Blog

Οργάνωση βάπτισης: Ένας χρήσιμος Οδηγός

Διοργάνωση Βάπτισης: Οδηγίες
Διοργάνωση Βάπτισης: Οδηγίες

Ήρθε η ώρα ο μικρός σας θησαυρός να πάρει το όνομα του! Η στιγμή της βάπτισης είναι πολύτιμη και θα πρέπει να αποτελεί την πιο γλυκιά ανάμνηση των πρώτων χρόνων του παιδιού μας. Μια βάπτιση είναι η ευκαιρία για συγγενείς και φίλους να γιορτάσουν το νέο μέλος της οικογένειας σας.  Μπορεί αρχικά όλα όσα χρειάζονται για μια βάπτιση να σου φαίνονται βουνό, όμως, με λίγη οργάνωση και πολύ κέφι θα τα καταφέρεις. Εδώ σου έχουμε οδηγίες για τη διοργάνωση μιας βάπτισης

Επιλογή ονόματος

Η επιλογή ονόματος μπορεί να είναι η πιο εύκολη αλλά και η πιο δύσκολη υπόθεση. Πολλοί γονείς επιλέγουν το όνομα του παππού ή της γιαγιάς ή κάποιο όνομα για συναισθηματικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Αν ψάχνεις όμως για κάτι πιο ασυνήθιστο, οι επιλογές είναι τόσες πολλές. Τα αρχαιοελληνικά ονόματα είναι πολύ δημοφιλή, καθώς έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε θεούς, ήρωες,  μούσες και νύμφες.  Υπέροχα είναι και τα ονόματα που συμβολίζουν έννοιες, εικόνες και λουλούδια. Σίγουρα θα βρεις ένα όνομα τόσο μοναδικό όσο και το αγγελούδι σου! Μερικές ιδέες για σπάνια ονόματα:

για κορίτσια: Αμέλια, Αγάπη, Αυγή , Ανθή, Βιολέτα, Εβίτα, Γιολάντα, Ιζόλδη, Δάφνη, Κλέλια, Ήβη, Δανάη, Κοραλία,  Κρήνη, Κιάρα, Κοραλία, Λόυρδη, Ηλιάνα, Ντάλια, Ολυμπία, Φέγια, Ρέα, Φερενίκη, Ναταλία, Νιόβη, Λήδα, Ρόζα, Αριάδνη, Ουρανία, Υβόννη. 

Για αγόρια: Αλέξανδρος, Αλκιβιάδης, Δημοσθένης, Ιάσονας, Ίωνας, Λεωνίδας, Σωκράτης, Φίλιππος, Βενιαμίν, Πάτροκλος, Άγγελος, Δαμιανός, Δαναός, Ελισσαίος, Ηρακλής, Ευδόκιμος, Ιεροκλής, Λέων, Ερμής, Σαράντος, Βαλεντίνος, Μάξιμος, Αλκίνοος.

Επιλογή νονών

Άλλη μια απόφαση που μπορεί να σε προβληματίσει είναι η επιλογή των νονών. Σίγουρα έχεις κάποιους κοντινούς σου ανθρώπους στο μυαλό σου, πως θα κάνεις όμως την τελική επιλογή; Οι νονοί ενός παιδιού θεωρούνται οι πνευματικοί του γονείς και μέντορες. Επέλεξε λοιπόν έναν νονό που θα έχει τη δυνατότητα να έχει ενεργό ρόλο στη ζωή του παιδιού σου και δεν θα περιορίζεται σε ένα δώρο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.  Συζήτησε μαζί του/ της  βεβαιώσου ότι έχει συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί και είναι κατάλληλος για αυτόν τον ρόλο, ότι τον αποδέχεται όχι από υποχρέωση αλλά με χαρά.

Διοργάνωση Βάπτισης: Επιλογή Νονών

Πόσο κοστίζει/ ποιος πληρώνει τι

Ο προϋπολογισμός που χρειάζεται μια βάπτιση είναι σημαντικός όμως με σωστή διαχείριση και έρευνα αγοράς μπορείς να κάνεις τη βάπτιση του μικρού σου, αρκετά οικονομικά. Οι γονείς πληρώνουν για τα προσκλητήρια, την εκκλησία, τη φωτογράφιση, τη δεξίωση και τη διακόσμηση, τη μουσική, το δώρο του νονού, τις μπομπονιέρες και τα γλυκά. Ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο και την διάθεση σου μπορείς να φτιάξεις κάποια πράγματα με τα χεράκια σου όπως τα γλυκά, τα προσκλητήρια, τις μπομπονιέρες ή μέρος της διακόσμησης. Όσον αφορά τον στολισμό της εκκλησίας για το αν θα είναι έξοδο των γονιών ή των νονών καλό είναι να υπάρχει συνεννόηση μαζί τους σε αυτό το θέμα. Για το δώρο του νονού ή της νονάς οι κλασσικές επιλογές είναι ένα κόσμημα ή ένα ρολόι, μπορείς όμως να ρωτήσεις και τον ίδιο ή την ίδια  για τις προτιμήσεις τους.

