Blog

Back to School: Ένας Χρήσιμος Οδηγός! 

Back to School
Picture of Συντάκτης: Balloon

Συντάκτης: Balloon

20/08/2024

όλα τα άρθρα

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του και η προσμονή για τη νέα σχολική χρονιά αυξάνεται, όλοι έχουν στο μυαλό τους την προετοιμασία για μια επιτυχημένη επιστροφή στην τάξη. Παρακάτω θα αναλύσουμε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με την επιστροφή στα θρανία, καθώς και πολλών συμβουλών και ιδεών για μια ομαλή κι ευχάριστη μετάβαση πίσω στο σχολείο.

Μαζί, θα δούμε, επίσης, στρατηγικές οργάνωσης και ιδέες για θρεπτικά σχολικά σνακ, μέχρι και tips για την καλλιέργεια θετικής στάσης για την έναρξη της χρονιάς, ώστε να προετοιμαστείς για μια ευχάριστη και παραγωγική σχολική χρονιά. 

Back to School

Ιδέες υγιεινών σνακ για το σχολικό κολατσιό 

«Πες μου τι τρως, για να σου πω ποιος είσαι», μια φράση που υπογραμμίζει τη βαθιά σχέση μεταξύ διατροφής κι ευεξίας, και τη σημασία της ενσωμάτωσης υγιεινών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά συστατικών στο φαγητό μας. Τα παιδιά, χρειάζονται υγιεινά σνακ για να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενέργειας στη διάρκεια του σχολείου. Για να φτιάξεις το πιο θρεπτικό κολατσιό, προσπάθησε να συμπεριλάβεις φρέσκα φρούτα, όπως φέτες μήλου και μούρα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα ή κράκερς ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, όπως φέτες γαλοπούλας ή βραστά αυγά, και μια ποικιλία ξηρών καρπών και σπόρων.  

Βρες εύκολες, TikTok ιδέες για υγιεινά σνακ εδώ: 

@panoseats

Back to school tips⁣ Γυρίσαμε από διακοπές και προετοιμαζόμαστε για το νηπιαγωγείο! Σου συγκέντρωσα λοιπόν κάποια τιπς για να σε βοηθήσω να προετοιμαστείς και εσύ! ⁣ ⁣ Πριν σου πω τα τιπς, αποθήκευσε το ποστ για να ξέρω ότι σου φάνηκε χρήσιμο και επειδή θα ρωτήσεις, το φαγητοδοχείο μας είναι της εταιρίας b.box από @soandjoskids ⁣ ΓΙΑ ΠΑΜΕ! ⁣ ⁣ 1. Επέλεξε το φαγητοδοχείο που ταιριάζει σε εσάς! Επειδή οι επιλογές είναι πολλές, σκέψου πόσες ώρες θα μένει το παιδί στο σχολείο και πόσα γεύματα θα κάνει . Στο πρώτο highlight σου γράφω πιο αναλυτικά ποια φαγητοδοχείο έχουμε εμείς και μας βοηθήσει. ⁣ 2. Αγόρασε ότι χρειάζεσαι από νωρίς. Τα απαραίτητα είναι παγούρι, ισοθερμική τσάντα, φαγητοδοχείο, παγοκύστη, πετσέτα και κουταλοπιρουνο. ⁣ 3. Κάνε πρόβα πολλές φορές με το μικρό σου πως να ανοίγει και να κλείνει μόνο του τη τσάντα, το δοχείο του και το παγούρι. Μην ξεχνάς ότι σε αυτήν την ηλικία δεν τα βοηθάνε οι δασκάλες. ⁣ 4. Πρόσφερε φαγητό στο φαγητοδοχείο από τώρα ώστε το παιδί να συνηθίσει να τρώει από εκεί. Και μάλιστα καθισμένο στο τραπέζι χωρίς οθόνες και παιχνίδια. ⁣ 5. Για να υπολογίσεις πόσο φαγητό χρειάζεται στο σχολείο, παρατήρησε από τώρα πόσο τρώει στο αντίστοιχο γεύμα στο σπίτι. Και μάλιστα μέσα στα πρώτα 15 λεπτά (ή όσο διαστρικό δίνουν στο δικό σας σχολείο). ⁣ 6. Κάνε ερωτήσεις στο σχολείο. Επιτρέπονται τα food picks? Ζεσταίνουν το φαγητό? Πόση ώρα διάλειμμα έχουν για να φάνε? Υπάρχουν παιδιά με αλλεργίες? ⁣ ⁣ Εάν έχεις ερωτήσεις με χαρά να τις απαντήσω στα σχόλια! ⁣ ⁣ Με αγάπη,⁣ Ήρα⁣ ⁣ #νηπιαγωγειο #συνταγες #σνακ #φαγητο #τιπς #kidslunchbox #kidslunch #backtoschool #σχολικα #σχολειο

