φαντασμαγορία. Είναι όμως σημαντικό να τα χρησιμοποιούμε με προσοχή και υπευθυνότητα. Ας δούμε μερικά γενικά μέτρα ασφαλείας:

Οδηγίες ανά είδος πυροτεχνήματος

Παιδικά Πυροτεχνήματα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πυροτεχνήματα όπως: πυρσοί, δυναμιτάκια, σκορδάκια, σβούρες, πεταλούδες/μελισσάκια/αεροπλανάκια, κράκλιν, μπαλάκια καπνού, καπνογόνα, ρουκέτες, μασούρια και κωνικά σιντριβάνια. 

Οδηγίες: Κρατείστε το παιδικό πυροτέχνημα. Ανάψτε το φιτίλι και πετάξτε το πυροτέχνημα στο έδαφος. Ακολουθείστε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία κάθε προϊόντος.

  • Να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενήλικα
  • Να μην γίνεται χρήση από ανηλίκους κάτω των 14 ετών
  • Απόσταση ασφαλείας από άτομα και εύφλεκτα αντικείμενα 3 m
  • Δεν φυλάσσονται στις τσέπες

Κανονάκια-Μασούρια

Οδηγίες: Στηρίξτε το μασούρι στο έδαφος σε κατακόρυφη θέση μακριά από εύφλεκτα υλικά (π.χ. ξερά χόρτα). Ανάψτε το φιτίλι και απομακρυνθείτε.

  • Χρησιμοποιείται μόνο από ενηλίκους άνω των 18 ετών.
  • Απόσταση ασφαλείας από άτομα και εύφλεκτα αντικείμενα 30m.

Ρουκέτες-Πυραυλάκια

Οδηγίες: Ελέγξτε περιμετρικά 100m (ακόμα και σε γειτονικές εκτάσεις και χωράφια) ότι δεν υπάρχουν πεύκα, ξερά χόρτα, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά. Τοποθετείστε την ρουκέτα σε ένα μπουκάλι ή σωλήνα (όχι δεμένη) κατακόρυφα. Μην σκίσετε ή αφαιρέσετε το χαρτί συσκευασίας του πυροτεχνήματος. Ανάψτε το φιτίλι και απομακρυνθείτε. Τοποθετείται ιδανικά σε ταράτσες, παραλίες ή μεγάλους κήπους.

  • Χρησιμοποιείται μόνο από ενηλίκους άνω των 18 ετών.
  • Απόσταση ασφαλείας από άτομα και ψηλά κτήρια 50m. 
  • Απόσταση ασφαλείας από πεύκα, ξερά χόρτα και δασικές εκτάσεις 100m.
  •  Δεν τα χρησιμοποιούμε σε περίπτωση ανέμων άνω των 4 μποφόρ.
  • Δεν τα χρησιμοποιούμε σε ώρες κοινής ησυχίας. 
  • Δεν τα χρησιμοποιούμε έστω και αν υπάρχει ένα πεύκο ή ξερόχορτα σε ακτίνα εντός 100m
  • Την ώρα που ανάβετε το φιτίλι μην τοποθετείτε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας πάνω από τη ρουκέτα. 
  • Το τοποθετούμε πάντα κατακόρυφα, με κατεύθυνση προς τα πάνω, χωρίς κλίση. 

Καπνογόνα

Οδηγίες: Κρατήστε το προϊόν από την κάτω άκρη με το χέρι προτεταμένο μακριά από πρόσωπα ή εύφλεκτα αντικείμενα. Ανάψτε το φιτίλι. 

  • Χρησιμοποιείται μόνο από ενηλίκους άνω των 18 ετών.
  • Απόσταση ασφαλείας από εύφλεκτα αντικείμενα 8m

Σιντριβάνια

Οδηγίες: Τοποθετείστε το προϊόν στο έδαφος με την υπόδειξη από τα βελάκια προς τα πάνω. Ανάψτε το φιτίλι ή ενώστε το καλώδιο με 9V μπαταρία.

  • Χρησιμοποιείται μόνο από ενηλίκους άνω των 18 ετών.
  • Απόσταση ασφαλείας από εύφλεκτα αντικείμενα 8m
  • Μην το κρατάς στο χέρι όταν το ανάβεις. 

Εναέρια Πυροτεχνήματα

Οδηγίες: Ελέγξτε περιμετρικά 100m (ακόμα και σε γειτονικές εκτάσεις και χωράφια) ότι δεν υπάρχουν πεύκα, ξερά χόρτα, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά. Τοποθετείστε το κουτί σε στέρεο έδαφος, σε κατακόρυφη θέση με τα βελάκια προς τα πάνω. Στηρίξτε το κουτί πλευρικά με δύο τσιμεντόλιθους ή σακιά με άμμο χωρίς να καλύψετε το πάνω μέρος του. Ανάβουμε το φιτίλι και απομακρυνόμαστε. Τοποθετείτε ιδανικά σε ταράτσες, παραλίες ή μεγάλους κήπους.

  • Χρησιμοποιείται μόνο από ενηλίκους άνω των 18 ετών.
  • Απόσταση ασφαλείας από άτομα – ψηλά κτίρια 30m.
  • Απόσταση ασφαλείας από πεύκα, ξερά χόρτα και δασικές εκτάσεις 50m. 
  • Δεν τα χρησιμοποιούμε σε περίπτωση ανέμων άνω των 4 μποφόρ και σε ώρες κοινής ησυχίας. 
  •  Την ώρα που ανάβετε το φιτίλι μην τοποθετείτε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας πάνω από το κουτί. 
  • Το τοποθετούμε πάντα κατακόρυφα, με κατεύθυνση προς τα πάνω, χωρίς κλίση.
infographic Κανόνες ασφαλείας πυροτεχνημάτων

Άρα μεγάλη προσοχή για μεγάλα χαμόγελα στραμμένα στον ουρανό! 

Ασφαλής χρήση πυροτεχνημάτων!

Αυτές ήταν οι βασικές κατηγορίες πυροτεχνημάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως και τα πιο σημαντικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να έχετε υπόψη σας. 

Συνηθίζουμε να αγοράζουμε πολλά προϊόντα και να τα χρησιμοποιούμε χωρίς να ρίξουμε μισή ματιά στις οδηγίες χρήσης. Όταν όμως έρχεται στα πυροτεχνήματα, είναι ζωτικής σημασίας να διαβάσουμε προσεκτικά και την παραμικρή λεπτομέρεια. Τα πυροτεχνήματα τα χρησιμοποιούμε πάντα σε στιγμές χαράς και ενθουσιασμού, ωστόσο ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε την υπευθυνότητα μας. Αν τα ρίξουμε τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και της οδηγίες χρήσης, τότε έχουν να μας προσφέρουν μόνο χαρά και εντυπωσιακό θέαμα!

Από πού όμως ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα και από ποιους δρόμους πέρασαν για να φτάσουν σήμερα να δίνουν εκρηκτική λάμψη στα έθιμά μας; Διάβασε περισσότερα και μάθε για την Ιστορία των Πυροτεχνημάτων.

Αφήστε μια απάντηση