Τι κάνει ο Νονός / η Νονά

Αρχικά, το ιδανικό είναι γονείς και νονοί να είστε σε συνεννόηση τόσο για τα έξοδα όσο και για τη διαδικασία. Ο νονός/ η νονά συνηθίζεται να αναλαμβάνει από έξοδα: 

  • το κουτί βάπτισης 
  • τα βαπτιστικά ρούχα και παπουτσάκια
  • τα μαρτυρικά 
  • τη λαμπάδα βάπτισης και τον στολισμό της 
  • το σετ λαδιού 
  • τον βαπτιστικό σταυρό 

Επίσης πρέπει να φέρουν στο μυστήριο ένα μπουκάλι αγνό παρθένο ελαιόλαδο, τρία κεράκια, ένα σαπούνι, μια μεγάλη πετσέτα, δύο μικρές πετσέτες και ένα σεντονάκι. Κάποιοι νονοί αν θέλουν, αναλαμβάνουν και το στόλισμα της κολυμβήθρας, να συνεισφέρουν στα έξοδα της εκκλησίας ή να κάνουν και ένα δώρο στην μαμά. Αν θέλετε να ακολουθήσετε τα έθιμα, ο νονός/η νονά δίνει το μπουκάλι με το λάδι στον παπά τρεις μέρες πριν τη βάφτιση για να το ευλογήσει, ενώ τρεις ημέρες μετά ο νονός/νονά καλείται για το πρώτο μπάνιο του παιδιού. Κατά την ελληνική παράδοση, το νερό από το μπάνιο και από το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων πρέπει να χυθεί σε απάτητο χώμα, συνήθως σε μια γλάστρα.

Επίσης, ο νονός συνοδεύει το παιδί στην εκκλησία ώστε να μεταλάβει τρεις συνεχόμενες Κυριακές. Τις δυο πρώτες Κυριακές παίρνουν την λαμπάδα που αγόρασε ο νονός στολισμένη και την τρίτη φορά την αφήνουν στην εκκλησία να καεί. Το αν θέλετε μαζί με τους νονούς να ακολουθήσετε τις παραδόσεις ή όχι, είναι επιλογή σας και καλό θα είναι να συζητήσετε κάθε βήμα της διαδικασίας ώστε να ξέρετε σε τι συμφωνείτε. Το πιο σημαντικό είναι να καταλαβαίνουν τον ρόλο που αναλαμβάνουν στην ζωή του παιδιού σας και να είναι πάντα δίπλα του με ενδιαφέρον και αγάπη. 

Διοργάνωση Βάπτισης: Τι κάνει ο νονός

Βαπτιστικά ρούχα/ σταυρός

Μια από τις πιο όμορφες διαδικασίες είναι το να διαλέξεις βαπτιστικά ρούχα αφού είναι όλα τόσο χαριτωμένα και γλυκά! Μπορεί τα βαπτιστικά ρούχα να ταιριάζουν με τα χρώματα και το θέμα της βάπτισης ή να διαλέξεις κάτι τελείως διαφορετικό. Μια καλή συμβουλή είναι να αποφύγεις τα σκουρόχρωμα ρούχα και να διαλέξεις γενικά κάτι πιο χαρούμενο και που να προσφέρει φωτογένεια.

Οργάνωση Βάπτισης: Βαπτιστικά Ρούχα

Να έχεις πάντα στο νου σου το πόσο θα μεγαλώσει το παιδάκι σου ως την ημέρα της βάπτισης όταν θα διαλέξεις το νούμερο τόσο για τα ρούχα όσο και τα παπούτσια. Για τον σταυρό, καλό θα ήταν να διαλέξεις κάτι διακριτικό ώστε να είναι ευκολοφόρετο σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.