♬ original sound - Ira | Easy family meals

Back to School tips 

Σε όποια δεκαετία κι αν μεταφερθούμε, η οργάνωση και η προετοιμασία είναι τα μυστικά για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά, βοηθώντας να μειωθεί το άγχος και να εξοικονομηθούν χρόνος και χρήματα. Παρακάτω ακολουθούν παραδείγματα συμβουλών οργάνωσης για τη σχολική χρονιά που θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

  • Πρότρεψε το παιδί σου να επιλέξει τη σχολική του τσάντα αρκετές εβδομάδες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Έτσι, όχι μόνο θα αποφύγεις τον πανικό της τελευταίας στιγμής, αλλά θα σου επιτρέψει να έχεις περισσότερες επιλογές και πιθανώς να βρεις και καλύτερες προσφορές. 

 

      • Χρησιμοποίησε αυτοκόλλητα καλύμματα βιβλίων ή φτιάξε τα δικά σου από χαρτί ή ύφασμα, που θα προστατεύσουν τα βιβλία από τη φθορά και θα τα διατηρήσουν σε καλή κατάσταση όλη τη χρονιά. 

      • Φρόντισε να έχεις μια λίστα με όλα τα απαραίτητα σχολικά είδη για να τα αγοράσεις νωρίτερα, αξιοποιώντας τις εκπτώσεις και τις προσφορές που συχνά υπάρχουν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

      • Για να διαλέξεις τη σωστή σχολική τσάντα, λάβε υπόψη παράγοντες όπως το αν θα έχει ροδάκια ή όχι, το κατάλληλο μέγεθος και τον αριθμό των τσεπών, ανάλογα με την τάξη και τις ανάγκες του παιδιού σου, για να εξασφαλίσεις άνεση κι επαρκή χώρο για τα βιβλία και τα σχολικά του είδη. 
      • Αν η περσινή σχολική τσάντα είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, ένας καλός καθαρισμός μπορεί να την κάνει να φαίνεται καινούρια. Για να την καθαρίσεις, βούρτσισέ την για να αφαιρέσεις τη σκόνη και τους λεκέδες και πλύνε τη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι με ήπιο απορρυπαντικό. Αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες στην τσάντα, μπορείς να τους αφαιρέσεις χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα, ενώ αν πρόκειται για τσάντα πλάτης (σακίδιο) χωρίς επενδύσεις, ένα απλό πλύσιμο στο χέρι με υγρό πιάτων, θα είναι αρκετό για να επαναφέρει την τσάντα στην περσινή της αίγλη. 

        Οι πιο HOT σχολικές τσάντες και κασετίνες

        Back to School Flashback 

        Κοιτώντας στο παρελθόν, η μπλε σχολική ποδιά, η παραλληλόγραμμη, σκληρή τσάντα με δύο κουμπώματα και δύο τσέπες, οι κιμωλίες, οι μεταλλικές κασετίνες, οι σχολικοί χάρτες που ξεδιπλώνονταν, αποτελούσαν τα κύρια συστατικά του ελληνικού σχολείου. Τότε, δεν υπήρχε η έγνοια του «τι θα φορέσω αύριο», παρά μόνο το «να έχω καθαρό γιακά και καθαρή κορδέλα». Τα σχολεία αρρένων και θηλέων έγιναν μεικτά τη δεκαετία του ‘70, τα μαθήματα του Σαββάτου έπαψαν να υπάρχουν μετά την εδραίωση της πενθήμερης εργασίας, το πολυτονικό έγινε μονοτονικό σύστημα κι έτσι, το ελληνικό σχολείο άρχισε να παίρνει σιγά σιγά τη μορφή που έχει και σήμερα. 

