Blog

Τα Έθιμα του Halloween

Θέμα happy halloween
Picture of Συντάκτης: Balloon

Συντάκτης: Balloon

13/09/2024

όλα τα άρθρα

Τα Έθιμα του Halloween

Κάθε χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου, οι δρόμοι στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες γεμίζουν με μικρά φαντάσματα, μάγισσες, σκελετούς και κάθε λογής άλλα τρομακτικά πλάσματα. Οι άνθρωποι διακοσμούν τα σπίτια τους με κολοκύθες, αράχνες, και φαντάσματα, ενώ τα παιδάκια ξεχύνονται στους δρόμους για να γεμίσουν τις τσάντες τους με γλυκά, μέσα από το γνωστό πλέον έθιμο του Trick or Treat, που εμείς εδώ γνωρίσαμε βλέποντας αμερικανικές σειρές και ταινίες. 

Τα έθιμα του Halloween

Ποια είναι όμως η ιστορία αυτής της περίεργης γιορτής που έχει αρχίσει να ριζώνει και στην πατρίδα μας; Και πάνω από όλα, ποια είναι τα έθιμα του Halloween, οι παραδόσεις του, και πώς μπορούμε να το φέρουμε στα… δικά μας μέτρα! 

Η Ιστορία του Halloween: Από τους Κέλτες στις ΗΠΑ

Το Halloween έχει ρίζες που φτάνουν πολύ πίσω στον χρόνο, στην αρχαία Κελτική γιορτή του Samhain (προφέρεται “Σάουιν”). Οι Κέλτες πίστευαν πως η νύχτα της 31ης Οκτωβρίου ήταν η μέρα που το πέπλο ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών ήταν πιο λεπτό από ποτέ. Τα πνεύματα μπορούσαν να επιστρέψουν στον κόσμο των ζωντανών για μια νύχτα, και για να τα καλοπιάσουν ή να τα τρομάξουν, οι Κέλτες άναβαν φωτιές και φορούσαν μάσκες και τρομακτικά κοστούμια. Με την άφιξη του χριστιανισμού, η γιορτή αυτή εξελίχθηκε και συνδέθηκε με τη γιορτή των Αγίων Πάντων (All Hallows’ Eve), από όπου προέρχεται και το όνομα Halloween. 

Αν και το Halloween ξεκίνησε από την Ευρώπη, ήταν οι Ιρλανδοί μετανάστες που το έφεραν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα. Από εκεί, η γιορτή αυτή εξελίχθηκε στο τεράστιο φαινόμενο που γνωρίζουμε σήμερα, με τις τρομακτικές στολές, τα γλυκά, τις κολοκύθες και τα… μυστήρια. Βέβαια, όλα αυτά μπορείς να τα διαβάσεις αναλυτικά εδώ πέρα:  

Τι κάνουμε το Halloween

Το Halloween δεν είναι μοναχά μια δικαιολογία για να ντυθούν τα παιδιά βαμπίρ και να τρέχουν για γλυκά! Η γιορτή αυτή της ποπ κουλτούρας έρχεται με τα δικά της έθιμα κι ας τα δούμε εδώ στην σειρά. 

1. Το Trick or Treat

Τα Έθιμα του Halloween: Trick or Treat

Το απόλυτο έθιμο του Halloween, είναι βέβαια το Trick or Treat, είναι ουσιαστικά ένα μικρό παζάρι όπου τα παιδιά χτυπούν τις πόρτες και ζητούν γλυκά, λέγοντας τη φράση “Trick or Treat“. Αν ο γείτονας κεράσει γλυκάκια, όλα καλά! Αν όχι, τότε τα παιδιά μπορούν να κάνουν μια μικρή φάρσα (όχι πολύ κακόβουλη όμως).  