Οργάνωση Βάπτισης: Σταυρός

Εκκλησία/ Δεξίωση

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αποφασίσεις πολύς νωρίς είναι η εκκλησία στην οποία θες να γίνει η βάπτιση. Αν θα ήθελες να γίνει σε κάποια πιο μακρινή εκκλησία όπως σε μια παραλία ή ένα νησί θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την μετακίνηση και την διαμονή της οικογένειας και των καλεσμένων σου. Όποια εκκλησία και να διαλέξεις, το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να έρθεις σε επικοινωνία με τον κληρικό της όσο πιο γρήγορα για να κλείσεις την ημερομηνία που θες. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για τα λειτουργικά έξοδα, καθώς ποικίλουν από εκκλησία σε εκκλησία. Όσον αφορά τη δεξίωση, κάνε μια λίστα με τα κοντινά καταστήματα, ζήτησε προσφορές και διαμόρφωσε σε συνεργασία με το κατάστημα ένα μενού που όλοι θα απολαύσουν. Θυμήσου ότι θα έχεις και μικρότερους καλεσμένους όποτε ίσως θα ήταν καλό να έχεις και την επιλογή ενός παιδικού menu. Ενημέρωσε τους υπεύθυνους του καταστήματος για τη διακόσμηση και τη μουσική.

Θέματα βάπτισης/ διακόσμηση 

Φτάσαμε και στο πιο διασκεδαστικό κομμάτι, την επιλογή θέματος για την βάπτιση! Γύρω από το θέμα αυτό θα μπορέσεις να βασιστείς, για να δημιουργήσεις την πιο ονειρεμένη βάπτιση για το παιδάκι σου. Μπορείς να πάρεις έμπνευση από ένα παραμύθι ή έναν αγαπημένο ήρωα. Ένα ιδιαίτερο θέμα θα κερδίσει τις εντυπώσεις των καλεσμένων και θα πλαισιώσει όμορφα τις αξέχαστες φωτογραφικές στιγμές της βάπτισης!

Ιδέες για θέματα για κορίτσια:

Ιδέες για θέματα για αγόρια:

Ιδέες για θέματα γενικά: 

Διοργάνωση Βάπτισης: Στολισμός

Διακόσμηση Βάπτισης

Αφού επιλέξεις το θέμα ήρθε η δημιουργική ώρα της διακόσμησης! Όσον αφορά την εκκλησία, ρώτησε τι επιτρέπεται στην συγκεκριμένη, πχ σε κάποιες εκκλησίες επιτρέπεται ο στολισμός της κολυμπήθρας και σε κάποιες όχι. Για το προαύλιο της εκκλησίας μπορείς να διαλέξεις φαναράκια, γλάστρες, γιρλάντες, λουλούδια, μπαλόνια, κορδέλες, μαξιλαράκια και τόσα άλλα. Στο κατάστημα της δεξίωσης εντυπωσιακές είναι οι αψίδες μπαλονιών. Επίσης μπορείς να κάνεις μπουκέτα με μπαλόνια γεμισμένα με ήλιον και μην ξεχάσεις να αφήσεις και μπαλόνια στον υπόλοιπο χώρο για να παίξουν τα παιδάκια. Ένας άλλος διασκεδαστικός τρόπος για να απασχοληθούν οι μικρότεροι καλεσμένοι είναι οι πινιάτες που μπορείς να γεμίσεις με γλυκάκια, καραμέλες και σοκολατίτσες. Τα τραπέζια μπορείς να τα διακοσμήσεις με φαναράκια, βαζάκια ή γυάλες, γλαστράκια και διάφορα υλικά όπως λουλούδια, φυλλωσιές, γάζες, τούλι, κορδέλες, λινάτσα, κεριά. Μπορείς να δώσεις μια ιδιαίτερη πινελιά χρωματίζοντας το νερό στις γυάλες των λουλουδιών με χρώμα ζαχαροπλαστικής ή ρίχνοντας μέσα γκλίτερ! Για το κεντρικό τραπέζι φτιάξε ένα εντυπωσιακό center piece με παρόμοια υλικά και στήσε πίσω του την αψίδα των μπαλονιών ή μια μεταλλιζέ κουρτίνα. Κάνε το βιβλίο των ευχών μέρος της διακόσμησης στήνοντας το σε ένα καβαλέτο ζωγραφικής. Οι επιλογές είναι ατελείωτες, διασκέδασε το!

Διοργάνωση Βάπτισης: Διακόσμηση

Προσκλητήρια Βάπτισης

Έχεις ήδη διαλέξει ημερομηνία, τοποθεσία, νονούς, όνομα και θέμα, οπότε τώρα μπορείς να προχωρήσεις στο να διαμορφώσεις τα προσκλητήρια. Και εδώ υπάρχουν χιλιάδες επιλογές! Μπορείς να απευθυνθείς σε ειδικά καταστήματα για την εκτύπωση τους όπου θα βρεις υπέροχες προτάσεις. Επίσης μπορείς να τα φτιάξεις μόνη σου, ειδικά αν η λίστα των καλεσμένων είναι μικρή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παπύρους, κουτάκια, κλεψύδρες, αυτοκόλλητα, pop-ups, ονειροπαγίδες, μπαλόνια και τόσα ακόμα υλικά. Εμπνεύσου από το θέμα που διάλεξες, βάλε χιούμορ και φαντασία και το προσκλητήριο για την πιο σημαντική στιγμή του μικρού σου είναι έτοιμο! 