        Tips για την ομαλή επιστροφή στο σχολείο 

        Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές, στο σχολικό πρόγραμμα μπορεί να γίνει πιο ομαλή κι αποτελεσματική για όλη την οικογένεια, ακολουθώντας τις εξής συμβουλές: 

        • Ένας επαναπροσδιορισμός του προγράμματος ύπνου του παιδιού είναι κρίσιμος για να προσαρμοστεί στη σχολική ρουτίνα. Ξεκίνησε να ρυθμίζεις την ώρα ύπνου και αφύπνισης λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, ώστε το παιδί να συνηθίσει τις νέες ώρες. 

        • Ετοίμασε το γραφείο ή τον χώρο διαβάσματός του, εξασφαλίζοντας ότι είναι καθαρός και οργανωμένος. Βεβαιώσου ότι έχει άνετο κάθισμα, σωστό φωτισμό κι όλα τα απαραίτητα εργαλεία, όπως μολύβια, στυλό και τετράδια, διαθέσιμα. 

        • Ένα ημερολόγιο σε εμφανές σημείο του σπιτιού, μπορεί να βοηθήσει όλη την οικογένεια να παρακολουθεί τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του παιδιού. Κατέγραψε τις ώρες μαθημάτων, εξωσχολικές δραστηριότητες κι άλλες σημαντικές υποχρεώσεις για να είσαι πάντα οργανωμένος/η. 

        • Η οργάνωση των αναλώσιμων ειδών σε κουτιά με ετικέτες είναι μια εξαιρετική πρακτική για να εξοικονομήσεις χρόνο και να μειώσεις το χάος. Διαχώρισε τα είδη, όπως μολύβια, μαρκαδόρους, ψαλίδια και κόλλες, σε ξεχωριστά κουτιά με ετικέτες, ώστε το παιδί να βρίσκει εύκολα ό,τι χρειάζεται. 

        Α’ Δημοτικού-‘Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ετοιμάσεις σωστά το πρωτάκι σου! 

        Α’ Δημοτικού-‘Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ετοιμάσεις σωστά το πρωτάκι σου! 

        Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδάκι που ξεκινά την Α’ δημοτικού να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, έτσι ώστε να προσεγγίσει το σχολείο με θετική διάθεση και χωρίς φόβο. 

        • Ξεκίνα μοιράζοντας όμορφες δικές σου αναμνήσεις από τα σχολικά σου χρόνια, ώστε να το ενθαρρύνεις και να του δείξεις ότι το σχολείο μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία. 

        • Πηγαίνετε μαζί να διαλέξετε τα πρώτα του σχολικά είδη, όπως τσάντα και τετράδια, δίνοντάς του την ευκαιρία να εκφράσει τις προτιμήσεις του και να νιώσει ενθουσιασμό για τη νέα σχολική χρονιά. 

        • Ξεκίνησε να προσαρμόζεις το πρόγραμμα του παιδιού 1-2 εβδομάδες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, όπως τις διατροφικές του συνήθειες, για να συμβαδίζει με το σχολικό ωράριο και ενσωμάτωσε κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή ασκήσεις για να το βοηθήσεις να ενταχθεί στη μαθησιακή ρουτίνα. 

        • Την πρώτη ημέρα του σχολείου, τράβηξε μια φωτογραφία για να αποτυπώσεις τη σημαντική αυτή στιγμή, δημιουργώντας έτσι αναμνήσεις που θα θυμάστε με νοσταλγία στο μέλλον. 

        Back to School

        Αφού βεβαιωθείς ότι έχεις οργανωθεί κατάλληλα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, απόβαλλε το περιττό άγχος και τις ανησυχίες διαβάζοντας tweets γονιών που αντιμετωπίζουν τη νέα σχολική χρονιά με χιούμορ κι αισιοδοξία! 

        Και μην ξεχνάς: 

        Καλή σχολική χρονιά

        Φαγητοδοχεία και θερμός