Παρόλο που το έθιμο αυτό μοιάζει σχετικά νέο, έχει τις ρίζες του στην παράδοση του souling, μια πρακτική του Μεσαίωνα όπου οι φτωχοί ζητούσαν τρόφιμα σε αντάλλαγμα για προσευχές υπέρ των ψυχών των νεκρών. Έτσι λοιπόν και αυτό το έθιμο, όπως και πολλά άλλα, έχει βαθύτερες ρίζες στην ιστορία κι έχει εξελιχθεί μέσα στον χρόνο.

Οπότε, φέτος, ντύσου και βγες κι εσύ σε αναζήτηση γλυκών κερασμάτων, μόνο μια μικρή προειδοποίηση, το πιο πιθανό είναι πως θα βρεθείς σε μια αμήχανη κατάσταση μπροστά σε γείτονες που δεν έχουν ιδέα γιατί στο καλό ντύθηκες φάντασμα και ζητάς σοκολάτες!

2. Το Σκάλισμα Κολοκύθας: Jack-o'-lantern

Το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο του Halloween είναι η κολοκύθα που σκαλίζεται σε τρομακτικό πρόσωπο και φωτίζεται από μέσα με ένα κερί, γνωστή ως Jack-o’-lantern. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από έναν ιρλανδικό μύθο για τον Σκανδαλιάρη Τζακ, έναν άνδρα που ξεγέλασε τον διάβολο και καταδικάστηκε να περιπλανιέται αιώνια με μια σκαλισμένη κολοκύθα και ένα κερί. 

Προσοχή, όμως! Αν πεις να το δοκιμάσεις εδώ στην Ελλάδα, κράτα στο μυαλό σου πως ναι μεν η σκαλισμένη κολοκύθα θα προκαλέσει τον θαυμασμό της παρέας αλλά η ίδια αυτή παρέα έπειτα θα περιμένει να βγάλεις και μια κολοκυθόπιτα γιατί… ποιος θα πετούσε ποτέ την ψίχα! 

3. Στολές και Μεταμφιέσεις

Το Halloween δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τις μεταμφιέσεις. Από τις πρώτες στολές, που ήταν κυρίως τρομακτικές, με φαντάσματα, μάγισσες και βαμπίρ, σήμερα έχουν επεκταθεί σε κάθε είδους μεταμφίεση. Μπορεί να δεις από τον Σούπερμαν μέχρι τη βασίλισσα της Αγγλίας. Στην Ελλάδα, βέβαια, έχουμε παρόμοιο έθιμο τις Απόκριες οπότε μας δεν μας παραξενεύουν κι οι μεταμφιέσεις του Halloween, οι οποίες, εδώ που τα λέμε, είναι πάνω-κάτω ίδιες, με μια μικρή έμφαση στον φόβο και τον τρόμο.  

Βέβαια, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία απλά θα απορούν γιατί στο καλό η κυβέρνηση μετέφερε τις Απόκριες στον Οκτώβρη.  

4. Halloween Πάρτυ

Πάρτυ ενηλίκων Halloween

Τα Halloween πάρτυ έχουν γίνει ένας δημοφιλής τρόπος να γιορτάσουν οι ενήλικες αυτή τη γιορτή. Από τρομακτικούς διαγωνισμούς κοστουμιών μέχρι μακάβρια κοκτέιλ και διακόσμηση με αράχνες και φαντάσματα, το Halloween πάρτυ είναι η τέλεια ευκαιρία να βγάλεις την πιο σκοτεινή, τρομακτική, φοβιστική, μακάβρια πλευρά σου προς τα έξω.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο για τα σπίτια μας, όμως μπαρ, κλαμπ και καφετέριες διοργανώνουν τέτοιες βραδιές, δίνοντας εκείνες τις μέρες ένα διαφορετικό χρώμα στο ντεκόρ τους. 