Διοργάνωση Βάπτισης: Προσκλητήριο

Γλυκά 

Δημιούργησε ένα candy bar που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Για τους μικρότερους μπορείς να σερβίρεις ταρτάκια, cupcakes, καραμελωμένα ποπ κορν, cake pops, μικρά ντόνατς, marshmallows, τρουφάκια. Για τους μεγαλύτερους μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δίπλες, macarons, προφιτερόλ, παστάκια, ατομικά μπολάκια cheesecake, εκλεράκια, κοκάκια κ.α. Μια ωραία ιδέα είναι να τυπώσεις αυτοκόλλητα με το νέο όνομα του παιδιού  και να τα βάλεις στα μπολάκια ή στα ποτηράκια στα οποία θα σερβιριστούν τα γλυκά. Βάλε καραμέλες, ζαχαρωτά και  γλειφιτζούρια σε διαφανή βαζάκια ή γυάλες και δέσε στο καπάκι χρωματιστά κορδελάκια για μια έξτρα χαριτωμένη πινελιά αλλά και για να μην έχουν πρόσβαση τα πολύ μικρά παιδάκια. Αν η βάπτιση είναι καλοκαίρι μπορείς να δροσίσεις τους καλεσμένους σου μέσω ενός ice cream station ενώ τους πιο κρύους μήνες όλοι θα λατρέψουν ένα donut station!

Διοργάνωση Βάπτισης: Γλυκά

Φωτογράφιση

Κάποια πράγματα είναι καλύτερο να τα αφήνουμε στους ειδικούς και η φωτογράφιση είναι ένα από αυτά. Για να βεβαιωθείς λοιπόν ότι θα έχεις ένα άρτιο αποτέλεσμα τεχνικά και αισθητικά,  απευθύνσου σε επαγγελματία φωτογράφο. Κάνε μια καλή έρευνα αγοράς, ζήτησε προσφορές από τον κάθε επαγγελματία όπως και να δεις κάποιες προηγούμενες δουλείες του.  Οι φωτογραφικές αναμνήσεις της βάπτισης θα συντροφεύουν το μικρό σου αγγελούδι για πάντα.

Διοργάνωση Βάπτισης: Φωτογράφιση

Βιβλίο ευχών Βάπτισης

Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και μια υπέροχη ξεχωριστή λεπτομέρεια είναι και το βιβλίο ευχών. Ένα βιβλίο ευχών θα φυλάξει ζωντανή την ανάμνηση αυτής της ξεχωριστής μέρας για εσένα και το παιδί σου για τα επόμενα χρόνια. Στο βιβλίο ευχών οι αγαπημένοι σου άνθρωποι θα προσφέρουν τις ιδιαίτερες ευχές τους για την υπόλοιπη ζωή του. Και εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείς να διαλέξεις ένα από τα πανέμορφα βιβλία ευχών που θα βρεις στο e-shop μας, μπορείς να εκτυπώσεις ένα δικό σου βιβλίο ή ακόμα και να το φτιάξεις εσύ με υλικά της επιλογής σου. Αν θέλεις να κάνεις το βιβλίο ακόμα πιο προσωπικό, μπορείς να εντάξεις στο εξώφυλλο του βιβλίου κάποιες από τις αγαπημένες φωτογραφίες από το παιδάκι σου. 

Διοργάνωση Βάπτισης: Βιβλίο Ευχών

Μπομπονιέρες

Κάθε βάπτιση τελειώνει με μια γλυκιά γεύση στο στόμα! Οι μπομπονιέρες είναι το αναμνηστικό που θα μείνει από την βάπτιση στους καλεσμένους σου. Και αυτές μπορείς είτε να τις αγοράσεις είτε να τις φτιάξεις μόνη σου. Μπορείς να παίξεις με διάφορα υλικά για να δημιουργήσεις μια παραμυθένια μπομπονιέρα όπως: κουτάκια, κορδέλες, παζλ, σαπουνόφουσκες, μπουκαλάκια, τούλια, αυτοκόλλητα, τεχνητά λουλούδια, μπρελόκ, γλαστράκια, κοσμήματα, πετρούλες, μαγνητάκια, ονειροπαγίδες, καδράκια, πουγκάκια. Με λίγη φαντασία θα δημιουργήσεις τις πιο όμορφες μπομπονιέρες που θα μείνουν αξέχαστες σε όλους!

Διοργάνωση Βάπτισης: Μπομπονιέρες

Να σας ζήσει το μικρό σας αγγελούδι!

Διάβασε επίσης: Δημοφιλή θέματα για βάφτιση

Κοινοποιήση