5. Αφήγηση Τρομακτικών Ιστοριών

Τα Έθιμα του Halloween: Τρομακτικές Ιστορίες

Ένα άλλο διαχρονικό έθιμο του Halloween είναι η αφήγηση τρομακτικών ιστοριών με τα φώτα χαμηλωμένα! Οι ιστορίες για φαντάσματα, τρομακτικά πλάσματα ή απλά το μεταφυσικό, έχουν την τιμητική τους. Άλλωστε, σε όλους μας αρέσει ο γλυκός φόβος. Αν θέλεις να δοκιμάσεις με την παρέα αυτό το έθιμο, η συμβουλή μας είναι να ψάξεις για τις καλύτερες ιστορίες στο διαδίκτυο κι έπειτα να τις αλλάξεις σαν να είναι μια προσωπική εμπειρία ή η εμπειρία που σου διηγήθηκε ένας φίλος. Βέβαια, από εκεί και πέρα, έχει να κάνει με την μαεστρία σου να διηγείσαι παραμύθια (ή αλλιώς, να πουλάς παραμύθι), αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση, αξίζει να δοκιμάσεις. Μπορεί να έχεις μέσα σου έναν κρυμμένο ηθοποιό. 

Θυμήσου επίσης πως στην Ελλάδα έχουμε ιστορίες με στοιχειά και καλικάντζαρους, κι ίσως η γιαγιά σου σου είχε πει τέτοιες ιστορίες που τώρα δήθεν με επιφύλαξη και φόβο αποφάσισες να τις διηγηθείς στην παρέα!

Διάβασε εδώ μια ιστορία τρόμου

Μια ιστορία που θυμάμαι να την ακούω παιδί, είναι για μια κοπέλα στην Αγγλία, ούτε θυμάμαι τώρα όνομα ή πόλη. Νομίζω πως ήταν κάπου στην βρετανική επαρχία και αν θυμάμαι καλά λέγανε Σάρα. Η Σάρα, λοιπόν, ζούσε μόνη, πράγμα που της προκαλούσε έναν φόβο, κι επιπλέον τα βράδια φοβόταν το σκοτάδι, όπως τόσο και τόσοι άλλοι άνθρωποι. Οπότε φρόντισε κι είχε ένα σκύλο για παρέα. Ο σκύλος συνήθως κοιμόταν κάτω από το κρεβάτι της κι όταν ένιωθε φόβο, άπλωνε το χέρι κι ο σκύλος της της το έγλειφε, μέχρι να την πάρει ο ύπνος.  

Ο σκύλος ήταν μια πιστή συντροφιά, του μιλούσε και τον ένιωθε σαν παρέα αλλά και σαν προστασία. Και μια δεύτερη παρέα ήταν η τηλεόραση την οποία είχε σχεδόν πάντα ανοιχτή στο σαλόνι. 

Ήταν ένα βράδυ πριν πέσει για ύπνο που άκουσε στις ειδήσεις πως ένας επικίνδυνος δολοφόνος το έσκασε από την φυλακή και πιστεύεται πως βρισκόταν εκεί στην περιοχή της. Η Σάρα προσπάθησε να διώξει την είδηση από το μυαλό όμως όταν έπεσε στο κρεβάτι άρχισε να νιώθει έναν πανικό να την κυριεύει. Όμως ευτυχώς, άπλωσε το χέρι κι η ζεστή ανάσα κι η γλώσσα του σκύλου της διώξανε τον φόβο και μπόρεσε να κοιμηθεί. 

Το πρωί άνοιξε τρομαγμένη τα μάτια μα όπως άπλωσε το χέρι κάτω από το κρεβάτι, ο πιστός σκύλος της το ξανάγλειψε, διώχνοντας τον φόβο. Σηκώθηκε και περπάτησε ως την κουζίνα κι εκεί είδε… τον σκύλο νεκρό στο πάτωμα. Μα τότε, ποιος της έγλειφε μόλις το χέρι; Γύρισε κι είδε με τρόμο έναν άντρα να βγαίνει από το δωμάτιό της, και να φεύγει με γρήγορο βήμα προς την έξοδο. 

Το χέρι της το έγλειφε ο δραπέτης! 

6. Θέαση Ταινιών Τρόμου!

Τα Έθιμα του Halloween: Θέαση Ταινιών

Ένα αγαπημένο έθιμο, κατά τη διάρκεια του Halloween, είναι και η θέαση κλασικών ταινιών τρόμου με την παρέα. Ταινίες όπως το “Halloween” του John Carpenter αποτελούν βασικά κομμάτια της κουλτούρας του Halloween.

(Σημείωση: τέτοιες ταινίες δεν είναι για παιδιά!) 

Και γιατί όχι; Σκέψου έναν μαραθώνιο ταινιών τρόμου, με καλούς φίλους και μπόλικα σνακ! Βέβαια, παρακολουθώντας ταινίες τρόμου με την παρέα, περισσότερο γελάς, συνήθως, παρά τρομάζεις, αλλά αυτή είναι κι η γλύκα! Τέτοιες περιστάσεις θυμόμαστε αργότερα, στην ζωή! 

Scary movies ideas

Φαντασμα-τικές ταινίες που θα σε βάλουν σε Halloween mood

Halloween στην Ελλάδα 

Παρόλο που οι ρίζες του Halloween δεν είναι ακόμη πολύ βαθιές στην χώρα μας, όπως π.χ.  στις ΗΠΑ και στην Δυτική Ευρώπη, βλέπουμε πως γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σχολεία μπορεί να στήσουν ένα Halloween πάρτυ, ενώ οι αποκριάτικες στολές βγαίνουν ολοένα και πιο συχνά σε μαγαζιά, εκείνες τις μέρες. 

Η εμπορική πλευρά της γιορτής – οι κολοκύθες, τα γλυκά, οι στολές, τα είδη πάρτυ – είναι κι αυτά πια μια πραγματικότητα, κι εδώ στο balloon.gr έχουμε μια ασύλληπτη ποικιλία από ιδέες και είδη για να συμμετάσχει κανείς σε αυτήν την γιορτή:

Most popular themes

Διάλεξε το δικό σου αγαπημένο θέμα διακόσμησης

Το Halloween είναι μια γιορτή με τα δικά της έθιμα, γεμάτη μυστήριο, το στυλ του τρόμου και διασκέδαση και φυσικά γλυκά ή ό,τι άλλο μας ταιριάξει.

Η επιτυχία του μάλλον έγκειται στο ότι συνδυάζει τον φόβο με την παιδική χαρά. Ακόμα κι αν δεν έχουμε τις ίδιες παραδόσεις με τους Αμερικανούς, μπορούμε να απολαύσουμε τη γιορτή αυτή και να τη φέρουμε στα μέτρα μας.

Άλλωστε, ποιος μπορεί να πει όχι σε μια γιορτή όπου το κύριο μέλημα είναι να περάσεις καλά και να… φας νόστιμα γλυκάκια; 

Learn More

Κάνε κλικ και διάβασε τα άρθρα

Halloween: Ιδέες για ένα τρομακτικό πάρτυ

Halloween: Ιδέες για ένα τρομακτικό πάρτυ

Ετοιμάσου για το πιο ανατρεπτικό και τρομακτικό Halloween πάρτυ. Δημιούργησε τα πιο φρικιαστικά σνακ, τη πιο τρομακτική διακόσμηση του χώρου σου και μεταμόρφωσε τη βραδιά από φανταστική σε…Φαντα-σματική.

περισσότερα »
Διακόσμηση κολοκύθας για το Halloween

Halloween: Τι είναι – στολές – makeup και όλα όσα ήθελες να ξέρεις!

Μάθε τα πάντα για το Halloween. Από πού κατάγεται και τί γιορτάζεται. Δες makeup και στολές και βρες ιδέες για να διακοσμήσεις το φαγητό αλλά και το εσωτερικό και εξωτερικό του σπιτιού σου.

περισσότερα »